Sunday, September 23, 2007

Zeytin ihracatçısı belde, 'yol'suzluktan şikâyetçi


Muharrem Gökçen
Zaman, 23 Eylül 2007, Pazar


Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Zeytinliova beldesi, ABD, Almanya, Yunanistan ve Bulgaristan'a yılda 8 bin tondan fazla zeytin ihraç ediyor. İç piyasaya da 36 bin ton ürün veren beldenin yıllık zeytin cirosu 100 milyon yeni lira.

Ancak kasabanın 'yoluyla' başı dertte. Yaklaşık 5 bin nüfuslu beldede 60'tan fazla zeytin işletmesi bulunuyor. Buralarda işlenen zeytinler TIR'larla İzmir Limanı'na gönderiliyor. Ürün almak için bölgeye gelen gelen TIR'lar, yolun darlığı ve bozukluğu nedeniyle büyük sıkıntı çekiyor. Şoförlerin kabusu haline gelen Zeytinliova yolunda iki araç yan yana geçmekte zorlanıyor. Tek TIR'ın bile güçlükle geçtiği virajlarda tehlike daha da büyüyor. Zeytin işletmecileri, bozuk yol nedeniyle TIR şoförlerini beldeye getirmekte güçlük yaşıyor.

Eser Zeytincilik İşletme Müdiresi Gülsen Aydemir, bozuk ve dar yolun imajlarına büyük zarar verdiğini düşünüyor. "Pazar sıkıntımız yok, tek derdimiz yol." diyen Aydemir, 30 yıl önce yapılan yolun daha sonra hiç bakım görmediğini ifade ediyor. Araçları zarar gördüğü için TIR şoförlerinin beldeye gelmek istemediklerini aktarıyor. Yetgin Zeytincilik'in sahibi İsmail Yetgin de bu yolun dünyaya zeytin ihraç eden Zeytinliova'ya yakışmadığını dile getiriyor. Yetgin, belde yolunun acilen genişletilmesi gerektiğini kaydediyor. TIR şoförü Sadullah Kumanova ise kullanılan yolun araçlara değil, ancak at arabalarına uygun olduğunu vurguluyor. Kumanova, "Buraya her gelişimizde aracın alt takımlarında mutlaka hasar oluşuyor. Kazandığımız, tamir parasına gidiyor. Bu yüzden Zeytinliova'ya gelmek istemiyoruz." şeklinde konuşuyor. Belde halkı, sorunlarının çözümü için AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'e talepte bulunmuş. Berber ise bir türlü yapılmayan yolun düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunma sözü vermiş.

Yol sorununu aşamayan Zeytinliova sakinleri, şimdi de kuraklıktan endişe ediyor. Yağışın düşmesiyle zeytinde yüzde 20 verim kaybı bekleniyor. Bulgaristan ve Almanya'ya zeytin ihraç eden İsmail Yetgin, "Kuraklık devam ederse ağaçlarımız kurur. Şu an Zeytinliova'daki kuyuların yüzde 10'u kurudu. Akhisar bölgesine acilen baraj ve gölet yapılması lazım ki yeraltı suları beslensin." önerisinde bulunuyor. Yetgin, gelecek yıl ihraç edecek ürünü bulamamaktan endişe ediyor. Bölgede bazı çiftçiler zeytin ağaçlarını tankerlerle başka yerlerden getirilen suyla besliyor. Bu da çiftçinin masraflarını artırıyor. Çiftçi Ahmet Önder, hiç bu kadar kurak bir dönemle karşılaşmadığını vurguluyor. Yağmur yağmadığı için zeytin tanelerinin gelişmediğini belirten Önder, bu yüzden sofralık zeytin rekoltesinde büyük düşüş olacağını anlatıyor.

No comments: