Tuesday, September 11, 2007

Haberler...Haberler...Haberler...Haberler...


Zeytin Üretiminde Rekor Beklentisi

(HÇ-MT-MEF-Y) (İhlas Haber Ajansı) 04.09.2007


Mersin'in Mut İlçesinde, Bu Yıl Zeytinde Rekor Üretim Bekleniyor.

Mersin'in Mut ilçesinde, bu yıl zeytinde rekor üretim bekleniyor.

Zeytin, Mut'ta hasat mevsimi gelmeden üreticisinin yüzünü güldürmeye başladı. İlçede kayısıdan sonra ikinci sırada yer alan zeytin üretiminde bu yıl yüksek rekolte bekleniyor.

Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, bu yıl ilçede 80 bin tonun üzerinde zeytin üretimi beklendiğini ifade etti. Zeytin dikiminin her yıl daha da arttığını belirten Çelik, zeytin üretiminin ilçede kayısıdan sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Bu yılın zeytin üreticisinin yılı olacağını belirten Çelik, ilçede Ayvalık, Gemlik, Sarıulak ve Domat çeşitlerinin üretildiğini ifade ederek, "Bu yıl 80 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz" dedi.



Zade, 24 Çeşit Bitkisel Sıvı Yağı, 24 Ülkeye İhraç Edecek
‏Kaynak :Haberler.com

Türkiye"nin önde gelen yağ üreticilerinden Zade, Tesco Kipa ile imzaladığı anlaşmayla, Kipa"nın en büyük yağ tedarikçilerinden biri oldu.

Zade, Tesco Kipa"dan uluslararası onay alarak bitkisel yağ pazarında bir ilki başardı. Zade, bitkisel yağ pazarında Tesco Kipa"dan uluslararası onay alan ilk ve tek Türk yağ firması oldu. Zade yağları tüm Kipa raflarında yerini aldı.



`Zeytin için İkliminiz ve Toprağınız Çok Uygun`
Kaynak : Haberler.com


İspanyol Zeytin Uzmanı Pako Reyes, Zeytin Üretimi İçin İklim ve Toprak Yönünden Çok Verimli Olan Türkiye`nin Bu İmkanı Değerlendiremediğini söyledi.

İspanyol zeytin uzmanı Pako Reyes, zeytin üretimi için iklim ve toprak yönünden çok verimli olan Türkiye"nin bu imkanı değerlendiremediğini söyledi.

Reyes, Beta Sulama Fidancılık şirketinin davetlisi olarak fidan üretim uzmanı Gabriel Lopez ile birlikte Adana"ya gelerek incelemelerde bulundu. Adana Ticaret Odası Sosyal Tesislerinde (ATOSEV) onuruna verilen yemekli toplantıda Çukurovalı çiftçi, iş adamı veziraatçılarla biraraya gelen Reyes, Türkiye"de toprakların çok verimli olmasına rağmen bunun yeterince kullanılamadığını söyledi. Reyes, "Bu kıymetli toprakları değerlendirmelisiniz. Bu sizin için büyük bir şans. Bu topraklar üzerinde Beta Sulama Fidancılık şirketi yetkilisi Ziraat Mühendisi Dr. Emine Tanrıver ise Türkiye"nin ağaç sayısı bakımından ön sıralarda olmasına karşın zeytin yetiştiriciliğinde gerilerde olduğunu söyledi. Tanrıver, "Zeytin yağı tüketiminde gerilerde kaldık. Komşumuz Yunanistan kişi başına 20 kilo zeytin yağı tüketirken bizler 1 kilo tüketiyoruz. Halkımız yeni bilinçlenmeye başladı. Topraklarımızı değerlendirmeliyiz. Kaliteli 1.sınıf zeytin üretmeliyiz. Zeytincilikte bir an önce hızlı davranarak markalaşmalıyız" dedi.


TARİŞ AYMA 60'ncı yılını yeni ürünlerle kutladı..‏
Kaynak : www.tarimmerkezi.com
09-Eylül-2007


TARİŞ Ayma 60. yılına, yeni ürünü Barış Tanrıçası isimli naturel sızma zeytinyağı Ayma Eirene'nin tanıtımı ile girdi. TARİŞ Ayma, TARİŞ markası ile 300 ürünü, yıl sonuna kadar İzmir, İstanbul ve Ankara'da açacağı 7 satış mağazasında tüketicilere sunacak. TARİŞ Ayma'nın İzmir Fuarı'nda düzenlediği kokteylde, yeni ürünün tanıtımında konuşan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, TARİŞ Ayma'nın yeni hedefinin, yurtdışında Türk işçilerinin en fazla bulunduğu ülkelere satış mağazaları açmak olduğuna da dikkat çekti.

Özçoban, "TARİŞ, Ayma'da hedefleri büyütüyor. Yurtiçinde ve yurtdışında yeni mağazalar açarak, tüketicilerimiz ile bütünleşmeye çalışıyoruz. Yurt genelinde satış mağaza sayısını arttıracağız. Daha fazla tüketiciye TARİŞ ürünlerini ulaştıracağız. İlk hedefte Almanya,Hollanda ve Belçika'da satış mağazaları açacağız. Bundan böyle ülkemize gelen yurttaşlarımız dönüş yolculuklarında yanlarında TARİŞ ürünleri götürmeyecekler" dedi.

TARİŞ Ayma Genel Müdürü Ruhkan Alkan, TARİŞ Ayma'nın, 2006 yılında uygulamaya koyduğu projeler doğrultusunda hedeflerine emin adımlarla yürüdüklerini, 300 ürün çeşidini daha geniş alanlara yaymaya çalıştıklarını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayma Eirene, yüzde 100 Ayvalık zeytinlerinden yapılmış, 0.7 dizyem zeytinyağıdır. Hedef mağazalar açmaya devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar 7 mağaza açacağız. İzmir'de 4, İstanbul'da 2, Ankara'da 1 olmak üzere,7 mağaza açılışından sonra, yurt genelinde mağaza sayımızı arttıracağız. İhracatta ABD'ye başlandı. Ekim'de Çin'e başlanacak. Buay sonuna kadar 'Organik Zeytinyağı'nı piyasaya çıkaracağız. TARİŞ emin adımlarla, kalitesini kanıtlayarak yürüyor. TARİŞ Ayma olarak,kendi mağazalarımızı açacağız. Yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın, ayaklarına kadar gitmeyi hedefliyoruz."

TARİŞ Pamuk ve İncir Birliği Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, "TARİŞ Ayma'nın 60. yıla yeni ürünle girmesi çok güzel bir hizmettir. Bundan böyle, TARİŞ Ayma olarak tüketicilerimize güvenli ürünler sunmaya devam edeceğiz. Üründe, 'tarladan sofraya' prensiplerini ilke edineceğiz. AB normlarında ürünleri tüketicilere sunacağız. Böylece,TARİŞ ürünlerini dünya markası yapacağız. Hedefimizde; ABD, Japonya,Çin ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Afrika'da gelişme gösteren ülkelere de TARİŞ markalarımızı tanıtmak var. İzmir'den sonra İstanbul ve Ankara'ya da TARİŞ ürünlerinin satıldığı mağazalar açacağız" dedi.



Gıda sektöründe teneke ambalajın yeri ne?‏
Kaynak: www.tarimmerkezi.com
09-Eylül-2007


Gıda sektöründe kullanılan ambalajlar 9 çeşittir. Bunlar teneke,teneke + alüminyum, cam, plastik + pet, kâğıt, oluklu mukavva,alüminyum takviyeli kâğıt, alüminyum ve selafon ambalajlardır.Bunlardan plastik - pet ambalaj, teneke ambalaj, cam ambalaj ve kâğıt ambalaj ana grupları oluştururlar. Gıda ürünlerinin yüzde 87'sinde bu 4 ambalaj grubu kullanılmaktadır. Her gıda ürününün özelliğine göre kullanılan ambalaj tipi değişiklik göstermektedir.

Türkiye'de teneke ambalajı kullanım oranı yüzde 20,1 ile ikinci sıradadır. Teneke ambalajın diğer ambalaj malzemeleri içerisinde 2. sırada yer alır. Cam ambalaj teneke ambalajın en yakın takipçisidir.Cam ambalaj yüzde1'lik farkla üçüncü sıradadır. 9 ambalajın yüzde 87'sini 4 temel ambalaj tipi oluşturmaktadır. Plastik - pet ambalaj yüzde 37'lik kullanım oranı ile birinci sırada, teneke ambalaj yüzde 20,1 ile ikinci sırada yer almaktadır. Cam ambalaj, teneke ambalajın en yakın takipçisidir. Cam ambalaj kullanım oranı yüzde 20 mertebesindedir. Kağıt ambalaj ise 13,7'lik yüzdesi ile 4. sırada yeralmaktadır.

Metalin yumuşayarak şekil verilebilmesi gıda ambalaj sanayinde yer almasında önemli bir rol oynamıştır. Metal ambalaj iki gruba ayrılır. Birincisi teneke ambalaj, ikincisi alüminyum ambalajdır. Teneke kutu yapımında çelik gövdesi yüzde 50 oranında tahrip olmaksızıninceltilebilmektedir. Bu özelliği teneke kutunun yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Işık, hava su gibi ortam koşullarına karşı dayanıklılığının yüksek olması, kemirgen ve böceklere karşı sağlam ve dayanıklı olması, bozulabilir gıdaları güvenilir şekilde muhafaza edebilmesi, sınırlı üretim dönemleri olan gıda ürünlerini ileride kullanılmak üzere saklayabilmesi ve doğada en kolay yok olan malzeme olması teneke ambalajın üstünlüğüdür. Son yıllarda kaplama özelliklerinin iyileştirilmesi ve teneke kutunun korozyona dayanıklı hale geliştirilmesi, daha ince kalınlıklara inilebilmesi teneke ambalaj sektörünün gelişmesinde rol oynamıştır.



Aydın`a zeytinyağı rafinerisi kuruldu‏
Kaynak: Haber7.com


Aydın Ortak Girişimciler A.Ş.`nin 7 milyon YTL harcayarak kurduğuzeytinyağı rafinerisi, düzenlenen törenle açıldı.

Aydın Vali Vekili Cevdet Kuran, törende yaptığı konuşmada, Aydınlı iş adamlarının bir araya gelerek böyle bir tesisi yaratmalarından ötürü mutluluk duyduğunu belirterek, jeotermal konusunda da benzer birlikteliğin yararlı olacağını söyledi.

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin de bazı muhalif iş adamları nedeniyle tesisin kuruluşunda bazı sorunlar yaşadıklarını anlattı.Tesisin işletilmesi konusunda hiç kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini ifade eden Ortekin, ""Bu tesis, hür teşebbüsün Aydın"a olan güvenini artırmıştır"" dedi.

Zeytinyağı rafinerisinin kurulduğu alana daha sonra biyodizel, pirina ve kestane işleme tesislerinin de kurulacağını açıklayan Ortekin,tesis üretime başlamadan Güney Amerika ve Japonya"da sipariş geldiğini sözlerine ekledi. Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Mustafa Baştuğ,Aydın"da Aydınlıların ürettiği ürünleri işleyecek bir fabrikanın kurulmuş olmasının gurur verici olduğunu, başka tesislerin de kurulacağına inandığını söyledi.

Aydın Ortak Girişimciler A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr.Özcan Güven de, tesisin kurulması için gece gündüz çalıştıklarını belirtirken, ""Bu tesis, Aydın halkının inancı, kararlılığı, azmi ve inadı ile kuruldu"" dedi.

Konuşmaların ardından tesis, Aydın Vali Vekili Cevdet Kuran, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ve Aydın Ortak Girişimciler A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Özcan Güven tarafından hizmete açıldı.



TARİŞ'ten Yeni Zeytinyağı;Olgunca!.‏
Kaynak: www.tarimmerkezi.com
07-Eylül-2007 Cuma


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, yeni zeytinyağı Olgunca'yı İzmir Enternasyonal Fuarı'nda tanıttı. Birlik Başkanı Cahit Çetin, Körfez bölgesinin olgunlaşmış zeytinlerinden elde edildiğini söyledi. Çetin, Olgunca'nın 500 ml'lik ambalajlarda tüketiciye sunulduğunu, altın sarısı renkli, berrak ve akışkan kıvamlı olduğunu dile getirdi. Cahit Çetin, Tariş olarak zeytin ve zeytinyağını yurtdışında tanıtmaya devam edeceklerini de ifade etti, ''Bu öncülüğümüzü sürdüreceğiz. Avrupa'da ilk mağazamızı Almanya'nın Düsseldorf kentinde 21 Eylül'de açacağız''dedi.

No comments: