Wednesday, September 26, 2007

haberler...haberler...haberler...haberler...


Mut, Zeytin Üretiminde İddialı

(HÇ-MT-MEF-E) (İhlas Haber Ajansı)

Mersin'in Mut ilçesinde, zeytin üretiminde bu yıl rekoltenin 65 bin tonu aşmasının beklendiği bildirildi.

80 bin dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapılan ilçede son 5 yılda 10 milyon zeytin fidesi dikildiği, bu yıl zeytin rekoltesinin 65 bin tonu, zeytinyağı üretiminin ise 4 bin tonu aşmasının beklendiği belirtildi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilçede 260 bin dekar ekili arazinin 80 bin dekarında zeytin yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, bu yıl rekoltenin 65 bin tonu aşmasının beklendiğini ifade etti. İlçede zeytin ağaçlarının her geçen gün inanılmaz şekilde arttığını belirten Çelik, hedeflerinin zeytin üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer almak olduğunu vurguladı. İlçede Ayvalık ve Gemlik cinsi zeytinin ön plana çıktığını ifade eden Çelik, ilçede son teknolojiyle donatılmış 5 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu, ancak bu fabrikaların yetersiz kaldığını sözlerine ekledi.


Bursa'da zeytin halkalı leke ile mücadele başladı
Dünya, 26/09/2007


BURSA - Bursa'da, "Zeytin halkalı leke hastalığı"yla ilgili sonbahar dönemi mücadelesinin başladığı bildirildi. Bursa İl Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, söz konusu hastalığın zeytin ağaçlarında yaprak dökülmesine, verimin yüzde 30-40 azalmasına, sürgün ve ince dalların kurumasına neden olduğunu ifade etti. Hastalığın, il genelinde 9.5 milyon zeytin ağacını etkileyebileceğini belirten Yıldızer, hava sıcaklığı ve hava nispi rutubetinin uygun gitmesinin, hastalığın yaygınlaşması için uygun şartları oluşturduğunu kaydetti. Yıldızer, üreticilerin zeytinliklerinde hastalık görülmeden tedbirlerini almaları gerektiğini dile getirdi.
...

Zeytin Halkalı Leke Hastalığı ile Mücadele Dönemi Başladı
26.9.2007, Cihan Haber Ajansı


Zeytin ağaçlarına zarar vererek büyük kayıplara yol açan Zeytin Halkalı Leke Hastalığı ile mücadele dönemi başladı. Zeytin ağaçlarında büyük zarara neden olan Zeytin Halkalı Leke Hastalığına karşı başta ilaçlama olmak üzere gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarı yapıldı. Bursa İl Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada Zeytin Halkalı Hastalığı ile mücadele zamanının geldiği belirtilerek, "Zeytin Halkalı Leke Hastalığı'nın, zeytin ağaçlarında yaprak dökülmesi ile yüzde 30-40'lara varan bir verim düşüklüyüne sebep olduğu bildirildi. Açıklamada, "Bunu yanında sürgün ve dallarında kurumasına sebep olan Zeytin Halkalı Leke Hastalıkla sonbahar mücadele dönemi başladı." ifadeleri kullanıldı. Hava sıcaklığı ile birlikte nisbi rutubetinde Zeytin Halkalı Leke Hastalığı açısından olumlu gitmesinin yayılmasına zemin hazırladığına işaret eden İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, "Üreticilerimizin zeytinliklere hastalık girmeden ilaçlama yaparak tedbirlerini almaları gerekmektedir. Bunun içinde Tarım İl Müdürlüklerine de tavsiye edilen yüzde 1'lik bordo bulamacı, hazır bordo bulamacı, hazır bakırlı ve bitertanol etkili maddeli ilaçlardan kulanılmalıdır." şeklinde konuştu.


Tütün yerine zeytini seçince zengin oldular
Kaynak : http://www.tarimsalbilgi.org/

Manisa Seyitoba köyündeki çiftçiler 5 yıl öncesine kadar sadece tütüncülükle geçiniyordu. Ancak ek bir işe yönelen ve iyi cins zeytin fidanı yetiştiren çiftçiler yılda toplam 3.5 milyon YTL kazanmaya başladı.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Seyitoba köyündeki çiftçiler tütün yerine zeytini seçince gelirleri arttı. 130 haneli köyde muhtar olan Hasan Sarıdağ, yetiştirdikleri zeytin fidanlarını Türkiye'nin çeşitli bölgelerine gönderdiklerini, zeytin fidanı yetiştiriciliği sayesinde köy ekonomisinin 3 yılda neredeyse ''zirveye ulaştığını'' ve yıllık gelirlerinin 3.5 milyon YTL'yi bulduğunu söyledi.

FİDANLAR SERTİFİKALI

5 yıl önceye kadar köyde tütün yetiştirildiğini ancak tütüne alternatif ürün arayışına girdiklerinde, zeytin fidanı yetiştirme...

...

1.Aydın Zeytin & Zeytinyağı Şenliği kapsamında kitapçık basılacak.

29 Ekim-03 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 1.Aydın Zeytin & Zeytinyağı Şenliği kapsamında Zeytin,Zeytinyağı Sektör Kitapçığı basılacaktır. Bu kitapçığın içeriğinde zeytinyağı tadım kriterleri,tadım yöntemleri, zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler v.b.bilgiler ile sektörde faaliyet gösteren firmalarımız yeralacaktır.Kitapçığın asıl basım amacı zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren tüm firma, kurum ve tedarikçilerin bilgilerinin bir arada toplanarak sektöre dağıtılması yönündedir. Kitapçık şenlik süresince Türkiye'nin dört bir yanından gelen tadımcılar ve çeşitli firmalara dağıtılacaktır. Ayrıca Z&Z Dergisinin Kasım Ayı sayısıyla birlikte dağıtımı yapılacak olup 17-18-19 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan Anatolive 2008 fuarında da dağıtılacaktır. Zeytin,Zeytinyağı Sektör Kitapçığında yer almak isteyen firmaların 10 Ekim 2007 tarihine kadar aydintadimpaneli@gmail.com adresine mail atmaları gerekmektedir.

...

Edremit Altınoluk'taki tarihi zeytinyağı fabrikası müze oluyor...

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'nde bulunan tarihi zeytinyağı fabrikasının restore edilerek müze haline getirilmesi kararlaştırıldı. Çam Mahallesi Kuyudere bölgesinde bulunan İbrahim Erdim'e ait zeytinyağı fabrikasını belediyenin olanaklarıyla restore ederek zeytinyağı müzesi haline getireceklerini açıklayan Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, "Mülk sahibi ile anlaşma sağlandı. Restorasyon projesi yapılıyor" dedi. Altınoluk'ta turizmin gelişmesi için alternatif projeler hazırladıklarını belirten Aynur,"Fabrika müzeye dönüştükten sonra eski taş baskı üretim sistemi ve makineler aslına uygun olarak korunacak"

...

Edremit Körfezi'nde bu yıl zeytin ilaçlaması yapılmıyor..
Kaynak :www.tarimmerkezi.com
27-Eylül-2007 Persembe

Balıkesir Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, zeytin ilaçlamasının bu yıl yapılmayacağını söyledi. Havran AK Parti İl Genel Meclis Üyesi ve Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy'u makamında ziyaret eden İl Tarım Müdürü Ceyhun, Edremit Körfezi'nde her yıl uçak ile yapılan zeytin ilaçlamasının bu yıl ihalede çıkan pürüzler sebebiyle yapılamayacağını söyledi. Ceyhun,"Körfezde beş ilçe bulunmakta. Bu beş ilçenin ziraat oda başkanları bir araya gelip, bu ilaçlama konusunu çözebilirler. Her oda yönetiminden üç kişiden oluşan yönetim kursalar, ortak bir de başkan belirlediklerinde kendileri birlik kurmuş olacaklar. Ziraat odaları istese bütçeleri ile zeytinleri ilaçlamak için uçak bile alabilirler. Körfezin en önemli geçim kaynağı zeytin. Bu yüzden üreticiler hasat döneminde biraz daha bilinçli davransalar, daha çok verim elde edebilirler," dedi.

...

Bafa Zeytinyağları'ndan yeni ürün‏

Referans, 27.09.2007

Bafa Tarım Ürünleri Sanayii Limited Şirketi adıyla 1996 yılında kurulan ve 2001'den beri Bafa Zeytinyağı markasıyla sızma, naturel ve riviera tipi zeytinyağı üreten firma ürün portföyüne yeni bir ürün ekledi. "Kendi Bahçemizden Sızma Zeytinyağı" adlı ürünü piyasaya süren firma,özel bir teknikle üretilen ve filtre edilmeden güneş ışığını geçirmeyen koyu renk şişelerde satışa sunulan ürünüyle, geniş bir tüketici kitlesine hitap etmeyi hedefliyor.

No comments: