Thursday, September 13, 2007

Ham yağ fiyatları tavan yaptı


http://www.haberaktuel.com

13.09.2007


Ham yağ fiyatları son 10 günde ton başına 100 dolar artarak, bin 80 dolara çıktı.
Bu fiyat ile ham yağ son 35 yılın en yüksek fiyatına ulaştı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bir sorun yaşanmayacağını, ellerinde 5-10 bin ton arasında ham yağ bulunduğunu söyledi.

Dünya yağ fiyatlarının artması ile birlikte Türkiye'de ham yağ fiyatları da tavan yaptı. Son 10 günde 980 dolar olan ham yağın tonu 100 dolar artarak bin 80 dolara çıktı. Bu durum karşısında küçük sanayici, mal olmadığı için fiyatların daha da artacağına dikkat çekti.

Trakya Bitkisel Yağ Sanayicileri Başkanı Şevki Alanya, piyasada mal olmadığını belirterek, dışarıdan getirilen ham yağın fiyatının da vergilerle birlikte daha yükseldiğine değindi. Alanya, "Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olan ülkelere uygulanan vergilerle, üye olmayanlara uygulanan vergiler arasında büyük farklar var. Örnek vermek gerekirse ham yağda Dünya Ticaret Örgütü'ne üye ülkelere yüzde 36 vergi uygulanırken, üye olmayanlara yüzde 60 oranında uygulanıyor. Bu da bizleri zor duruma sokuyor. Küçük sanayicinin işleyeceği ham yağ stokları yok. Türkiye'nin hasata kadar en az 60 bin ton ham yağa ihtiyacı var. Tarife kontejanı açılıp, sanayicilere eşit olarak dağıtılırsa fiyat artışını durdurabiliriz" dedi.

Edirne Yağ Sanayi (OLİN) Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, fiyatların yükselmesinin sebebi olarak biodizele olan ilgiyi gösterdi. Yaylalar, "Dünyada fiyatların artmasının sebebi biodizeldir. Soya ilk defa ayçicek fiyatlarının üstüne çıktı. Bununla paralel olarak da ham ayçiçek yağ fiyatları da arttı. Maliyetler yükselmeye başladığı için fiyatlar raflara yansımaya başlayacak. Gümrük vergileri ile oynanırsa dengelenir ve fiyat artışı durdurulur" görüşünü dile getirdi.

Alemdar Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Alemdar da küçük sanayicinin elinde stok olmadığını belirterek, "Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak stoklarımız yok. Devlet acil olarak tarife kontenjanlarını eşit bir şekilde sanayicilere açmalıdır. Vergi indirimi üreticiyi zor duruma sokacaktır. Vergi indirimi yapılırsa seçim sürecinde ikinci düzenleme yapılana kadar üretici zor durumda kalır" diye konuştu.

TRAKYA BİRLİK: "YETECEK YAĞ VAR"

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen dünya piyasanın sürekli yükseldiğini ifade ederek, "Bu bizim ülkemizde özgü bir şey değil. Hasata kadar idare edecek kadar ham yağımız var. Trakya Birlik'in 5-10 bin ton ham yağı bulunuyor. Bu rakam tabi ki tek başına yetmez ama piyasada bulunan stoklarla yeter inancındayız. Tarife kontenjanına karşıyız. Çünkü bu üreticiyi zor duruma sokar. Ama bir ay sonra Adana'da hasata başlanacak" dedi.



Üretim 750 bin tonda kaldı

13.09.2007 / Referans / Haber


Ramazan ayının gelmesi ve rekoltenin düşük olması fiyatları yükseltti. Bu yıl 700-750 bin ton seviyelerinde gerçekleşen üretim yağ sanayisi endişeye soktu. Şu an Edirne Ticaret Borsası'nda 1,90-1,95 YTL arasında işlem gören ürünün bazı sanayiciler tarafından 2 YTL'ye piyasadan çekilmek isteniyor. Ayçiçeği ithalatı başlayana kadar fiyatlardaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki haftalarda ise fiyatların 2,10 YTL seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.



Ayçiçeği tarlada kurudu, sanayici stoksuz yakalanınca fiyatlar tavan yaptı / Sanayici "yağ" kıskacında

Dünya Gazetesi 22/08/2007


EDİRNE - Havaların kurak geçmesiyle birlikte ayçiçeği yüzde 40-50 civarında rekolte kaybına uğrayınca sanayici de hammadde darboğazına girdi. Ayçiçeği tarlada kururken, sanayici ise stoksuz yakalanınca fiyatlar tavan yaptı. Ayçiçek yağı 12 günde üç kez zam gördü. 18 kiloluk ayçiçek yağı 31 YTL'den 44-47 YTL'ye çıktı. Üretimin yarısından çoğunu tek başına karşılayan Trakya ticaret borsalarında ayçiçeği fiyatı 0,825 YTL'den işlem görmeye başladı. 600 ile 700 bin ton arasında olan ham yağ açığının 900 bin tonlara ulaşması bekleniyor.
Çareyi ithalatta arayan sanayiciler ise gümrük vergisininin indirilmesini bekliyor.

Sezer Yağ: Vergi oranı yüzde 36'ya çekilsin

Ayhan Sezer Yağ Limited Şirketi'nin sahibi Ayhan Sezer Ayçiçek, "Maliyetler inanılmaz arttı. Ramazan dönemine yeni hasatı bekleyen sanayici stoksuz girdi" diye konuştu. Sezer, "Ukrayna ve Rusya'ya uygulanan yüzde 60'lık vergi oranı AB ülkeleri seviyesi olan yüzde 36'ya çekilsin. Dövizin düşmesi ile birlikte de fiyatlar biraz düşebilir. Ocak-şubat gibi Arjantin'de üretim başladığında denge sağlanır" dedi.

Sezer, ayçiçeğindeki fiyat artışlarının diğer yağlara talebi artıracağını belirterek şunları söyledi: "Mısır fiyatları da bin 500 dolar civarında. mısır yağı, kanola talep görecektir. Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olan Bulgaristan'a yönelik gümrük vergisinin düşürülmesi oradaki satıcıların ekmeğine yağ sürmek olur. Çünkü böyle bir söylenti bile oradaki satıcıları mal satmaz hale getirdi. Ödeyeceğim vergiler onların cebine gitmiş olacak."

Alemdar Yağ: İşlenecek ürün yok

Rekoltenin düşük olmasından dolayı işlenecek ürün bulmakta zorlandıklarını anlatan Alemdar Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Alemdar, "Trakya'da faaliyet gösteren fabrikalar alacak ayçiçeği bulamıyor. Bulunan ayçiçeklerinin fiyatlarının fazla olması da bizim maliyetlerimizi artırıyor" dedi. Yapılacak gümrük vergisi düzenlemeleri ile fiyatların dengelenebileceğini anlatan Alemdar, "Ama bu düzenleme yapılırken önemli bir ayrıntı da atlanmamalı. İç piyasadaki malı kim almışsa ithalat yapmada da aldığı oran kadar müsaade edilmelidir. Öteki türlü ithalatçıların elini ovuşturması anlamına gelir" diye konuştu.

Trakyabirlik: Üretici memnun

Ham yağ fiyatının artması durumunda kendilerinin artışı rafa yansıtmak zorunda olduklarını anlatan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, "ayçiçek fiyat artışlarından üreticinin memnun" diyerek, "Üreticinin mağdur olmamasını her zaman istedik. Bu yıl Türkiye'de beklediğimiz rekolte 750-800 bin tondur. Tabii ki bu oran geçen yıllarda 950 bin tondu. Bu düşüşten kaynaklı fiyatların artması üreticinin işine yaradı. Fiyatların daha fazla artacağını da bekliyoruz. Avans fiyatımızı 0,65 YTL olarak açıkladık. Farkını da üreticimize vereceğiz" şeklinde konuştu.


Edirne Ziraat Odası Fiyatlar yüksek değil


Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz yaşanan kuraklıkla birlikte ayçiçeğinde rekolte kaybı yaşandığını ve sanayicilerin işleyecek mal bulamayacağı telaşıyla birlikte alım fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Yorulmaz, "Havaların kurak geçmesiyle birlikte ayçiçeği yüzde 40-50 civarında rekolte kaybına uğradı. Yaşanan bu rekolte kaybıyla birlikte sanayiciler de işleyecek ürün bulamayacağım telaşıyla fiyatları yükseltti. Şu an ki fiyatlar yüksek değil. Olması gereken yerde. Normalde ayçiçeği fiyatı buğday fiyatının 2.2 katı olması gerekiyor" dedi.

Yorulmaz, üreticiler olarak ithalat fonunun kaldırılmasını ya da indirilmesini istemediklerini çünkü fonların kalmasıyla birlikte tüccarların ve en büyük alımı yapan Trakya Birlik'in mağdur olacağını belirtti.

DTÖ'ye üye olmayan Rusya ve Ukrayna'nın Türkiye'ye zaten ayçiçeği satmadığını ham yağ satışı yaptığını söyleyen Yorulmaz, "Türkiye'nin yıllık ayçiçeği tüketimi 1.5 milyon ton. Türkiye'de üretim ise verim alınan geçmiş yıllarda 600 bin-800 bin ton arasıdır. Rusya ve Ukrayna Türkiye'ye ham yağ satışı yapıyor. Bize ayçiçeğini DTÖ'ye üye olan ülkeler yapıyor. Bu yüzden örgüte üye olmayan ülkelerin gümrük fonlarının düşürülmesine karşıyız" diye konuştu.


Uluslararası fiyatlar iç piyasadan daha uygun

Trakya Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Saka ise "Dünyada ayçiceği fiyatları hasatların başlamaması nedeniyle belli değil. Ancak dünya ham yağ fiyatlarını değerlendirirsek, dış pazarın Türkiye'ye oranla daha uygun olduğunu görürüz. Bu fiyatlar şöyle; Ukrayna ve Rusya Karadeniz liman teslimi yağlar; bin 30 dolar, Roterdam teslimi; bin 140 Dolar, Arjantin teslimi ise bin 20 dolardır. Biz bölgemizdeki üreticimizi desteklemekten yanayız. Gümrük vergilerinin düşürülmesi şu dönemde üreticiye zarar verebilir. Hasat döneminden sonra bu konuların konuşulması gerekir ve üretici şu dönemde desteklenmelidir" diye konuştu.


1 kilogram ayçiçeği yağı 12 günde 3 kez arttı

Tarih Fiyat (YTL)

08 Ağustos 2007 0.674

14 Ağustos 2007 0.738

20 Ağustos 2007 0.825


4 bin 250 ton ayçiceği ve ham yağ ithal ediliyor

Türkiye'nin toplam ayçiçiçek üretimi 800 bin ton, tüketimi ise 1 milyon 250 bin ton. 4 bin 250 bin ton ayçiçek ve ham yağ ithal ediliyor. Edirne bu üretimin yüzede 23'ünü yani 200 bin ton civarını üretiyor. Geri kalan üretim ağırlık olarak Trakya bölgesi, az miktarını da Samsun ve Amasya illeri tarafından karşılanıyor. Trakya Birlik'in Marmara, Ege ve İçanadolu Bölgeleri'nde 13 ilde 48 kooperatifinde 82 bin üretici üyesi bulunuyor.


Aytaç Yağ: Lobi baskıları ithalatı engelliyor


Sektörün birkaç firmanın tekelinde olmaması gerektiğini belirten Aytaç Yağ Sanayii AŞ Fabrika Müdürü Yusuf Aydın, yıllık 300 bin ton ham yağ açığı bulunduğunu ve ithalatın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sektörde güçlü firmaların lobi baskıları sonucunda ithalatın engellendiğini ifade eden Aydın "Bu firmalar lobi çalışmaları ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'na (DTM) baskı yaparak ithalatı engeliyor. Haziran ve temmuz sonlarında stokların erimesini fırsat bilerek kendi stoklarındaki ürünü yüksek fiyattan piyasaya sürerek haksız rekabete yol açıyorlar. Üretim ve tüketim arasındaki açık belli. Gümrük vergileri düşürülerek sektör birkaç firmanın tekelinden kurtarılmalı" dedi.

No comments: