Tuesday, August 14, 2007

Zeytin ihracatı tam gaz sürüyor‎


SEKTÖRÜN 10 YIL SONRAKİ HEDEFİ 500 MİLYON DOLARLIK DIŞ SATIM
Zeytin ihracatı tam gaz sürüyor Geçtiğimiz yıl 65 bin ton ve 78 milyon dolarla rekor kıran zeytin ihracatçısı, bu yılın 7 ayında 42 milyon dolarlık gelire ulaştı

NİHAT DELİBAŞI (HABER MERKEZİ)


Zeytinyağı ihracatında yaşanan düşüşe dur diyen, sektörün ana hammaddesi zeytin ihracatı oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin Türkiye genelinde kayda aldığı rakamlara göre geçtiğimiz yıl 65 bin ton ve 78 milyon dolarlık rekor gerçekleştiren zeytin ihracatçısı, bu yılın ilk 7 aylık bölümünde 40 bin ton ihracat ve 42 milyon dolarlık gelire ulaştı. Yıl sonunda 80 bin ton zeytin ihracatı ve 85 milyon dolarlık gelire ulaşması hedeflenen sektör, önümüzdeki 3 yıl için de hedefini 120 bin ton ihracat ve 150 milyon dolar gelir olarak belirledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanvekili Emin Demirci, "10 yıl sonraki hedefimiz 500 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaşmak. Sektör altyapı yatırımlarını tamamladı. Sektör olarak tek talebimiz zeytinyağında 1 YTL olarak belirlenmesini istediğimiz pirim desteğinin 5'te 1'inin zeytine verilmesi. 20 YKr'lık destek zeytin sektörünü uçurur" dedi.

Var yılı yok yılı

Zeytinde var yılı ve yok yılı dengesinin kurulduğunu ve Türkiye'nin pazarda iyi bir tedarikçi olarak anıldığını kaydeden Demirci, "Bu seneden itibaren pazara her yıl zeytin vereceğiz. Sektörün işleme kapasitesi arttı. Sofralık (salamura) zeytinde çok iyi bir altyapı oluştu. Dünyada iri kalibre olarak adlandırılan zeytine talep yoğun.Türkiye'nin bu üründe eksiği var. Alıcıya tam servis verebilmek için dahilde işleme rejimi kapsamında iri kalibreli zeytin ithalatına izin verilebilir" diye konuştu.

Artış sevindiriyor

Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gökalp de Mısır'ın zeytincilikte geldiği aşamayı görmek için bir iş ve inceleme gezisi düzenleyeceklerini kaydetti. Gökalp, "2003 yılında bu ülkeye yaptığımız ziyarette Nil Deltası üzerinde damlama sulama yöntemi ile binlerce dönüm araziye zeytin ağacı dikildiğini tespit etmiştik. Mısır, iri kalibre zeytin üretiminde dikkat çekiyor. Aradan geçen sürede durumu yerinde görmek istiyoruz. Mısır, Suriye, İspanya,İtalya, Tunus gibi ülkeleri yakından takip ederek, zeytincilikte eksikliklerimizi ortaya koyacağız. Bu konuda yapılması gerekenlerigündeme getireceğiz" diye konuştu.

Çin Seferi'ne çıkıyorlar

Öte yandan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, birlik olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen ve dünyanın önde gelen eşleştirme fuarları arasında yer alan 11. CIFIT(China International Fair for Investment and Trade) Fuarı'na katılacaklarını söyledi.

Güreli, "3 yıl önce sadece 800 ton zeytinyağı tüketen Çin, bu yıl 2 bin 400 ton zeytinyağı tüketti. Çin, geleceğin büyük pazarı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'de zeytinyağı tüketecek düzeyde olan yüzde 10'luk bir nüfustan bahsediliyor. Çin'in yüzde 10'u 130 milyon kişi demek. Dolayısıyla gelecek vaadeden bu pazara ilgi göstermemiz gerekiyor. Bu kapsamda 8-11 Eylül tarihlerinde Xaimen kentindeki fuara geniş bir ekiple katılacağız" dedi.

No comments: