Referans
07 Ocak 2009,Çarş.
Hepsi İzmirli, 3'ü kaptan pilot, 1'i doktor, diğeri de mali müşavir olan beş arkadaş 3 yıl önce birikimlerini organik zeytinyağı üreticiliğine yatırdı. Büyük şehrin getirdiği yorgunluğu atmak için bir hobi gibi başlayan proje bugün önemli bir girişim haline geldi.
2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı" çerçevesinde, gerek havadaki nem, gerekse toprak yapısı ve iklim şartları bakımından zeytine çok uygun bir yer olan Karaburun'da, daha önce tarım yapılmamış yaklaşık 800 dönüm arazide projelerini başlattıklarını belirten Dr.Alper Demirarslan, ‘arazi işlenerek toprak analizleri yapıldı ve organik zeytin fideleri dikildi.Ayrıca arazinin içinde Rumlardan kalma yetişmiş ama gençleştirilmemiş ve delice denen aşılanmamış zeytin ağaçları vardı. Onların da korunmasına dikkat edildi' dedi.Sulama konusunda da arazide 1600 tonluk 2 tane büyük havuzlarının bulunduğunu söyleyen Demirarslan, suyun bu havuzlarda depolanarak damla sulama yöntemiyle arazinin sulamasını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Karaburun bölgesinde bu projeyle birlikte organik zeytinyağı üretiminin başlamasına öncü olduklarını belirten Dr. Demirarslan, bölgede birkaçyıl içinde yaklaşık bir milyon civarında ağaç olacağını ve Karaburun'un Türkiye'nin önemli organik zeytinyağı üretim merkezlerinden bir haline geleceğini söyledi.
Arazide toplam 17.500 ağaçlarının bulunduğunu , bu yıl bir deneme üretimi yaparak 2.500 ton ve 0.4 asit değerinde organik zeytinyağı elde ettiklerini anlatan Demirarslan, ‘erken hasat olduğu için aroması çok yüksek bir yağ ve artık heryıl artan miktarda ürün elde edilmeye başlanacak.'diye konuştu.
Ağaçlarının hepsine çocuklarına baktıkları gibi baktıklarını ve üretimde de ısıdan uzak durarak, zeytinlerin toplandıktan sonra birkaç saat içinde soğuk sıkma yöntemi ile sıkılmasına önem verdiklerini anlatan Demirarslan, prensiplerinin herhangi bir kimyasal maddenin arazi sınırları içine girmesine müsaade etmeden, tek bir bahçenin tek bir yağı biçiminde zeytinyağını doğal yollarla organik olarak üretmek olduğunu kaydetti.
Türkiye'de zeytin üretiminin ağaç başına yaklaşık 20 kilo olduğunu söyleyen Demirarslan, ‘Bu oran İspanya'da ağaç başına 100 kiloya kadar çıkabiliyor. Bizim de Orio olarak hedefimiz Türkiye'deki bu oranı Avrupa seviyesine çıkarmak ve Türk zeytinyağının dünyada hakkettiği yere gelmesini sağlamaya yardımcı olmak' diye konuştu.
No comments:
Post a Comment