Tuesday, September 18, 2007

Çin otomobil gönderip, mermer, zeytinyağı ve şarap götürecek


Dünya, 2007-09-13

Türkiye`de yola çıkmak için uzun süre vize bekleyen Çin malı otomobiller, ihracat karşılığında gelecek. Mermerler Grubu , Çin`den ithal edilecek olan Chery marka otomobillere karşılık, Chery `nin kardeş kuruluşu olan Kowin`e krom, mermer, zeytinyağı ve şarap ihraç edecek.

Önümüzdeki ay ise Çin Kowin şirketinden 5 kişilik bir heyet Türkiye`ye gelerek, satın alınacak ürünler ve miktarlarında mutabakat sağlamaya çalışacak. Grup, 5-6 ay içerisinde ise bir ofis kurarak, depolama ve dağıtım yapacak. İthalata karşılık ihracat yapılması, Çin ile Türkiye arasında Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesizliğini olumsuz etkilemeyecek.

Türkiye`den Çin`e mal ihraç etmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Mermerler Grubu Başkanı Yüksel Mermer, ilk olarak geçen ay numune olarak mermer gönderildiğini söyledi. Bu sayede Türkiye`nin Çin `e olan ihracatını artırmaya çalışacaklarını söyleyen Mermer, muhtelif malların yıl sonundan önce gönderilmesi için çalışılacağını ifade etti.

5 kişilik alım heyeti pazarlığa gelecek

Ticari ilişkilerin başlatılması amacı ile önümüzdeki ay Çin Kowin şirketinden bir heyetin geleceğini bildiren Mermer,`Gelecek ay Çin`den 5 kişilik bir alım heyet gelecek. Biz numuneleri gönderdik. Fiyat, şartlar ve ne miktardan mal alınacağı görüşülecek` dedi. Çin`e gönderilmesi düşünülen ürünler arasında mermer, krom, zeytinyağı, şarap ve hatta fındık olduğunu belirten Mermer, ne kadar ürün gönderileceği konusunda bir limit koymadıklarını bildirdi. Mermer,`Limitimiz yok; ne kadar mal talep ederlerse, o kadar göndereceğiz . Ne kadar alım yapacağını şimdiden kestirmek zor. Çin, başka ülkelerden büyük ölçüde mal alımı gerçekleştiriyor. Biz bu alımı Türkiye `ye çevirmeye çalışıyoruz` açıklamasında bulundu. Kowin şirketi alım heyetinin ardından Chery `den 10 kişilik bir yatırım heyetinin de yine İstanbul`a geleceğini açıklayan Mermer,`Önümüzdeki ayın sonuna doğru da yatırım için bir heyet daha gelecek. 10 kişilik bu heyet de yan sanayiye de bakacak . Üretim için henüz belirlenen bir yer yok. Bununla ilgili ihracat birimimiz ilgileniyor. Butün bu çalışmalarla Türkiye `ye döviz getirmek için uğraşıyoruz,` dedi.

No comments: