Tuesday, September 23, 2008

ZEYTİN SİNEĞİ VE HALKALI LEKE HASTALIĞI İLAÇLAMASI BAŞLADI

CHA
23 Eylül 2008,Salı


Bursa'da, zeytin sineği ve halkalı leke hastığı ilaçlama çalışmaları başlatıldı.
Bursa Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, çalışmaları müdürlük teknik elemanları yürütüyor. Zeytin danesinin yağlanmasının başladığı dönemlerde ergin zeytin sineği, zeytin meyvesine yumurta bırakıyor. Daha sonra çıkan larvalar meyveyi çepeçevre yiyerek tahribat yapıyor. Larvaların yaptığı zarar sonucunda meyvenin sofralık kalitesi bozulduğu gibi, zeytinyağında da asit oranının artmasına neden oluyor.

Gemlik çeşidi zeytinler sofralık olarak tüketilmesinin yanı sıra yurtdışına da ihraç edildiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "Müdürlüğümüz teknik elemanlarca yapılan zeytin sineği sürvey çalışmaları sonucunda, ilimiz zeytin üretim alanlarında zeytin sineği mücadelesine başlandı. Üreticilerimizin de vuruk bulunan bahçelerinde ilaçlama yapmaları gerekmektedir. İl genelindeki zeytin ağaçlarını yakından ilgilendiren ve zeytinliklerde yaprak dökülmesine, ağaçların çıplak kalmasına, verimin yüzde 30-40 azalmasına, sürgün ve ince dalların kurumasına neden olan zeytin halkalı leke hastalığı'nın sonbahar mücadelesi başlamıştır."

Hava sıcaklığı ve yağışların uzun süreli olmasından dolayı hava nispi rutubetinin hastalık açısından uygun gitmesi nedeniyle hastalığın yayılması için uygun şartlar oluştuğuna işaret edildi. Ayrıca, yağışların kesilmesiyle yapılacak ilaçlamada, zeytin başçelerine komşu olan incir bahçelerine zarar verilmemesi için dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

No comments: