Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Thursday, August 16, 2007
Marmarabirlik, pazar payını yüzde 25'e çıkaracak
Dünya Gazetesi
15/08/2007
BURSA - Marmara Zeytin Tarım ve Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, "Dünyanın en büyük zeytin üreticisi" sloganıyla çalıştıklarını belirterek, yüzde 18 olan pazar payını yüzde 25'e çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Zeytin yağında bin tonları geçen kapasiteye ulaştıklarını ifade eden Taviloğlu, "Artan zeytinyağı pazarını karşılamak amacıyla Tarım Bakanlığı kaynaklı Kırsal Yatırımları Destekleme Kredisi'nden faydalanarak zeytinyağı dolum ve ambalajlama hattı kurulmasını planladık. Geçen ay üretimimizi artırmak için 2 adet vakumlama makinesi ve 2 adet dolum ve tartım makinesi alındı" dedi.
Marmarabirlik'in zeytinyağı üretimini artırmak için iki adet kontinü zeytinyağı tesisi aldığını ve üretime soktuğunu ifade eden Taviloğlu, ayrıca lisanslı depoculuk kapsamında laboratuvar inşaatına ve ekipman alımına bu yıl başlamayı planladıklarını belirtti.
Tanıtıma ağırlık verildi
Marmarabirlik'in sofralık salamura siyah zeytin sektöründeki pazar payının her geçen yıl değiştiğini ve yaklaşık yüzde 16-18 arasında olduğunu bildiren Taviloğlu, yurtiçi ve yurtdışında pazar paylarını artırmak için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Pazar araştırması sonuçlarına göre üretim ve satış sistemini yeniden organize ettiklerini de belirten Taviloğlu, şöyle konuştu:
"Sürekli bayilik organizasyonunu güçlendiriyoruz. Birliğimiz ve ürünlerimizin en iyi şekilde konumlandırılması için kurumsal kimliğimizin ve marka imajımızın güçlendirilmesine yönelik tanıtım ve reklam çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca ürünlerde ambalaj farklılaştırmasına gidiyor ve bu ambalaj farklılaştırmasında daha çok küçük ambalajlara yöneliyoruz. Salamura siyah zeytinin dışında 'az tuzlu', 'yağlı salamura', 'çeşnili zeytin' ve 'yağlı sele' zeytin üretimi yaparak, yeni tüketici gruplarına ulaşmayı sağlıyoruz. Hedefimiz Türkiye genelindeki pazar payımızı yüzde 25'e çıkarmak."
5 bin tonluk ihracat
Geçen yıl 3 bin 391 ton ihracat yaptıklarını ve bunun karşılığının 10 milyon 554 bin 323 dolar olduğunu anlatan Taviloğlu, "Üretimimizin yüzde 18'ini ihraç ediyoruz. Bu sene tahminimizce 5 bin tona yakın satışımız olacak" dedi.
İhracatın büyük kısmının AB ülkelerinden Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Danimarka'ya yapıldığını kaydeden Taviloğlu, "İngiltere, İsveç ve Finlandiya'ya da ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler dışında ABD, Kanada, Avustralya, KKTC başta olmak üzere, zaman zaman İsrail, Rusya, Türki cumhuriyetleri'ne de ihracat yapıyoruz. Bu yıl ihracat yaptığımız pazarlarda payımızı artırmayı planlıyoruz. Yeni potansiyel pazarlardan özellikle Bulgaristan, Romanya ve Rusya pazarlarına ürün satışını hedefliyoruz" diye konuştu.
Zeytinyağı deposu
Birliğe ve ortaklarına ait zeytinyağını stoklamak amacıyla, lisanslı depoculuk kapsamında, Başköy Entegre Tesisleri'ne günlük 120 ton kapasiteye sahip zeytinyağı deposu kurmayı plandıklarını açıklayan Refi Taviloğlu, "Diğer taraftan mevcut levazım deposunun yetersiz kalması nedeniyle 4 bin metrekarelik alana sahip Başköy Entegre Tesisleri'ne levazım deposu da yapıyoruz. Bu tesisimiz bitirilme aşamasına geldi" dedi. Taviloğlu, birliğin ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olduğunu, HACCP belgesinin alınması için de çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Rakamlarla Marmarabirlik (2006)
Ciro: 146.581.454 YTL
Üretim miktarı: 26.556.230 Kg
Yurtiçi satışı: 24.132.094 Kg
Yurtdışı satışı: 3.390.943 Kg
Yatırım miktarı: 782.631 YTL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment