Tuesday, August 21, 2007

ithal zeytin‎


BAKANLIK, MİLYONLARCA FİDAN DİKİLİNCE, "GEMLİK" ZEYTİN ÇEŞİDİNİ DESTEKLEME KAPSAMI DIŞINDA BIRAKARAK, "İTHAL" ZEYTİNLERİN ÖNÜNÜ AÇTI

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, zeytinciliği desteklemek için 10(on) dekar ve daha büyük zeytin bahçesi tesisi amacıyla üreticilere ödediği 250 (iki yüz elli) YTL/da., destekleme primini diğer çeşitler hariç sadece "Gemlik" çeşidi için 45 (kırk beş) YTL/da. olarak açıklamıştır.

Sözkonusu destekleme prim miktarı'nın 2008 yılından itibaren tamamen kaldırılması beklenmektedir.

Destekleme almak üzere arazi satın alarak yatırım yapmaya hazırlanan üreticilerin ise hayal kırıklığına uğradığı belirtilmiştir.

Bu durum'un, "İthal" zeytin çeşitlerine yarayacağı öne sürülmektedir. Zira, sadece Adana dahilinde yurtdışı'ndan "Bodur Zeytin" adı altında, fidan ithalatı yapmak üzere en az 7 (yedi) ayrı firmanın girişimlere başladığı bildirilmiştir. Oysa, "Bodur" adı altında satılan fidanların "Genetik" olarak "Bodur olmadığı", bunların plantasyon ömrünün 15 (on beş) yıl ve maksimum verime ulaşma yaşının da ortalama 5 (beş) yıl olduğu açıklanmıştır. "Arbequina, Arbosana, Koroneiki, Fs-17 " vb. isimler adı altında pazarlanan bu çeşitlerin bir dekar alandaki verimlerinin 1,120 (binyüz yirmi) ila 400 (dört yüz) Kg. arasında bulunduğu belirlenmiştir.Ülkemize adaptasyon sağlıyabileceği garantisi de bulunmamaktadır.

Türkiye'de 400,000 (dört yüz bin) adet aile'yi ilgilendiren bir konuda, "Bakanlık Kararı"nın bilhassa, "zamanlama, mağduriyetler ve ikame çeşitlerin belirsizliği" ile ilgili üreticilerin itirazları doğrultusunda yeniden istişare edilerek değerlendirilmesinde fayda görülmektedir.

No comments: