Thursday, September 27, 2007

Tüccarlar zeytinyağını stokladı ramazanda fiyatlar arttı‏


Mine Özdemir, REFERANS
27.09.2007

Türkiye'nin en az bir yıl üretim yapmasa bile iç tüketime yetecek kadar ürün stoku olduğunu söyleyen Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, tüccarların daha çok para kazanmak amacıyla ürün stokladığını bu yüzden Ramazan'da fiyatların arttığını belirtiyor.

Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı sektörü son 5 yılda üretim açısından hızlı bir büyüme sürecine girdi. Çiftçiye verilen destekler sayesinde zeytin ağacı varlığı 150 milyonun üzerine çıktı. Ancak sektör temsilcilerine göre ihracat ve iç piyasa bu hızlı büyümeden payını almıyor.

Sektörün son 5 yılda üretim açısından büyüdüğünü ifade eden Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, "Ağaç varlığının artmasıyla Türkiye'nin üretim potansiyeli de arttı. Ancak bu büyümenin karşılığı ihracattan ve iç piyasadan tam olarak alınamıyor. Türkiye son iki yıldır zeytinyağı ihracatında ivme kaybetti. 2 yıl önce 92 bin ton ihracatımız oldu. Ekim sonrasında varacağımız rakam 42 bin ton olacak. Zeytinyağı ihracatında hamle yapılmış gibi görünse de bu durum geçicidir" diyor.

Ramazan'da zeytinyağı fiyatlarında artış yaşandığını dile getiren Ölken, bunu iki sebebe bağlıyor: "Bu yıl hiç olmaması gereken bir artış yaşandı. Türkiye'nin en az bir yıl üretim yapmasa bile iç tüketime yetecek kadar ürün mahsulü ve stoku var. Ürünlerdeki fiyat artışına spekülasyon yaratarak daha çok para kazanmak amacıyla ürünü elinde tutan tüccarlar neden oldu. Önümüzdeki dönemde de fiyat artışı yaşanacak ve bu raflara yansıyacak."

80 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye'de üreticilerin yanlış yönlendirildiğini belirten Ölken, TARİŞ başta olmak üzere bazı siyasetçilerin fiyatlarda spekülasyonuna yol açacak demeçlerde bulunmaları nedeniyle üreticinin malı satmadığına ve depolarda beklettiğine dikkat çekiyor. Zeytin ağacının kuraklığa dayanıklı olduğu için bu yıl yaşanan kuraklıktan zarar görmediğini anlatan Ölken, geçen yıl 170 bin ton olan zeytin rekoltesinin bu yıl 80 bin ton olacağını tahmin ettiklerini belirtiyor. Bu yıl mayıs ayında zeytin ağaçlarının çiçekten meyveye dönerken iklim koşulları uygun olmadığı için istenilen mahsulün elde edilemediğini ifade eden Ölken, "Bu durumun kuraklıkla ilgisi yok. Ağaç çok iyi yağış da alsaydı, istenilen hava şartları gerçekleşmezse ürün olmaz" diye konuşuyor. Bu yıl Türkiye'nin yok yılı olduğuna işaret eden Ölken,mayıs ayında hava koşulları sorun yaratmasaydı 140 bin ton ürün elde edileceğini kaydediyor.

Zeytinyağında rekolte az olduğu için ihracatla ilgili sıkıntıların devam edeceğini anlatan Ölken, istikrarsız bu yapıda markalı ürün satmada zorlandıklarının altını çiziyor. Hammadde tedarikindeki sorunlardan dolayı uzun vadeli markalı yatırım yapılamadığına dikkat çeken Ölken, bu durumda ortaya çıkacak yatırım maliyetleri riskine katlanmayı göze alamadıklarını dile getiriyor. Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin kişi başına 1 kilo gram olduğunu kaydeden Ölken, tüketilen yağların 25 bin tonun markalı olduğunu belirtiyor.

Tanıtım yapmak gerek

Sağlık açısından yararlı olduğu için zeytinyağının tüketilmesinin çok gündemde olduğunu ifade eden Ölken, bu durumun istatistiksel rakamlara yansımadığını dile getiriyor. Zeytinyağını Türk insanının çok fazla tanımadığını vurgulayan Ölken, "1 litre zeytinyağı 10 liradan satılıyor. Bu rakam çok da ekonomik değil. Bizim yapmamız gereken Türkiye genelinde bir tanıtım yapmak," diyor. Devletin zeytinciliği teşvik ettiğini dile getiren Ölken, "Türkiye'de zeytinyağı üretim potansiyeli olduğu için aşırı stok tehlikesi bulunuyor. Ürün yetiştikten sonra devletin destek vermesi gerekiyor," diyor.

No comments: