Thursday, September 18, 2008

Zeytinyağı sektörünün sorunlarının çözümünde UZZK’dan dev adım

Kalite Kontrol Programı start aldı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi(UZZK)’nce, sektörünün en büyük sorunlarından tağşişin (yağda karışım yapılması yoluyla sahtecilik) önlenmesi amacıyla hazırlanan Kalite Kontrol Programı’nda ilk ciddi adım atıldı. UZZK yöneticileri ile programa baştan itibaren ilgi duyan sektörün önde gelen firma temsilcilerinin İzmir Ticaret Borsası’nda biraraya geldiği toplantıda, program hakkında bilgi aktarıldı, katılım sözleşmesinin de yer aldığı dosyalar dağıtıldı. Taraflar, firmaların dosyayı incelemelerinin ardından katılım sözleşmesi imzalanması konusunda mutabakata vardı. Program, önümüzdeki günlerde düzenlenecek imza töreninin ardından, zeytinyağında yeni hasat dönem başlangıcı olan 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Zeytinyağı ve prina yağlarını kontrol ederek tanıtım faaliyetlerinde kalite stratejisini ön plana çıkarmak yoluyla tüketicinin bilinçlenmesi ve iç talebin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Kalite Kontrol Programı, UZZK ve anlaşmayı imzalayan firmalar arasında ulusal ve uluslararası standartlara uyulmasını zorunlu kılan bir kendi kendini denetleme sistemi oluşturacak. Program ile, Türkiye’de satışı yapılan zeytinyağların fiziko kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından doğru olarak tanımlanması, etiketlenmesi, Uluslararası Zeytin Konseyi(IOC) ticari standardı ile Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği ve Gıda Madddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönününden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne uygunluğu izlenecek.

Programa ilgi duyan firma temsilcileri için düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Kalite Kontrol Programı’nın sektörde milat sayılabilecek bir çalışma olduğunu söyledi. IOC tarafından da uygulanan programın, tağşişi önleme yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tan, “Kendiliğinden özdenetim sistemi olarak tanımladığımız Kalite Kontrol Programı’nı 4-5 ay süren titiz bir çalışmayla hazırladık. Anlaşmaya dahil olan firmalar; piyasada satışa sundukları ambalajlı ürünlerinden UZZK’nın habersizce örnek almasına, akredite laboratuvarlarda analiz ettirmesine izin veriyor. Böylece firma, UZZK’nın denetimine açık olarak ürününe güvendiğini açıkça belirtmiş oluyor. Analizlerin olumlu çıkması sonunda, firma UZZK’nın kalitesine güvence verdiği firmalar listesinde yer alarak fark yaratacaktır. Bu program, tağşişle mücadelede ve ülkemiz zeytinyağının toplam kalitesinin artırılması ve dünyaya duyurulmasında önemli bir adım olacaktır” dedi. Tan, UZZK Kalite Kontrol Programı Anlaşması’na ilginin büyük olmasının sevindirici olduğunu sözlerine ekleyerek UZZK’ya duyulan güvenden dolayı sektör temsilcilerine teşekkür etti.

IOC’nin Kalite Kontrol Programı’na entegre olmayı amaçladıklarını belirten UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Ummuhan Tibet, “Programa giren firmaların yağları yılda 2 defadan az olmamak üzere piyasadan UZZK’nın tarafsız kimya uzmanlarınca alınacak, uluslararası alanda tanınırlığa sahip laboratuvara gönderilen yağlar analiz yaptırılacak. Sonuç, firmaya bildirilecek. Yağın uygun olmaması durumunda, temyiz numunesi alınacak, ikinci bir laboratuvara tahlil yaptırılacak. Gıda Kodeksi’ne uygun üretilmeyen yağlar, UZZK tarafından yetkili mercilere bildirilerek haklarında kanuni işlem başlatılması istenecek. Uygun yağlar ise, Beyaz Liste adı altında kamuoyuna açıklanacak. Böylece tüketici, hangi yağlara güveneceğini bilecek” diye konuştu.

No comments: