Tuesday, September 23, 2008

Üreticiden prim tepkisi

1 kuruşluk prime üreticiler tepkili

Ali Ekber YILDIRIM
Dünya
23 Eylül 2008,Salı


Sadece son bir ayda elektriğe yüzde 50 zam geldiğini belirten çiftçiler destekleme primlerinin 1 kuruş artırılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladılar

İZMİR - Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen ve ilk kez DÜNYA’nın açıkladığı destekleme primleri üreticide şok etkisi yarattı. 7 üründe sadece 1 kuruşluk artış yapılmasına sert tepki gösteren üretici temsilcileri, “Tarım sektörü gözden çıkarıldı. Üretim yapmamız istenmiyor” diye isyan etti. Sadece son bir ayda elektriğe yüzde 50 zam geldiğini belirten çiftçiler destekleme primlerinin 1 kuruş artırılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladılar.

Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ve Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Başbakan Erdoğan ile Tarım Bakanı Eker’e mektup yazarak pamuktaki primin 50 YKr olmasını istedi. Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek ise gelecek yıl pamuk üretiminin tamamen sona ereceğini iddia etti. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de prime yapılan 1 kuruşluk artışın Tarım Bakanlığı‘nın hedeflerine de aykırı olduğunu söyledi.


İzmir Ticaret Borsası'nın meclis toplantısında konuşan üyeler, "1 kuruşluk zam, üretim yapmayın anlamına gelir" dediler

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
23 Eylül 2008,Salı


İzmir Ticaret Borsası Başkanı Aydın Kesen, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen prim oranlarını eleştirdi. Hazırlanan destekleme prim taslağına göre bir çok üründe prim desteğinin 1 kuruş artacağını belirten Kesen, "Üreticiye 1 kuruşluk prim zammını layık görüyorlarsa, bu tarımsal üretim yapmayın, tarımı bırakın demektir. Üreticiyle alay etmek gibi birşey" dedi. İTB Meslek Komiteleri ve ardından gerçekleşen meclis toplantısında konuşan Kesen, primle ilgili konuyu AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'ye anlattığını ve Yemişçi'nin prim oranlarının kesinleşmediğini söylediğini kaydetti. Kesen, "Umarız ki Yemişçi'nin söylemi doğru çıkar" dedi. İTB Meclis Üyesi Şeref İyiuyarlar ise bir dekardan ortalama 400 kilogram pamuk toplayan bir üreticinin kilogram başına maliyetinin 0.85 YKr olduğuna dikkat çekerek, "Üretici bu şartlarda nasıl üretim yapsın. Devletimiz tarımın devamı için üreticiye daha iyi şartlar sunmak zorunda" diye konuştu. İTB Meclis üyesi Tayfur Gürcan da tarımda sorunlu bir yıl yaşandığını belirterek, "Ege'de tütün bitti, pamuk bitmek üzere. Oysa pamuk bölgenin temel ürünüydü. Temel üründen kaçış olunca, bölge tarımı çöktü" dedi. Gürcan, bu yıl üreticin varolma savaşı verdiğini dile getirerek, "Üreticinin üretim yapacak hali kalmadı. Gerekli önlem alınmadığı takdirde gelecek yıl tarımda tam bir çöküş yaşanacak. Tarım yapılacak kimse bulunamayacak" dedi.

No comments: