Monday, January 26, 2009

Zeytine değil 'tuz'a para veriyoruz

Haber Ekspres
26 Ocak 2009,Pazartesi


Yediğimiz sofralık zeytinlerde tuz oranı yüzde 18'e kadar çıkıyor. Tuzlu zeytin hem sağlık sorunu yaratıyor, hem de haksız kazanç sağlıyor

Böylece kilosu 1 lira olan tuzu, zeytinin içinde 8-10 liraya satıyorlar.
Zeytinde en önemli sorunun kimyasalla boyama ve zeytin parlatma uygulamaları olduğu bilinir. Ancak bir de tuz sorunu var. Zeytinde normal tuz oranının yüzde 5-8 arası olması gerekiyor. Ancak bu oran bizde 18'e kadar çıkabiliyor. Böylece tüketici hem aşırı tuz alarak sağlığından oluyor, hem de kilosu 1 lira olan tuzu zeytin fiyatına alıyor.
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Dr. Mehmet Güler, aşırı tuzlu sofralık zeytinin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Tarım dergisi Hasad'a açıklamalar yapan Dr. Güler şunları söyledi: "İşinin sağlık boyutu var. Kimse onu masaya yatırmıyor. Türkiye'de zeytin hala 100 yıl önceki tekniklerle salamura yapılıyor. AB ülkelerinde zeytindeki tuz oranı yüzde 5-8, bizde 12- 18. Teknolojinin, bilimin bu kadar geliştiği bir çağda bu kadar tuzlu zeytin üretmenin mantıklı bir açıklaması yok. Bu kadar çok tuzlu zeytini Türk halkından başkasına yedirmemiz mümkün değil. İhraç edemiyoruz."
Marmara Birlik yetkilisi Ertuğrul Doğanalp, geleneksel yöntemle yapılan salamurada zeytindeki tuz oranının yüzde 18'e kadar çıkabildiğini belirtti. Doğanalp, "Biz Maramarabirlik olarak zeytin dane tuz oranını yüzde 3.5-4.0 seviyesine kadar düşürebildik. Yüzde 3 hedefimize ulaşabilmek amacıyla çalışıyoruz" dedi.

Üç beyazdan kaç

Ece Zeytin yöneticisi Mustafa Gökalp, "25 ülkeye ihracatımız var. Pastörize zeytin danesinde tuz oranı yüzde 5-6. Dünya üç beyazdan (şeker, tuz ve un) kaçıyor. Türkiyede yediğimiz çok tuzlu zeytini yurtdışına satma şansımız yok. Az tuzlu zeytin yapıp ihraç edemezsek, zeytin pazarı da fındık gibi sıkıntıya girer" dedi.

No comments: