Tuesday, September 18, 2007

Kuraklık Zeytini de Vurdu


İhlas Haber Ajansı(BT-MŞ)
16.09.2007

Edremit Ticaret Odası (Eto) Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge, Zeytin Yağı Fiyatı Konusuna Açıklık Getirdi.


Edremit Ticaret Odası (ETO) Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Doğan Öge, zeytin yağı fiyatı konusuna açıklık getirdi.

Doğan Öge, "Biz 2006-2007 yılları, (yani geçen yıl) sızma zeytin yağı fiyatının 5- 5,5 YTL arasında olduğunu söyleyerek, aynı dönem 5 asit ham zeytin yağının 3,5 -4 YTL arasında olduğunu belirttik. Bu yılki fiyatlar ise henüz belli değildir. Bu yıl 2007-2008 yılı için sızma zeytin yağı ve 5 asit ham zeytin yağı fiyatı dünya piyasası fiyatları ile orantılı olarak arz ve talebe göre oluşacaktır. 2007- 2008 sezonu için ağaç üzerinde bu yıl 1 çuval yağlık zeytin fiyatını minimum 40 YTL olarak belirledik," dedi.

Kuraklığın zeytin ağacını çok olumsuz etkilediğini de söyleyen Öge, "Bu da yağ veriminin düşük olmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda kalibrenin küçük olması salamur zeytininde de büyük düşüş yaşatarak üreticimizi olumsuz etkileyebilir. Zeytinde verimin artması için sulama ve ilaçlama imkanı bulunan üreticinin kendi imkanlarını seferber etmesi gerekmektedir. Bu sezonda zeytin zararlıları ile mücadelede geç kalınmıştır. Bu da verimi büyük ölçüde düşürecektir. Devletimizden zeytinciyi bu yıl da kaderi ile baş başa bırakmamasını bekliyoruz. Şu an zeytinyağına ödenen prim desteği çok komik bir rakamdır. Bunun diğer zeytin yetiştiren ülkelerdeki üreticiye ödenen rakamlara yakın olması gerekmektedir. Üreticimiz ancak bu şartları getirilse rekabet edecek şansı yakalayabilir. Aynı zamanda bu şartlar tüccar ve ihraçatcıyı da dünya piyasalarında rekabet şansını arttıracaktır," şeklinde konuştu.

No comments: