Tuesday, September 25, 2007

Ham ayçiçek yağı ve ayçiçek tohumu ithalatına ekimde vize


Dünya
25/09/2007


GAZİANTEP - Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (DTM) yapılan bir açıklama ile ham ayçiçek yağı ve ayçiçek tohumu ithalat yasağının yaşanan kuraklık nedeniyle beş aydan iki aya düşürüldüğü duyuruldu. Ekim ayının başından itibaren bu ürünlerde ithalat yapılabilecek.
Yerli üreticinin korunması amacıyla 1 Ağustos-31 Aralık döneminde uygulanan ithalat yasağının 1 Ağustos-30 Eylül dönemiyle sınırlandırılması ile ilgili DTM'den yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bu yıl kuraklıktan dolayı yurtiçi ve yurtdışı yağlık ayçiçek tohumu rekoltesinde yaşanan düşüş, yerli ayçiçek tohumu üreticilerimizin 2007-2008 kampanya dönemi ürününün satışlarını tamamlamış olmaları ve dış piyasa fiyatlarında ortaya çıkan önemli artışlar dikkate alınarak, bitkisel yağ ihracatçılarımızın hammadde temininde sıkıntı yaşamamaları, fiyat artışından kaynaklanan ilave finansman yüküyle karşılaşmamaları ve yurtdışında kazandıkları pazarlarını kaybetmemeleri amacıyla dahilde işleme izni belgesi kapsamında 1 Ağustos-31 Aralık döneminde uygulanan mamul ürün ihracatı öncesi ham ayçiçek yağı ve ayçiçek tohumu ithalatı yasağının 5 aydan 2 aya düşürülerek, 1 Ağustos-30 Eylül döneminde uygulanmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır."

Yaşanan kuraklık nedeniyle, ürün azlığının Türkiye'de büyük bir yağ açığı doğurduğunu söyleyen Kadooğlu Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Celal Kadooğlu ise "Bu ithalat yasağının sürecinin aşağı çekilmesi yerinde bir karardır. Bu sayede ihracat rakamımız yükselecek. Artık ihracat yaptığımız kadar ithalat yapma olanağımız var" şeklinde konuştu. Irak ve Ortadoğu pazarına başka ülkeler tarafından yağ satılmaya başlandığını, bunun da Türkiye'deki yağcılara pazar kaybı yaşattığını söyleyen Kadooğlu, "Yasak sürecinin geriye çekilmesiyle pazar kaybımızı minimuma indirmiş olacağız. Farklı pazar arayışlarına yönelip, ihracatımızı daha rahat yapacağız" dedi.
...


Vergisiz ayçiçek ithaline izin çıktı ihracatçı rahatladı

Sinan Doğan /Referans Gazetesi
25.09.2007



Dış Ticaret Müsteşarlığı ayçiçek üreticisinin ürününü satması üzerine hammadde sıkıntısı çeken yağ üreticilerinin taleplerini karşılayabilmesi için ithalata izin verdi. Dahilde işlem rejimi kapsamında yağ firmaları 1 Ekim'den itibaren ham ayçiçek yağı ve tohumu ithal edebilecek.


Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürlüğü, 18 Eylül'de aldığı karar ile dahilde işleme izin belgeleri kapsamında yapılan ham ayçiçek yağı ve ayçiçek tohumu ithalatını kolaylaştırdı.

Yerli ayçiçek üreticisini korumak için Ağustos 2004 tarihinden itibaren 1 Ağustos ile 31 Aralık tarihleri arasındaki 5 aylık sürede firmalara ihracatın önceden yapılması kaydıyla ithalat izni veren Dış Ticaret Müsteşarlığı, kuraklık sonucu azalan ürün rekoltesi ve artan fiyatları dikkate alarak 30 Eylül tarihinden sonra ithalat için önce ihracat yapma şartını kaldırdı.

Üreticinin de 2007-2008 kampanya dönemi ürününün satışını tamamladığına dikkat çeken müşteşarlık, bitkisel yağ ihracatçılarının hammadde temininde sıkıntı yaşamamaları, fiyat artışından kaynaklanan ilave finansman yüküyle karşılaşmamaları ve yurtdışında kazandıkları pazarların kaybedilmemesi için bu kararın alındığını da açıkladı. Böylece bitkisel yağ firmaları 1 Ekim'den itibaren dahilde işleme rejimi çerçevesinde ham ayçiçek yağı ve ayçiçek tohumu ithal edip bunları işleyecek. Firmalar, ihracatlarını ise ithalattan sonra gerçekleştirebilecek. Ülke gruplarına göre ayçiçek tohumu ithalatında yüzde 27 ile yüzde 45, ham ayçiçek yağında ise yüzde 19,5 ile yüzde 60 arasında Gümrük Vergisi alınıyor. Dahilde işleme rejimi çerçevesinde ise teminat karşılığında Gümrük Vergisi ödenmeden ithalat yapılıyor.

İhracatçı rahatlayacak

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın kararının, işleyecek hammadde bulmakta sıkıntı çeken bitkisel yağ firmalarını rahatlatacağını kaydeden Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı A. Edip Uğur, ihracatta da sorun yaşanmayacağını kaydetti. Ülkenin yağlı tohum üretiminin ihtiyacının çok gerisinde kaldığına dikkat çeken Uğur, "Yağlı tohum ihtiyacının yüzde 70'ini ithal etmek zorunda kalıyoruz. Yağlı tohum ve ham yağ açığımız giderek artıyor. Geçen yıl tonu 600-650 dolar olan mısır yağı 1250 dolara kadar çıktı. Palm, ayçiçek ve diğer yağların fiyatları da hızla artıyor. Yapılan düzenleme, özellikle Irak gibi bölge ülkelerine çalışan ihracatçıları rahatlatacak" dedi.

Dış piyasalara bağlı olarak iç piyasa fiyatlarının da yükseldiğini belirten Uğur, düzenlemenin içerdeki fiyatları baskı altına almayacağını kaydetti. Uğur, "Üretici ayçiçek tohumunu 82.5 yeni kuruştan Trakya Birlik'e sattı. Ayrıca 20 yeni kuruş prim ödemesi bekleniyor. Bu şekilde üreticinin eline 1 YTL'nin üzerinde para geçecek. İthalattaki kolaylıklar, üretici fiyatları üzerinde baskı yaratmaz" dedi.

Sektör finans yükünden kurtulur

Orkide markasıyla yağ üreten Küçükbay AŞ'nin Dış Ticaret Müdürü Ahmet Kuddusi Us ise düzenleme ile bitkisel yağ firmalarının büyük bir finansman yükünden kurtarıldığını kaydetti. Firmaların beş ay boyunca kendi finans imkânları ile ihracat yaptığını, bu süreden sonra dahilde işleme çerçevesinde vergisiz ham yağ ithal edebildiğini dile getiren Us, "Bu uygulama küçük üreticilerin belini büküyordu. Düzenleme ihracatçıları bu yükten kurtardı" diye konuştu. Sektörün hammadde bulma konusunda sıkıntılarının devam ettiğini kaydeden Us, yerli hammadde üretiminin ihtiyacın sadece beşte birini karşıladığını kaydetti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, dahilde işleme rejimi kapsamında ithalatın kolaylaştırılmasının bu sezona özgü olarak üreticiye yönelik bir sorun yaratmayacağını ancak bu uygulamanın kalıcı hale gelmemesi gerektiğini söyledi.

No comments: