Saturday, September 06, 2008

Tariş'ten 'Kuşadası' markalı zeytinyağı

Haber Ekspres
06 Eylül 2008,Cumartesi


Zeytin üretiminde dünya ikincisi, zeytinyağı üretiminde dünya beşincisi olan Türkiye'nin en önemli çiftçi birliği konumundaki TARİŞ, son zamanlarda yöresel zeytinyağı markalarına ağırlık vermeye başladı. Bunun son örneği ise "Kuşadası" markalı zeytinyağı oldu.

Ülkemizde toplam sayısı 110-120 milyon olarak tahmin edilen zeytin ağaçlarına son zamanlarda 34 milyon sertifikalı yeni zeytin fidanı eklenmesine ön ayak olan en önemli kurumsal yapı konumundaki TARİŞ, bu sayının yakında 54 milyon sertifikalı zeytin ağacına yükselmesi için de çalışmalar yürütüyor.

Türkiye'nin büyük bir zeytinyağı ülkesi olmasına rağmen kişi başına yılda tüketilen zeytinyağı yarım kilodan az. Bu rakam İtalya ve İspanya'da 12'şer kilo, Yunanistan'da ise 22 kilo. Türkiye'den çok sonra zeytin dikmeye başlayan Suriye'de ise bu miktar kişi başına yılda 4 kilo. Özellikle AB ülkeleri ve ABD'den gelen turistlerin zeytinyağına gösterdikleri ilgiyi dikkate alan TARİŞ, turizmi kadar zeytiniyle de ünlü tatil beldesi Kuşadası'nın adını taşıyan zeytinyağı çıkardı. Daha önce de Ayvalık, Edremit, Ezine, Dikili ve Bergama ismiyle zeytinyağı üreten ve marka tescili yaptıran TARİŞ, şimdi de daha çok turistlerin rağbet etmesini umduğu "Kuşadası" markalı zeytinyağını üretti.

No comments: