Monday, September 24, 2007

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin:Zeytincilik bölgede alternatif ürün haline geliyor


Kaynak : www.tarimmerkezi.com
22-Eylül-2007 Cumartesi


Antalya Valiliğince, son 10 yılda üreticilere dağıtılan zeytin fidanı sayısı
617 bin 881 oldu.

Antalya Tarım Müdürü Bedrullah Erçin yaptığı açıklamada, üreticilere alternatif ürün olarak zeytin yetiştirmeleri amacıyla zeytin fidanları dağıtıldığını hatırlatarak, son 10 yılda Valilik tarafından üreticilere dağıtılan zeytin fidanı sayısının 617 bin 881'e ulaştığını kaydetti. Bölgede 1999 yılında 13 bin 113 ton olan sofralık zeytin üretiminin, geçen yıl 15 bin 622 tona ulaştığını vurgulayan Erçin, yağlık zeytin üretiminin de 18 bin 933 tondan 31 bin 629 tona çıktığını
bildirdi.

-ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İŞLEME TESİSLERİ ARTIYOR-

Erçin, alternatif ürün haline gelen zeytinciliğin bölgede gelişmesiyle, zeytin ve zeytinyağı işleme tesislerinin de arttığına dikkat çekti. 10 yıl önce çok az sayıda olan zeytin ve zeytinyağı işleme tesisi sayısının bugün 18'e ulaştığını, bu tesislerin hızla markalaşmaya çalıştıklarını ifade eden Erçin, şunları söyledi:
"Antalya'da son yıllarda zeytin üretimi giderek artıyor. Ege ve Marmara, zeytincilik bölgesi olarak biliniyor, ancak Antalya'da da zeytinciliğe çok yoğun talep var. Böyle giderse Antalya, Ege ve Marmara bölgelerini geçebilir."

Zeytinin yıllık yağışın en az 600 mm olduğu alanlarda sulanmadan da yetiştirilebileceği konusunda yaygın görüş olduğunu dile getiren Erçin, ancak Türkiye'de yağış seyrinin düzensiz oluşunun, su ihtiyacının en yüksek olduğu yaz aylarında yeterli yağış düşmeyişinin, yağmura bağımlı zeytin alanlarında ürün ve kalite sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğine işaret etti. Zeytin üreticiliğinde yetersiz toprak nemi koşullarında en kritik periyotlardan birinin çiçeklenme ve meyve bağlama dönemi olduğunu ifade eden Erçin, bu yıl yaşanan aşırı kurak ve ılık hava şartlarının çiçek ve küçük meyve dökümlerine sebep olduğunu, bunun da mevsim ürününü ciddi biçimde olumsuz etkilediğini kaydetti.

Erçin, şöyle devam etti:
"Zeytin ağaçlarının en çok su tükettiği Temmuz ve Ağustos aylarında su eksikliği halinde, sürgün gelişmesinde yetersizlik, fotosentez ürünlerinin yapımında azalma, meyve dökümlerinde artış, kalite sorunları özellikle yetersiz irilik ve buruşukluk ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda gelecek yılın meyve gözlerinin oluşumunu da engelleyeceği için verim ve kalite kaybı sonraki yıllara da yansımaktadır.Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma sürecinin en çok tehdit ettiği ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Küresel ısınma zeytin üretimini olumsuz etkiliyor."

-ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SORUNLARI-

Erçin, zeytin yetiştiriciliğinin de sorunları bulunduğuna işaret ederken, bu sorunların başında aşılı fidan kullanımı yerine daha ucuz fakat sorunları olan vejetatif fidan üretiminin geldiğini belirtti.

Erçin, şunları kaydetti:
"Zeytin üreticiliğinin sorunları arasında, öncelikli olarak yetersiz ürün ve kalite kaybına neden olan gübreleme gelmektedir. Zeytin yetiştiriciliği, sulama, budama ve toprak işleme hataları ile devam etmektedir. Türkiye genelinde mevcut zeytin ağacı varlığımızın yüzde 75 kadarı yamaç ve dağlık alanlarda yer alır. Bu arazilerde sulama, yağmur sularıyla sağlanmaktadır. Böyle arazilerde toprak işlemesi yapılamamakta veya çok az yapılabilmektedir. Mevcut zeytin alanlarımızın yarısına
gübre uygulanmamaktadır. Aynı şekilde budama ve zeytin sineğine karşı mücadelede de yetersiz kalınmaktadır.Bu sorunların sonucunda hasat sonrası işlemlerde kalite sorunu görülmektedir. Hasat sonrasında elde edilen zeytin danelerinin uluslararası geçerli standartlara uymayan ülkeler için dünya pazarında rekabeti zorlaşmaktadır. Ülkemizin en önemli problemlerinden biriside budur."

No comments: