Tuesday, September 04, 2007

Akhisar’ dan Ekonomi Canlı Yayında!


Kaynak : http://www.akhisarhaber.com

Akhisar (Barış GEZİCİ)


Yayın hayatına yeni başlayan ve Ege’ de ekonominin nabzını tutarak canlı yayınlarda bulunan Yeni Asır TV dün Akhisar’ da Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunda canlı yayın yapıldı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren ve İsmail Uğuralp’ in sunduğu programa Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Akhisar Ticaret Borsası Önder Yamanel, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Naci Özkara, Akhisar Genç İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa İl Genel Meclis Üyesi Kefayettin Öz, Zeytin Dostu Derneği Başkan Y. Mustafa Alhat programa konuk olarak katıldı.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı :
“Ekonomiden önce Akhisar coğrafi olarak, Ege Bölgesinde Manisa’ nın ilçesidir ve ayrıca Ege bölgesinin en büyük ilçesidir. 180 bine nüfusa sahip ilçemizin yaklaşık 100 bini ilçe merkezinde yaşarken diğer nüfus köylerde ikamet etmektedir. Akhisar stratejik bir konum itibari ile İzmir-İstanbul karayolu ve İzmir – Ankara Demiryolu üzerindedir. Akhisar’ ın tarihi olarak da 5 bin yıllık bir geçmişi vardır. Akhisar ekonomik olarak tanımlamak gerekirse tarıma dayanan bir ekonomisi vardır. Ancak büyük bir geçiş söz konusudur, Akhisar sanayileşmeye doğru da iyi bir adım atma çabası içerisindedir. Oda başkanları ile birlikte bunları doğru bir şekilde anlamaya çalışıyoruz. Şu anda bir organize sanayi bölgemiz var, ve şu anda kuruluş aşamasında olan bir İhtisas Zeytin Organize Sanayi Bölgemiz çalışması vardır. Bunun yanında tavukçuluk sektörünün Türkiye’ deki büyüklerinden birisi yine Akhisar’ dadır, büyük bir seramik fabrikası vardır. Zeytin de Akhisar için çok önemlidir, yaklaşık 300 tane zeytin işletmemiz, 30’ u aşkın zeytinyağı fabrikamız vardır. Bunlar biraz yer sıkıntısı yaratmaktadır, bunu da ihtisas zeytin organize sanayi bölgesi ile çözmek istiyoruz."

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu :
“Akhisar’ da geleceği ile önü açık bir kenttir. Özellikle son zamanlarda bundan 15 yıl öncesinde tütün olan kentimiz, 10 yıldan bu yana tütün zeytine dönüşmüştür. Zeytin ve zeytinyağı ile şu an Türkiye’ de Akhisar markası adı altında birincisi sırada olan bir kent diye yorumlayabiliriz. Bizler ağırlımızı geleceğimiz olan zeytin’ de arıyoruz. Zeytin üzerine bir çok firmamız vardır. Odamızın 1600 üyesi vardır, bunların bin 400’ ü faaldir. Odamıza kayıtlı 300 firma zeytin ve zeytin yağı firması olarak kayıtlıdır. Tekstil, plastik, makine, serbest meslek üzerine bir çok firma da odamıza kayıtlıdır."

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Önder Yamanel:
“ilçemizdeki zeytin ağacı sayısı 10 milyon civarındadır, bunun 6 milyon adedi mahsul veren ağaçtır, 4 milyonu ise meyve veren yada yeni dikilmiş ağaçlardır. Türkiye’ de üretilen gelincik siyah zeytinin yüzde 35 i, gelincik yeşil zeytininde yüzde 80’ i Akhisar’ da üretilmektedir. Buradan 15 bin aile geçimini sürdürmektedir. Akhisar artık Zeytinin başkentidir. Akhisar’ da birinci sınıf işletme ruhsatı almış işletmelerde sağlıklı zeytin ve zeytinyağını bulabilirsiniz. Borsamıza kayıtlı 360 adet üyemiz vardır, ağırlık olarak zeytin ve zeytinyağı, diğerleri toprak mahsulleri, pamuk, üzüm, zahire gibi çeşitli üyelerimiz vardır. Bunların 12 adeti ihracatçıdır, bunlar zeytin, zeytinyağı, tavuk, karışık sebze, domates salçası ihracatları Akhisar’ dan yapılmaktadır.

Organik Tarıma Mutlaka Geçilmelidir
Tarımda çalışan insan sayısını azaltmak gerekmektedir. Bunu da tarım sanayisine geçerek yapabiliriz. Büyük işletmeler kurarak istihdamı ve katma değeri artırılarak maliyetin düşmesi sağlanacaktır. Zeytinyağının hammaddesi olan zeytin tanesine de prim verilmesi gerekmektedir, öyle bir prim verilmesi lazım ki rakip ülkeler seviyesinde ürünlerimizi üretelim ki ihracatta rekabet etme şansımız artsın. Bizim hükümetimiz rakip ülkelerin ihracatçısına verdiği özeni kendi üreticisine de vererek rekabet ortamını eşitlemesi gerekmektedir. Zeytin ve zeytinyağı tüccarına veya müstahsiline o kadar prim vermeli ki biz o kişilerle rekabet edelim. Bizlerin zeytin ve zeytinyağları alıp Ayvalık körfez markası adı altında satmaktadırlar. Organik tarım da çok önemlidir, artık organik tarıma da geçiş yapılması gerekmektedir.

Akhisar Ticaret Borsamızın amacı Akhisar zeytinini ve zeytinyağını yurtiçinde ve yurtdışında en iyi şekilde tanıtmak, ürünlerin gerçek fiyatlarını ve müşteri bulmasını ve pazarlamasını sağlamaktır, çiftçilerimizin örgütlenmesini yardım etmek ve gelişmesini sağlamaktır. İzmir-İstanbul yolu üzerinde zeytin ve zeytinyağı satış işlemleri yapmak istiyoruz. İnsanların gelirini nasıl arttırmalıyız, eğitim düzeyinin ne olması gerekir, çevremizi nasıl koruyabiliriz daha güzel yapabiliriz yani bunlar için belediye çalışması gerekir, bunları düşünmesi gerekir. Allah razı olsun bunları da düşünüyorlar. Bunu söylüyorum yol üzerine satış dükkanlarının yapılması Akhisar ekonomisini bir misli arttıracaktır. Akhisar’ a tarım ürünlerinden 500 milyar giriyor, bunların 300 milyarı zeytin ve zeytin yağından giriş olmaktadır."


Akhisar Genç İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Vehbi Bakırlıoğlu :
“Genelde Akhisar ekonomisi Zeytin ve Tarım üzerine kurulmuştur. Akhisar hakikaten zeytin ve tarım şehridir, sanayisi de bu zeytin ve tarıma dayalı sanayisi vardır. Zeytin işletmecisinin içinde bulunduğu bir çok sorun vardır. Burada üzerine durmak istediğim konu vardır. Devletimizin Akhisar’ a iki tane büyük sözü vardır, devletlerde devamlılık vardır, yani bir önceki hükümetin verdiği sözü bir sonraki hükümet bunları yapmak zorundadır. 32 yıldır Akhisar il olma vaadi ile yıllarca uyutulmuştur. Bana göre devletimizin Akhisar’ ı layik olduğu yere getirip il yapması gerekmektedir. Çünkü ben 32 yaşındayım, 32 yaşına kadar 2 tane milletvekili gördüm, şu anda Akhisar Manisa’ nın en fazla seçmen sayısı olan ilçedir. Yaklaşık Türkiye’ nin çeşitli yerlerinde 25 bin seçmen dahi bir milletvekili seçmektedir. 80 bin seçmenimiz bir tane dahi milletvekili seçememiştir. İl olsak, bizim derdimizden anlayan bizim sorumlarımıza ortak olan çözümler üretebileceğimiz, Ankara’ da insanımız olacak, ama böyle bir ortamımız yoktur. Bu bakımdan Akhisar’ ın il olması bence ekonomide Akhisar’ ın önünü açacaktır. Akhisar Genç İş Adamları Derneğimize ait şu anda 50 adet üyemiz vardır. Genelde ağırlık zeytin üzerine firmalardan oluşmaktadır, bunun yanında sanayici arkadaşlarımız da vardır. Akhisar’ da öyle bir şey ki esnaf insanlarımız da zeytin ve tarımı ek gelir olarak kullanmaktadır. Bir şekilde onları da ekonomide bu şekilde bir rol oynamaktadır. Bir de devletimizin bize verdiği yapacağım dediği fakat yapmadığı, Akhisar Sigara Fabrikası, ben 32 yaşındayım ben doğduğum zaman kurulmuş ve bu zamana kadar 300 milyon dolar harcanmış ve halen daha harcanmaktadır. Fakat ortada bina var, yer var her şey var, makinesi olmayan bir fabrika var. Yıllardan buyana bu fabrika hep çalışacak dediler ancak bir türlü faaliyete geçmedi. Şu anki hükümet bunu söz vermedi ama bir önceki verilen sözlerin tutulması vaadinde bu sözleri yerine getirmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir."

Zeytinyağına 1 YTL, Zeytine 20 kuruş prim verilmesini istiyoruz

Zeytin Dostu Derneği Bşk. Y. Mustafa Alhat :
“Zeytin Akhisar için bir bütün ifadesi olarak kullanabiliriz. Bu maksatla kurulan zeytin derneğini kurduk ve bizlerde içerisinde olmak istedik, dergisi olan derneğimiz Avrupa’ ya gezintiler düzenlemektedir. Amacımız öncelikle çifçilerimizin ve üreticilerimizin belli bir kalite anlayışı içerisinde oturmasını sağlamak, bu kaliteyi ortaya çıkardıktan sonra bu kalitenin tüketiciye yansıması ve arttırılmasıdır. Ülkemiz yağ açığı olan bir ülkedir, ithalat yapılıyor ve petrolden sonra en yüksek ithalatı biz genetik yağda yapıyoruz. Böyle bir döviz kaybı varken bunun yanında zeytinyağımız yeterince tüketilmiyor, bunu da ihracat yapmamız gerekiyor. Öncelikle zeytinyağının kendi içimizde tüketebileceğimiz bir ürün olduğunu düşünüyorum. Akhisar’ ımıza gelecek olursak, Akhisar’ ımız gerçekten son 20 yılda zeytin üzerinde önemli bir aşama kaydetmiştir. Sofralık zeytin ile başlayan serüven şimdi de zeytinyağı ile belli bir seviyeye gelmektedir. Akhisar’ ımızın bu potansiyeli zannediyorum ki daha da güçlenerek büyüyecektir.

Tarım ürünleri bütün dünya’ da desteklenen ürünleridir. Yani sadece zeytin veya diğerleri değil tamamı desteğe muhtaçtır daha sonra bunlar kendi kendine yürüyebilir. Zeytin’ e destek verilmesi gerekmektedir, yoksa düşüler meydana gelecektir. Dernek olarak bir ytl zeytinyağı prim verilmesini, 20 kuruşta sofralık zeytine prim verilmesini istiyoruz. Bunun sağlayacağı yararlar sadece çiftçinin gelirini arttırmak değil aynı zamanda kayıt dışı dediğimiz sisteme girmemiş bir çok üreticiye ulaşılacaktır. Kayıt sisteminin bir an önce gelmesi gerekmektedir. Bu primler markalaşmayı da hızlandıracağını umuyoruz,” dedi.

No comments: