Tuesday, January 06, 2009

ZEYTİNCİLİĞİN KAPKARA YILI

Gülperi Sonerman
Haber Analiz
05 Ocak 2009,P.Tesi


Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin yıllarca sürdürdüğü yanlış tarım politikaları zeytin üreticisi de bitme noktasına getirdi. Zeytin toplayıcısından, sırıkcısından, tarla sahibine hatta fabrika sahibine kadar taraflar zeytinciliğin bitirildiğini ileri sürüyor.

İşçiler; ücretlerin düşük, sosyal hakların yok olduğunu söylerken tarla sahibi zeytin fiyatlarının düşüklüğünden, fabrika sahibi zeytinciliğin ülkede artık hobi haline geldiğinden yakınıyor.

Zeytin toplayıcısı kadın konuşuyor; " İvrindi'den Küçükkuyu'ya zeytin toplamaya geliyorum. Aldığım günlük ücret 17TL , bunun 5 TL'sini yol parası olarak veriyorum, yani 12 TL'ye soğuk'da, yağmurda çalışıyorum. Sigortam, hiçbir sosyal güvencem yok. Ayıca bu işte sürekli değil, yılda 2- 2,5 ay sürüyor.

AS Zeytin yağı Fabrikası sahibi, ziraat mühendisi Melike As şöyle konuşuyor" Ekmeğimizi kazanırken, ekmeğimizi çalacak hale geldik. Türkiye'de zeytinciliği, daha doğrusu tarımı bitirme politikaları , yıllarca bilinçli olarak sürdürülmüştür." Melike As konuşmasına devam ediyor " İspanya , İtalya , Yunanistan gibi ülkelerde zeytinciler destekleme fonlarında yararlanırken , Rusya bizden zeytin yağı almazken , hükümetlerimiz , Cezayir'den , Tunus'tan zeytin yağı ithal etmektedirler. Hatta Suriyeden ithalat yapılacağı söylentileri ayyuka çıkmıştır. Ülkemizde elektrik fiyatları % 70 artarken , mazot fiyatları, gübre fiyatları almış başını giderken, zeytinyağ fiyatları 5 yıl öncesine eşittir. Büyük tüccarlar kapasitemiz doldu diyerek yağ almamaktadır. Tariş kuruluş amaçlarına ters düşmüştür. Zeytin yağ alımı yaptığı halde fiyatları 15 Ocak'da açıklayacakları söylemektedirler. Üretici büyük tüccar karşısında yalnız bırakılmıştır. Tariş halkın beklentilerine yanıt vermemektedir. Zeytincilikde girdiler artığı halde fiyatlar yerinde saymakta hatta geriye gitmekdedir. Zeytincilik artık bir hobi ve alışkanlık haline dönüşmüştür," dedi.

Tarla sahibi İbrahim Burnaz ise zeytincilikde girdiler gün geçtikçe artığı halde , zeytin yağ fiyatları gerçek değerinin altındadır. Tarla sahipleri olarak düşük fiyatlar nedeniyle eski günleri arar hale geldik demektedir. Ayrıca zeytincilik bölgemizde büyük sorunlar yaşamaktadır, bölgede Ayvalıkdan daha çok " 1800 bin " zeytin ağacı olmasına rağmen marka olamadığımız için zeytin yağımız gerçek değerini bulamakdadır.

Tariş Zeytin Birliği Denetim Kurulu üyesi Zahit Mert'e Tariş'in fiyatları geç açıklama savlarını soruyoruz, şöyle yanıt veriyor;"

Tariş olarak geçen yıl olduğu gibi bu yılda fiyatları 15 Ocak'ta açıklayacağız. Dünya piyasalarını takip ediyoruz. Dünya bir ekonomik kriz ortamında bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Üyelerimiz 14- 15 bin ton zeytin yağ vermeyi taahüt etti, hepsini alacağız. Bugün ülkemizde 180 bin ton zeytin yağ üretilmekdedir. Bunun 80 bin tonu iç piyasada tüketilmektedir. Yani ülkemizin zeytin yağ ithalatına ihtiyacı yoktur. İleri sürülen savların aksine Tariş , üreticinin sigortasıdır." Dedi.

Pamuk, fındık, tütün, buğday ve sonunda zeytin üreticisini de bitirdiler. Çikita muz özlemleri , zeytin üreticisini açlığa götürüyor.

Zeytinyağ ihraç etmesi gereken bir ülke, zeytinyağı ithal ederek üreticisini perişan ediyor.

Yanınızdan traktör üstünde yağmurdan sırılsıklam olmuş zeytin toplayıcıları geçiyor. Ne sağlık ne de iş güvenceleri var..

No comments: