Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Thursday, September 27, 2007
Türk-İş 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' Araştırması
-Zeytin yine yoksulun katığı.
-Birçok Gıda maddesinin fiyatı arttı; zeytin, zeytinyağının fiyatı artmadı.
Kaynak:(YZE-MAY-SN-Y) (İhlas Haber Ajansı)
27 Eylül 2007 Perşembe
Türk-iş'in Araştırmasına Göre Ramazan Ayı ile Birlikte Birçok Temel Gıda Maddesinin Fiyatı Arttı. Kutsal Ay Ramazan Ayı Fırsat Bilinerek Yapılan Fiyat Artışları Aile Bütçesini Olumsuz Etkiledi. Vatandaşlar Sadece Temel Gıda Maddelerine Geçmiş Aya Göre 28 YTL Daha Fazla Harcama Yapmak Zorunda Kaldı. Mutfak Enflasyonu Eylül 2007 İtibariyle Aylık Yüzde 4.46 Oranında Artarken, Son 12 Ay İtibariyle ...
Türk-İş'in araştırmasına göre Ramazan ayı ile birlikte birçok temel gıda maddesinin fiyatı arttı. Kutsal ay Ramazan ayı fırsat bilinerek yapılan fiyat artışları aile bütçesini olumsuz etkiledi. Vatandaşlar sadece temel gıda maddelerine geçmiş aya göre 28 YTL daha fazla harcama yapmak zorunda kaldı. Mutfak enflasyonu Eylül 2007 itibariyle aylık yüzde 4.46 oranında artarken, son 12 ay itibariyle fiyat artışı yüzde 12.29 olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ tarafından 20 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasının Eylül 2007 ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Eylül 2007 itibariyle, 4 kişilik bir ailenin 'mutfak' için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 655.65 YTL olurken, gıdanın yanı sıra konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2.135.65 YTL olarak hesaplandı. Gıda maddelerine Ramazan ayı fırsat bilinerek yapılan fiyat artışları, aile bütçesini olumsuz etkiledi. Sadece temel gıda maddeleri nedeniyle, geçmiş aya göre 28 YTL daha fazla harcama yapmak durumunda kalındı. 2006 yılının aynı ayında sadece gıda harcamasının 583.90 YTL olduğu dikkate alındığında, son bir yıl itibariyle mutfağa gelen ek yük 71.75 YTL olarak hesaplandı. Asgari ücretin halen net 419.50 YTL olduğu dikkate alındığında, 4 kişilik bir ailenin sadece beslenme ihtiyacının karşılanabilmesi için 1.5 asgari ücret gerektiği ortaya çıktı.
Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4.46 oranında arttı. Böylece yılın ilk 8 ayında meydana gelen fiyat artışının yaklaşık iki katı bu ayda gerçekleşmiş oldu. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Eylül 2007 itibariyle gözlenen değişim şu şekilde oldu:
"Süt, yoğurt, peynir grubunda; ürünlerin hemen tümünde fiyat artışı tespit edildi. Yoğurtta fiyat artışı yüzde 10 olurken, süt ve peynirde artış oranı yüzde 3 düzeyinde kaldı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kıyma et fiyatı arttı, sakatat ve tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık mevsiminin başlamasıyla tezgahta satışına başlanan istavrit, hamsi gibi nispeten ucuz türler beslenme harcamalarında nispeten ucuz alternatif oldu. Okulların açılmasıyla birlikte yumurta fiyatı yüzde 5 oranında arttı. Bakliyat ürünlerinden (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) mercimek fiyatında artış, nohut fiyatında gerileme gözlenirken diğerlerinin fiyatının aynı kaldığı belirlendi. Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı bu ay fazla değişmedi. Ancak ortalama sebze fiyatı geçen aya göre artarken, meyve fiyatı geriledi. Geçtiğimiz ay fiyatı kilogramda 10 YKr gerileyen patates ve kurusoğanın fiyatı bu ay aynı tutarda zamlandı. Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; genelde bu ay 'Ramazan pidesi' tercih edildiğinden, 300 gram pidenin 75 YKr fiyatı harcamaları kısmen yükselten unsur oldu. Makarna ve bulgur fiyatı artarken, pirinç ve irmik fiyatı ise değişmedi.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve zeytinyağı fiyatı değişmedi, ayçiçek yağı ve margarin fiyatı ise arttı. Siyah ve yeşil zeytin, şeker, reçel ve tuz fiyatı aynı kalırken, bal ve pekmez fiyatı bazı marketlerde geriledi. Çay fiyatı artarken, yeni ürün ıhlamur fiyatı yüzde 30 oranında artışla raflarda yerini aldı, salça fiyatında da bu ay artış meydana geldi."
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment