Thursday, January 22, 2009

YUNANİSTAN'DA ÇİFTÇİLER TRAKTÖRLERLE YOLLARA DÖKÜLDÜ

CHA
20 Ocak 2009,Salı


Çiftçilerin öncelikli talepleri arasında zirai ürünlerde geçen yıla göre yüzde 50'ye varan düşük fiyatların yukarı çekilmesi,3'er bin Euro'luk maddi destek sağlanması, çiftçi kooperatiflerinin desteklenmesi ve ürünlerinin korunması, bütün tarım ürünleri fiyatlarının garanti altına alınması, zeytinyağındaki en düşük fiyatın 2,80 Euro olması, tarımda kullanılan yakıta verdi indirimi yapılması, ödeyemedikleri kredilerin 3 yıl süreyle dondurulması var.

Yunanistan'da çiftçiler, Kostas Karamanlis hükümetinin tarım politikasına başkaldırarak traktörlerle yollara döküldü.

Yunanistan'da çiftçiler, daha önce duyurdukları 20 Ocak'ta traktörlerle yollarda barikat kurarak dikkat çekme girişimlerini bugün uygulamaya koydu. Ülkenin Larisa, Karditsa, Trikala, Argolida, Selanik, Lamiya ve Girit gibi önemli tarım şehirleri başta olmak üzere 10 farklı kavşakta noktada toplanan çiftçiler, yol kesme eylemlerine başladı.

Bugün saat 12:00'da Kavala-Selanik otobanını kesen çiftçiler, aynı eylemi saat 16:00'dan 17:00'a kadar tekrar edecek. 13:00'da Atina-Selanik karayolunun Tembi kısmında da yol kesen çiftçiler ulaşımın durmasına sebep oldu. Yunanistan'ı başkent Atina ile taşra arasında bağlayan çevreyolu ve otoban üzerinde yüzlerce traktörle barikat kuran çiftçiler, hükümetten bir dizi talepte bulunuyor.

Çiftçilerin öncelikli talepleri şunlar: Çiftçilere pamuk, hububat, mısır ve diğer zirai ürünlerde geçen yıla göre yüzde 50'ye varan düşük fiyatların yukarı çekilmesi, 3'er bin Euro'luk maddi destek sağlanması, çiftçi kooperatiflerinin desteklenmesi ve ürünlerinin korunması, bütün tarım ürünleri fiyatlarının garanti altına alınması, zeytinyağındaki en düşük fiyatın 2,80 Euro olması, tarımda kullanılan yakıta verdi indirimi yapılması, ödeyemedikleri kredilerin 3 yıl süreyle dondurulması.

Öte yandan Tarım Bakanı Sotiris Hacidakis, yaptığı açıklamada çiftçilerin eylemlerinde haklı olduklarını ancak "yol kesmemeleri" uyarısında bulundu. Bakan, çiftçi temsilcileriyle en kısa sürede diyalog kurarak neler yapılabileceğini konuşacaklarını kaydetti.

No comments: