Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, August 13, 2007
Koç’tan Tavuk Adası’na zeytinyağı müzesi planı
Vahap MUNYAR
vmunyar@hurriyet.com.tr
Hürriyet, 12 Ağustos 2007 Pazar
THE Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent aradı: "Ayvalık’a geliyorsun değil mi?"
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Ayvalık Cunda’da sadece temellerini bulabildikleri kiliseyi restore ettirmiş, "efsane büyükelçi" Necdet Kent’in adına kütüphaneye dönüştürmüştü. Muhtar Kent de, babasının 1500 kitabını oraya bağışlamıştı.
Necdet Kent Kütüphanesi’nin açılışı için gittiğim Ayvalık’ta önce Muhtar Kent’in kuzeni Şerif Kaynar’ın evindeki buluşmaya katıldım... Necdet Kent’i yakından tanıyanlardan, Rahmi Koç’un dostlarına, Muhtar Kent’in Coca-Cola’daki çalışma arkadaşlarından Midilli’den gelen konuklara kadar farklı sima oradaydı.
Kütüphanenin açılışına Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da geldiğini görünce, aklıma Muhtar Kent’in Atlanta’daki odasının duvarları geldi. Odanın duvarlarında Türkiye’den çeşitli görüntülerin yanısıra Bartholomeos’un Papa’yla çekilmiş fotoğrafı da vardı.
Muhtar Kent, sorum üzerine, "Sayın Bartholomeos’la yakın dostluğumuz var. Papa’ya çekilmiş fotoğrafı imzalayıp verince, odama astım" yanıtı vermişti.
Bartholomeos, ayrıca Rahmi Koç’un da yakın dostuydu. Kiliseyi restore ettirdiği için Koç’a özellikle teşekkürlerini iletti.
Rahmi Koç’a ısrarla sordum: "Kiliseyi Cunda’ya kazandırmak için ne kadar harcama yaptınız?"
Koç da hep aynı yanıtı verdi: "Böyle şeyler söylenmez. Önemli olan bu eserin ortaya çıkarılması."
Koç, açılış töreni sırasında anlattı. Muhtar Kent, 6 yıl önce Ayvalık’ta bir kiliseyi restore edip, babası Necdet Kent adına kütüphane yapma fikrini Rahmi Koç’a açmış. Muhtar Kent önce projeyi kendisi gerçekleştirmeyi denemiş, gerekli izinleri alamamış. İşin kaptanlığını Rahmi Koç üstlenmiş.
Koç, törende ayrıca Necdet Kent sayesinde Ayvalık’a bağlandığını vurguladı. Koç’a bu kez Ayvalık’a dönük başka projeleri olup olmadığını sordum: "Tavuk Adası’na da bir müze düşünüyoruz."
Koç’la Muhtar Kent arasında daha sonra Tavuk Adası’yla ilgili şu diyalog geçti:
Koç: Tavuk Adası’na da bir müze yapmak için yola çıktık...
Kent: Orada müzeye dönüşebilecek bir kalıntı var mı?
Koç: Yok ama araştırmalarımızı yapıyoruz...
Kent: Nasıl bir müze olacak?
Koç: Aslında Söke’de bir eski zeytinyağı fabrikası bulup almıştık. O makineleri belki Tavuk Adası’na zeytinyağı müzesi kurmak için kullanabiliriz...
Muhtar Kent, "Rahmi Bey’in önderliğinde Ayvalık’a kazandırdığımız bu eserle küçük bir katkı yapabildiysek ne mutlu bize" diyor...
Restore edilen kilise küçük ama anlamı büyük...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment