Monday, September 03, 2007

Zeytincilik Semineri


31 ağustos 2007, Cuma günü Edremit Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Mücahit Kıvrak’ın öncülüğünü ve eğitmenliğini yaptığı çok yararlı ve güzel bir zeytincilik semineri gerçekleştirildi.

Bir tam güne sığdırılan, zeytincilikle ilgili hemen her şeyin yoğun bir şekilde anlatıldığı, zeytinyağı tadımı ile sonlanan bu seminere katılanlar son derece memnun ayrıldı.

Laf arasında seminere ev sahipliği yapan Laleli Zeytinyağları’nın Burhaniye-Ayvalık yolu üzerinde İskele Mahallesinde açılan yeni satış merkezinden de mutlaka bahsetmek gerekiyor. Seminerin yapıldığı bu şık ve ferah mekan, sadece bir satış merkezi olmanın ötesinde, Körfez bölgesinin seçkin zeytinyağlarından olan kendi yağlarının kullanıldığı, Ege mutfağının en güzel örneklerinin sunulduğu bir restoran olarak tasarlanmış. Bu mekanın sağlıklı ve lezzetli Ege mutfağı sevdalılarının uğramadan geçemeyeceği bir yer olacağı şimdiden belli…
Sözüm hemşerim Manisa Akhisar’lılara…Köfteci Ramiz’e itirazım yok ama, zeytinin ve zeytinyağının önemli merkezlerinden biri olan Akhisar’da da yörenin zeytinlerinin ve zeytinyağlarının kullanıldığı bir Ege Mutfağı restoranı açılamaz mı? Buna Akhisar Ticaret Odası öncülük edemez mi? Tatilcilerin güzergahı üzerinde olan bütün zeytin yörelerinde bu tür Ege Mutfağı restoranlarının açılması sağlıklı ve lezzetli yemeklerimizin tanıtımı ve zeytinyağının yaygın kullanımının sağlanması için çok önemli.

Seminerin açış konuşmasını Prof. Dr. Yahya Laleli yaptı. Hasat, zeytinyağı standardı, tadım karakteristiklerinin önemi, zeytinyağının ana bileşim özellikleri, zeytinyağı ve sağlık, yeni nesil tüketicilerin eğitilmesi ve yaratılması ana başlıkları altında çok faydalı ve bilimsel bir konuşma yaptı.

Daha sonra mutfak danışmanı Baron Meshkin, kendi deneyimlerini aktardı.

Edremit Zeytincilik Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Mücahit Kıvrak, “Hayalleri zeytinci olmayan bu işi yapmamalı,” diye başladığı seminer konuşmasını yeni tesis oluşturma, toprak özellikleri, ekolojik istekler, iklim, dikim, çeşit seçimi, fidan seçimi, yıllık bakım işleri, toprak işleme, sulama, kuraklığa karşı korunma yolları, gübreleme, ilaçlama, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, budama, hasat, zeytinde kalite ana başlıkları altında sürdürdü.

Seminer, yapılan zeytinyağı tadımı ile sona erdi.

No comments: