Saturday, September 29, 2007

Zeytinyağı tüketiminde 'sınıfta kaldık'‏

ANADOLU AJANSI

Önemli zeytinyağı üreticisi ülkelerden biri olmasına karşın,Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin yılda yaklaşık 1 litre olduğu bildirildi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Alhat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Binbir derde deva'' olduğu kabul edilen zeytinyağının sağlık açısından sayısız yararlarının bilimsel olarak da kanıtlandığını söyledi.

Çeşitli hastalıklarla birlikte kanser riskini de azalttığı vurgulanan zeytinyağı kullanımının, ağırlıklı olarak ''Akdeniz tipi beslenme tarzı''nın benimsendiği batı ülkelerinin yanı sıra ABD ve Uzakdoğu'da yaygınlaşmaya başladığını belirten Alhat, zeytinyağından binlerce yıldır hem bir tür ilaç hem de güzellik ürünü olarak yararlanıldığını ifade etti.

Alhat, sağlık açısından yarattığı birçok mucizeye ek olarak zeytinyağını, cildi, saçları beslemesi ve parlaklık kazandırması,hücreleri yenilemesi, yaşlanmayı geciktirmesi gibi bilinen ve bilinmeyen birçok faydasıyla mucize bir ürün olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağını söyledi.

'DÜNYA GENELİNDEKİ ORTALAMA TÜKETİM 12 LİTRE'

Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin yılda yaklaşık 1 litre olduğuna işaret eden Alhat, şöyle konuştu:

''Bu miktar, zeytinyağı ülkesi olmakla övünen ülkemiz için son derece azdır. Dernek olarak bu miktarı en az 2 litreye çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Suriye gibi rakip ülkelerdeki tüketim, Türkiye'nin kat kat üstünde. Üretici ülkelerde, yıllık kişi başı tüketim 12 litre civarındadır. Ülkemizdeki tüketim düşüklüğünün ana sebebi her zaman gelir düzeyine bağlanmıştır. Ancak ülkemizdeki her evin sabah kahvaltısında zeytin yenildiği düşünüldüğünde, zeytinyağının tüketim kültürünün ülke genelinde oluşmadığı, zeytinyağının diğer yağlarla olan artılarının bilinmediğive tanınmadığının daha gerçekçi bir neden olduğunu söyleyebiliriz.''

Alhat, Türkiye'de zeytinyağının başta Ege Bölgesi olmak üzere zeytin yetiştirilen yörelerde tüketildiğini belirterek, bunun da Türkiye'de zeytinyağının üretildiği yerde tüketildiğini gösterdiğini söyledi.

'ZEYTİNYAĞINI ANLATABİLDİĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Çeşitli faaliyetler ve kampanyalar düzenleyerek, ülke genelinde zeytinyağının yararları konusunda herkesi bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Alhat, şunları kaydetti:

''Zeytinyağını tam olarak anlatabildiğimizi düşünmüyorum. Örneğin,zeytinyağı ile yapılan yemeklere diğer yağlardan daha az miktarda zeytinyağı koyduğunuzda daha yüksek yağlayıcılık özelliği olduğu görülmektedir. Ayrıca, kızartmalarda rafine edilmiş zeytinyağı kullanılırsa dumanlanma sıcaklığının daha yüksek olduğu, bu nedenle dedaha fazla patatesin daha az zeytinyağında pişirilebildiği görülür. Böylelikle zeytinyağının daha ekonomik olduğunu anlayabiliriz. Yine de'pahalı, biz bunu tüketemeyiz' diye düşünenler şu hesaplamayı dikkate alabilirler; 4 kişilik bir aile, zeytinyağını tüm yemeklerinde aşırıya kaçmadan sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde kullanırsa, 1 ayda en fazla 6 litre zeytinyağı harcayabilir. Günde 1 paket sigara içilen bir ailenin bütçesinden bir ayda zeytinyağına verilecek tutarın en az 4 katı çıkmaktadır. Ayrıca, diğer yağları da fazla fazla kullanarak o tutardaki parayı ödemiş oluyoruz. Zamanla bu gerçekler anlaşıldıkça ve beslenme kültürü geliştikçe zeytinyağı tüketiminin artacağına inanıyoruz.''

No comments: