Friday, September 07, 2007

Taviloğlu: Sofralık zeytinde sıkıntı yaşanacak‏


DÜNYA GAZETESİ BURSA
06/09/2007


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, bu yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın bölge zeytinciliğini de olumsuz etkilediğini belirterek, "Bölgemizde rekolte tercih edilen tanelerden ziyade, piyasada fazla değer bulmayan orta ve küçük tanelerden oluşacağı için ürünün alım satımı ve tüketiminde ciddi problemler yaşanacak,"dedi. Marmara Bölgesi'nin güneyinde zeytinlerin tane yapısının bugün itibariyle mevsim şartlarına göre oldukça küçük kaldığını dile getiren Taviloğlu, "Yani hem miktarda, hem de tane yapısında ciddi olumsuzluklar görülmektedir. Kuraklığın devam etmesi halinde özellikle tanenin gelişmesi ve olgunlaşması aşamasında ilave olumsuzlukların yaşanacağından endişe ediyoruz," diye konuştu.

Arz-talep dengesizliği yaşanacak

Hasat döneminde piyasada ekonomik değeri düşük olan ve pek alım satım görmeyen küçük taneli bir rekolte oluşacağını kaydeden Taviloğlu, "Bu da piyasada ayrıca bir dengesizlik yaratacaktır. Bu tanelerde oldukça yüksek bir arz fazlası yaşanacağını tahmin ediyorum. Tabii bu arz fazlası karşısında piyasa değerinin de daha düşük olması nedeniyle üreticinin buradan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Bu nedenle bölge zeytinciliğinde bu yıl bir genel olumsuz gelişmenin yaşanacağından endişe ediyoruz. Zaten kısmen de yaşamaktayız.

Bölgemizde rekolte tercih edilen tanelerden ziyade, piyasada fazla değer bulmayan orta ve küçük tanelerden oluşacağı için ürünün alım satımında, tüketilmesinde ciddi problemler yaşanacak. Bu arz fazlası olumsuz şekilde üreticiye yansıyacaktır. Bu da tabii bölge zeytinciliğinde bir sıkıntı meydana getirecek. Sofralık zeytinde ortanın üstü ve iri zeytinler tercih ediliyor. Onun için bu yıl sıkıntı olacak. Kaldı ki, son 2 yılda, bu yılki tane büyüklüğünde olan, hem üreticinin elinde hem tüccarın elinde hem de Marmarabirlik'in elinde birikmiş stoklar vardır. Bu stok fazlasını eritmeye çalışırken, yine aynı nitelikte yoğun bir rekolteyle karşılaşılacak."

Birlik olarak ortaklarının bu durumu en az zararla atlatabilmeleri için gereken tedbirleri almaya çalışacaklarını anlatan Taviloğlu,şöyle konuştu:

"Ama burada önemli olan, üreticinin bu özellikteki zeytini değerlendirmekte çekeceği sıkıntıdır. Muhtemelen bunun da çözümlenmesi için sofralık değerinde olan bu ince tanedeki zeytinlerin bir şekilde direkt olarak üretici nezdinde desteklenmesi gerekiyor. Yani arz fazlası karşısında oluşacak piyasa fiyatıyla, o nitelikteki bir sofralık zeytinin maliyeti ve olması gereken fiyat arasındaki farkın bir şekilde doğrudan destek olarak üreticiye sağlanması gerekir ki üretici biraz nefes alabilsin. Yoksa piyasa şartlarıyla üreticinin rahatlaması pek mümkün değil."

"Damla sulamaya geçilmeli"

Taviloğlu, zeytincilerin artık bahçelerini sulamaya başlaması gerektiğini ifade ederek, üreticilerin devletin damla sulamada verdiği desteği değerlendirerek bir an önce bahçelerinin sulanması konusunda önlem almaları gerektiğini vurguladı.

No comments: