Thursday, January 22, 2009

MANAVGAT'TA 5 YIL İÇİNDE 60 BİN TON ZEYTİN ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

CHA
20 Ocak 2009,Salı


Antalya'nın Manavgat ilçesinde kullanılmayan tarım arazilerine zeytin fidanı dikilecek. İlçede Tarım İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası ve 8 zeytinyağı fabrikasının başlattığı 'Gelecek Nesillere Bırakacağınız Bir Zeytin Ağacınız Olsun' adlı kampanya kapsamında 5 yıl içinde 5 milyon zeytin fidanının dikilmesi hedefleniyor.

Manavgat'ta 150 bin dönümlük arazi, ekim ve dikim yapılmadığı için atıl olarak bekletiliyor.

Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, ilçede 2008 yılında 16 bin dekarda 10 bin ton zeytin üretimi gerçekleştiğini, kampanya ile bu yıl bu rakamı 12 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İtalyan zeytinyağı fabrikalarının bölgede yetişen zeytinyağı kalitesini nitelikli ve kaliteli bulduğunu ifade eden Ay, 2009 yılında 2 bin 500 litre zeytinyağı üretmeyi tahmin ettiklerini kaydetti. Ay, bu yıl içinde sivil toplum kuruluşları, MZO ve zeytinyağı fabrikalarıyla birlikte 1 milyon zeytin fidanı dikeceklerini söyledi.

Mehmet Çavuş Zeytinyağı Fabrikası İşletme Müdürü İlhan Cesur da 5 yıl içinde bölgede zeytin rekoltesini 10 bin tondan 60 bin tona çıkarmayı planladıklarını belirtti. Manavgat'ın iklim yapısının kaliteli ve nitelikli zeytin üretimine uygun olduğunu belirten Cesur, son 3 yıl içinde kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 1 milyon 500 bin fidan dikimi yapıldığını ifade etti. Fidan dikim kampanyasıyla bölgede turizm ve tarım gelirlerinin at başı gitmesi için uğraştıklarını belirten Cesur, ilk etapta 80 bin dönüm araziyi ağaçlandırarak ekonomiye kazandıracaklarını söyledi. Cesur, "Zeytincilik İtalya ve İspanya gibi ülkelerde gelişmiş durumda. Ülkemizde her geçen gün dünyada zeytin üretiminde söz sahibi olmaya doğru ilerliyor. Ürettiğimiz ürünü pazarlamak içinde acil bir birlik kuracağız. Bölgemizde zeytinden 5 yıl sonra 150 milyon TL'lik ekonomik girdi oluşmasını bekliyoruz," diye konuştu.

Avrupa kalitesinde zeytin sıkımı ve zeytinyağı üretimi yaptıklarını belirten Doğan Zeytin Yağı Fabrikası Sahibi Doğan Barut, fabrikalarında günlük 40 ton sıkma yaptıklarını kaydetti. Öte yandan, bölgede zeytin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için Manavgat Kaymakamlığı ile Akdeniz Üniversitesi Manavgat MYO birlikte akademik çalışma yapacağını bildirdi. Kaymakam Dayıoğlu, ilçede zeytin üretiminin bir numara haline gelmesi için köylerde çiftçilere eğitim vereceklerini belirtti. Dayıoğlu, Manavgat'ın iklim ve toprak yapısının zeytin üretimine çok uygun olduğunu ifade etti.

No comments: