Wednesday, September 03, 2008

BÜYÜKBELEN ZEYTİNİNE PATENT ALINACAK

CHA
02 Eylül 2008,Salı


Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesi, dünyaca ünlü zeytinlerine patent alacak. Bununla "tekir" cinsi zeytinlerin tüccarlar tarafından farklı isimlerle piyasaya sürülmesinin önlenmesi ve beldenin tanıtılması amaçlanıyor.

Büyükbelen Belediye Başkanı Süleyman Çınar, 32 bin dekar alanda yılda 25 bin ton zeytin üretildiğini ancak bunların, tüccarlar tarafından farklı isimlerde piyasaya sürüldüğünü belirtti. Başkan Çınar, bunun önüne geçmek için beldede yetişen trilye, Edremit, tekir, eğriburun ve domat cinsi zeytinlere patent alacaklarını söyledi. Coğrafi özelliğinden dolayı tekir cinsi zeytinlerin en lezzetli ve yağlısının Büyükbelen'de yetiştiğini kaydeden Çınar, ''Zeytinle yoğrulmuş hale geldik. 3 bin nüfuslu beldemizde altı zeytinyağı fabrikası, üç zeytin işletmesi var. Her yıl zeytin festivali ve yarışmaları düzenliyoruz ancak tanıtım ve reklam yapamıyoruz. Beldemizden zeytin alan tüccarlar, farklı isimlerle piyasaya sürüyor. Cefasını biz, sefasını tüccar sürüyor." şeklinde konuştu. Patentle için gerekli dosyaları hazırlama aşamasında olduklarını belirten Süleyman Çınar, görevli ziraat mühendisinin çalışmalarına devam ettiğini, kısa bir süre sonra Türk Patent Kurumu'na müracaat edeceklerini söyledi.

3 comments:

Unknown said...

Ben bir Turk vatandasi olarak uzun senelerdir Italyada yasiyorum vede memleketimixdeki bu kadar guzel zeytinler varken halen zeytin yagi yapmasini bilemiyoruz tek hayalim turkiyede italyan usulu yag yapip italyaya satmaktir...bunun icin destege ihtiyacim ....hadi benimle olunDA YAPALIM VATANIMI TANITALIM BIZM MILLET YAG YAPMASINI BILIR DIYEIM....
NAIME

Unknown said...

BANA YAZMAK ISTENLERE...
naime.dogan@libero.it

Unknown said...

naime.dogan@libero.it