Thursday, September 18, 2008

Mut'tan Mutlu Haberler...

ERDOĞAN H. ŞENTÜRK

Mut yöresi ; geniş interlandı olan Akdeniz’in önemli liman kentlerinden Mersin’in ilçesidir. Coğrafi konum olarak Akdeniz Bölgesinin tam ortasında yer alarak İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi arasında bir köprü görevindedir… Bu nedenle hem İç Anadolu’nun hem de Akdeniz’in özelliklerini bir arada barındırır. Zeytin ağaçları Toros Dağları’nın Güney yamaçlarına lokalize olmuş konumdadır.

Sahip olduğu farklı mikroklima ve kuru-acı poyrazlı iklimiyle zeytin haşerelerinin yetişmesine engel olarak ilaçsız zeytin tarımı için mükemmel bir ortam oluşturur. Böylece yöre olarak yetiştirdiğimiz zeytinler tamamen doğaldır ve dolgun aromalıdır. Ayrıca Mut yöresinde sanayi olmadığından havası ve suyu temizdir, ağaçlar içme suyuyla sulanıp, geleneksel olarak elle hasat edilmektedir.

Zeytin ağacı varlığı yaklaşık 10 milyon adet civarındadır, ancak bu zeytinlerin yaklaşık 5 milyon adeti son 3 senede toprakla buluşmuştur… Bu nedenle 5-6 yıl sonra Türkiye’de zeytinciliğin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir…

No comments: