Monday, September 01, 2008

Balıkesir'in Havran ilçesinde 1. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Festivali düzenlendi.

İHA
31 Ağustos 2008,Pazar


Festivalin açılışına AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Havran Kaymakamı Fatih Genel, Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, Belediye Başkanı Levent Gökalp, Kadıköy Belediye Başkanı Sezgin İnan, diğer ilçe ve belde belediye başkanları, cumhuriyet savcıları, hakimler, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Levent Gökalp, "Zeytin ve zeytinyağının tanıtımında hepimize önemli görevler düşmektedir. Tüccarımız, üreticimiz, sanayicimiz, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler hep birlikte zeytin, ev zeytinyağı tüketimini daha da arttırabilmek için el ele vermek zorundayız. Bunda tanıtımın önemli rol oynadığına inanıyorum. Bu nedenle bu festivalle bunun startını veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda festivalin daha geniş daha kapsamlı olarak geleneksel hale getirileceğinin müjdesini buradan vermek istiyorum" dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ise, "Türkiye zeytin ve zeytinyağında bir dev iken, dünya lideri iken, zeytin ağacının ana vatanı iken şu anda dünyada 5., 6. sıralara gerilemiştir. Oysa hep birlikte Tarım Bakanlığı başta olmak üzere zeytincilikte çok önemli hedefe kilitlendik. Bunlardan en önemlisi; 2014 yılına geldiğimizde dünya ikinciliği hedefimizdir. Türkiye 115 bin ton yağ üretmektedir. 750 bin ton yağ üreten bir ülke olma hedefimizdir. Türkiye'de kişi başına 1 kilogram yağ tüketilmektedir. Bu 50-60 bin tondur. Bunu 5'le çarpmak gibi yüce bir göreve kilitlenmiş durumdayız. Türkiye bu kadar büyük bir üretimle acaba İspanya, İtalya gibi tedarikçi bir ülke mi olmalıdır, yoksa kendi markaları ile katma değeri yüksek ürünler satan bir büyük dev mi olmalıdır. Anadolu'da zeytin ve zeytinyağı girmeyen binlerce ev var. İstanbul'da dahi diğer yağlar tanınıyor. Oysa bugün tüm dünyanın kabul ettiği bir gerçek var. Artık zeytin ve zeytinyağı birçok hastalığın, özellikle kanserin iki türünde, mide ülseri ve bağırsakların emiliminde, cilt sağlığında ve insan sağlığında bir yaşam biçimi olarak çok değerli bir ürün" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimin 850 gram olduğunu bildiren Kaymakam Fatih Genel ise, "Bu acı bir durum. Bu komik bir rakamdır. Yanı başımızdaki komşumuzda bile bu rakam 15 litredir. Dünyada zeytin ve zeytinyağı üreten ülkelerde bu rakam 20 litrenin üzerindedir. Bizde 1 litre bile değil" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de, "Zeytinyağı tanıtımında festivallerin büyük katkısı var. Bu tarz etkinlikleri zeytinci adına şükranla karşılıyorum. Daha çok belediye zeytin konusunda el ele verebilir. Daha büyük daha etkin çalışmalar düzenlenebilir. Hedefimiz zeytin ve zeytinyağında söz sahibi bir ülke olabilmektir" diye konuştu.

Hükümetten zeytincinin maliyetinin yarı yarıya düşürülmesini beklediklerini ifade eden zeytinci İbrahim Tuna ise, "Bunun için destekleme priminin arttırılması gerekmektedir. Burada zeytin üretimi ilkel şartlarda yapılmaktadır. Teknik anlamda hasat makinesi, ilaçlama konusunda, gübre konusunda destek verilmelidir. Üretim maliyetleri çok yüksek. Dünya fiyatları ile zeytinci rekabet edemiyor. 20 kuruş çok düşük bir desteklemedir. Bu Avrupa seviyesine çekilmelidir. Aksi halde zeytinci tarlasını süremeyecek duruma düşecektir. Zeytinci can çekişiyor. Ölmek üzeredir. Sesine kulak verilmelidir" dedi.

Festival kapsamında zeytinyağlı yemek ve en iyi sızma zeytinyağı yarışması ile "Zeytinyağı yüzde yüz saf meyve suyu yaşam sigortası" konulu panel düzenlendi. Akşam İsmail Özkan'ın sahne alacağı konserle festival sona erecek.

No comments: