Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Friday, August 10, 2007
Türkiye bu yıl zeytinde Suriye'nin bile gerisinde
10.08.2007 / Anadolu Ajansı / Haber
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, "Zeytin ağacının anavatanı Türkiye, zeytin üretiminde İspanya, İtalya,Yunanistan, Tunus ve şimdi de nerede ise Suriye'nin arkasından 6'ncı konumda. Kuruluşu Türk zeytinciliğinin miladı sayılacak olan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi olarak birinci hedefimiz kaybettiğimiz üretim değerine ulaşmak. Türkiye lider konumuna doğru yürümelidir. Bu,yılda 10- 15 milyon fidan dikimi ile mümkündür" dedi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin Bursa'daki tanıtım toplantısı yapıldı. Tan, İspanya'da 370 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, Türkiye'de ise 2005-2006 yıllarında 109 milyon zeytin ağacı tesbit edildiğini açıkladı. "Son 4 yılda 30- 40 milyon zeytin fidanı dikildiğini biliyoruz. Bunların meyveye, verime dönmesi ile ağaç varlığımız kısa bir süre 150 milyona ulaşacak" diyen Tan, şöyle devam etti: "Ama bakıyoruz ki yıllık yağ üretimimiz 30 bin ton, İspanya'nın ise bir milyon ton civarında. Ağaç varlığı olarak yaklaşık üçte bir olmamıza karşılık verimde yedi misli düşüğüz. Bu, verim açısından problemimiz olduğunu gösteriyor. Kalite açısından problemimiz yok.Öncelikle ağaç başına düşen verimin yükseltimesi, zeytin ve zeytinyağı kalitesinin arttırılmasını istiyoruz. Bunun için çok kapsamlı,bilimsel çalışmalar başlattık."
Zeytin fiyatlandırılmasının belirli bir sisteme dayandırılması gerektiğini savunan Tan, AB'nin 1998 ile 2005 yılları arasında uyguladığı üçlü fiyat sisteminin Türkiye'de uygulanabileceğini belirtti.
Her yıl 8-10 milyon fidan dikimi gerçekleşen Türkiye'de zeytinin yeniden keşfedildiğini hatırlatan Tan, "Bu gidişle önemli bir zeytin potansiyelini 10-15 yıl içinde yakalayacağız. İhracat çok önemli.Zeytinin Türkiye markası ve Türkiye imajı tanınması gerekiyor.İhracata yönelik teşviklerin artarak devam etmesi gerekiyor" dedi.
Tan, Türkiye'nin 1998 yılında çıkmış olduğu Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne geri dönmek istediklerini de belirterek "Hükümet olarak geçtiğimiz dönemde bu karar alınmasına rağmen bir küçük prosedüre takıldı. Bakanlar Kurulu'nda bir karar daha çıkması gerekiyor" dedi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment