Friday, September 05, 2008

Aydın kendi yağını işliyor

Haber Ekspres
05 Eylül 2008,Cuma


Aydın'da 55 sanayicinin bir araya gelerek oluşturduğu Aydın Ortak Girişimciler AŞ. tarafından kurulan Aydın Ortak Girişim Modern Zeytinyağı Rafineri Pirina Tesisleri sayesinde, daha önce sadece ham yağ üretimi yapılan ilde yetişen zeytin ağaçlarının ürünü olan zeytinyağı işlenerek, yabancı ülkelerin mutfaklarında yer alıyor.

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin ve Prof. Dr. Özcan Güven'in girişimleriyle Aydın'da faaliyet gösteren 55 iş adamının bir araya getirilmesiyle oluşturulan, 7 milyon YTL sermayeli Aydın Ortak Girişim AŞ tarafından kurulan Modern Zeytinyağı Rafineri Pirina Tesisleri, kuruluşunun ardından geçen bir yıllık sürede, Aydın ekonomisine yaptığı katkıyla adından söz ettiriyor.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özcan Güven, Aydın'da 2006 yılında başlayan Ortak Girişim Hareketi'nin sonucunda, Aydın Ortak Girişimciler AŞ. adı altında bir grup oluşturulduğunu hatırlattı. Bu gruba bağlı olarak kurulan ilk fabrika olan Aydın Ortak Girişim Modern Zeytinyağı Rafineri tesislerinin, geçen yıl üretime başladığını ve ürettiği ürünlerin yüzde 90'ını ihraç ettiğini belirten Güven, şöyle konuştu:
"Yaptığımız iş, yüksek asitli yağları alıp, rafine etmek, yani asidini düşürmek. Bunları riviera ve rafine adı altında ihraç ediyoruz. Bu arada dünyanın hemen hemen en modern tesislerinden biri sayılan fabrikamızda, Türkiye'de olmayan bir teknolojiyle pirina yağını da üretmeye başladık. Aralık 2007'de başlayan ihracatımız, hala devam ediyor. Bu hafta yine yüklememiz var. İhracatımızın değeri 3 milyon doları geçti. Yurt içine de ihraç kaydı ile mal teslim ettik."

Ham maddeden son ürüne

Güven, kurdukları rafine tesisinin Aydın'da bir ilk olduğunu ifade ederek, "Yıllardır Aydın, zeytinyağı için ham madde üretir ama bunlar hep İstanbul'a, İzmir'e ve çevreye giderdi. Artık tüketiciye ulaştırılacak kapasitede son ürüne ulaşabiliyoruz. Aydın'ın yağını, il sınırlarında sanayileştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu. Tesisin bir sene içinde Aydın'ın en büyük tesislerinden biri haline geldiğini bildiren Güven, şu anda da ilin yegane rafine tesisi olduğunu söyledi. Güven, şunları kaydetti:
"Bu tesisi yaparken, Aydın'dan, ortaklarımızdan ve Aydın'daki bürokrasiden aldığımız destek çok büyük. Başta Belediye Başkanımız İlhami Ortekin olmak üzere, Valimiz Mustafa Malay, her zaman, her dakika, her konuda bizim yanımızda oldular. Bence merkezi ve mahalli yönetimin ekonomik olması bu demek oluyor. Bundan yararlanıyoruz. Herkes yararlanıyor. Biz bu yararlanmadan dolayı da çok memnunuz."

No comments: