Sunday, September 28, 2008

ULUSAL ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KONSEYİ (UZZK)ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNE ZARAR VERİR HALE GELDİ

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM KOMİTESİ YÖNETİM KURULU

30 Eylül 2008,Salı


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nden sonra Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’ne de (ZZTK) gerçek olmayan iddialarla (saldırıya geçti.) çattı. ZZTK Yönetim Kurulu, UZZK’nın bu yönetim tarzı ile sektöre zarar verir hale geldiğini belirterek, UZZK Başkanı Mustafa Tan’ı istifa seçeneğini düşünmeye davet etti.

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı sektörünün çatı kuruluşu olma iddiası ile kurulan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, UZZK Başkanı Mustafa Tan’ın sorumsuz çıkışları nedeniyle kısa sürede sektörde varlığı sorgulanır hale gelen bir kuruluşa dönüştü. UZZK Başkanı Mustafa Tan, UZZK’nın kuruluşundan itibaren ilk önce sektörün tek ihracatçı birliği olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ni kendisine hedef seçti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile girdiği kavga UZZK Başkanı Mustafa Tan’ı kesmemiş olacak ki, bu sefer Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından ortaklaşa kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’ne yanlış ifadelerle taarruza geçti. Bu kadarıyla da yetinmeyen Tan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’den hesap soracaklarını belirterek sektörde UZZK’nın varlığını tartışılır hale getirdi.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, geçtiğimiz günlerde Referans Gazetesi’nde yayınlanan beyanatında “Türkiye’nin Uluslararası Zeytin Konseyi’nden (UZK) üyeliğinden ayrıldığı 1998 yılından bugüne kadar UZK aidat ödemesi olan yıllık 500.000 ABD Doları ödemenin yapılmaması üzerine bu ödemelerin bir fonda toplanarak 5 milyon dolarlık bir bütçe yaratıldığını ve bu bütçenin DTM’nin elinde olduğunu ve zeytinyağı dış tanıtımına ayrıldığını, kendilerinin ise bunu kabul etmediklerini, hem bu bedelin harcanmasını takip edeceklerini hem de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e hesap soracaklarını” ifade etmektedir.

Tüm kamuoyunun bildiği gibi Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur ve bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde belirlenmektedir. Türkiye’nin UZK’dan ayrılması da Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın değil Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin kararı ile olmuştur. Türkiye, UZK’dan ayrıldıktan sonra da Dış Ticaret Müsteşarlığı bütçesine böyle bir ödenek konulmamıştır, dolayısıyla böyle bir kaynak sözkonusu değildir.
Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, ilk kurulan tanıtım komitesi/grubu değildir. Türkiye’de dış ticaret ile ilgili herkesin bildiği gibi, fındık, seramik, antep fıstığı, deri, narenciye sektörlerinde tanıtım grupları geçtiğimiz yıllarda kurulmuştur ve başarılı çalışmaları tüm kamuoyunun önünde sürdürülmektedir. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi de diğerleri gibi ihracatçı birlikleri ve Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliğinde 2007 yılı Nisan ayında kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Defalarca kamuoyu ile paylaştığımız gibi ZZTK’nın bütçesi zeytin ve zeytinyağı ihracatından yapılan ek binde 0.5’lik nisbi aidat kesintisi ile oluşan yaklaşık 100.000 ABD Doları ve DTM tarafından sağlanan yıllık 250.000 ABD Doları destek ile ABD Doları’ndan oluşmaktadır. UZZK Başkanı Mustafa Tan’ın sözünü ettiği gibi 5 milyon dolarlık bir kaynak sözkonusu değildir.

UZZK Başkanı Mustafa Tan’da ZZTK’nın elinde 5 milyon ABD Doları olmadığını çok iyi bilmektedir. Zira 17 Şubat 2008 tarihinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü’nün tüm unsurlarının katılımı ile gerçekleştirilen Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Arama Konferansı’nda ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa SEVER tarafından ZZTK’nın çalışma prensipleri ve bütçesinin oluşumu Sayın Tan’a ve sektörün diğer temsilcilerine anlatılmıştır. Sonrasında gerek 18 Temmuz 2008 tarihinde Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen’in katılımıyla yapılan ZZTK’nın basın tanıtımında, gerekse 03 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan basın bildirimizde ve gerekse de web sitemizde (www.zztk.org.tr) yer alan çalışma usul ve esaslarımızda ZZTK’nın kimler tarafından oluşturulduğu ve bütçe kaynaklarının neler olduğu açıkta belirtilmiştir.
Hal böyle iken Sayın Tan’ın talihsiz ve iyi niyetten uzak olduğunu düşündüren beyanatları devam etmektedir.

Sayın UZZK Başkanı’nın aynı demecinde yer alan “ZZTK’nın Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin üyelerinden oluşmasına karşı oldukları, bu Komitenin ve Birliğin ihracatçıların tümünü temsil etmediği” ifadesini ise anlamak mümkün değildir. Sektörümüzün ülkemizdeki tek ihracatçı birliği Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’dir (EZZİB), dolayısıyla EZZİB’in tüm ihracatçıları temsil etmediği iddiası en basit tarifiyle bilgisizlik ve kötü niyettir.

Bu son beyanat ile sektöre verdiği zarar ve uğrattığı güven kaybının vicdani sorumluluğu ile kendisini baş başa bırakırken, iddiasını en kısa zamanda ispata davet ediyoruz. Aksi takdirde başta Sayın Bakanımız olmak üzere töhmet altında bıraktığı tüm kişi ve kurumlar olarak hukuki ve kanuni haklarımızı sonuna kadar koruyacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunar, başta Sayın Tan olmak üzere tüm UZZK yönetiminin yarardan çok zarar vermeye başladıkları sektörün temsilcileri olarak istifa değerlendirmesini acilen gündemlerine almalarını talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

4 comments:

Anonymous said...

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı personeli denetimelere gittiklerinde işçilere anket yapacağız diye " biz sizin haklarınızı koruyoruz ne kadar para alıyorsunuz " diye sormaktadırlar. İşçi işveren ve ekonomi düşmanlığı yapmaktadırlar.

Anonymous said...

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı personeli denetimelere gittiklerinde işçilere anket yapacağız diye " biz sizin haklarınızı koruyoruz ne kadar para alıyorsunuz " diye sormaktadırlar. İşçi işveren ve ekonomi düşmanlığı yapmaktadırlar.

Anonymous said...

çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı personeli denetimelere gittiklerinde işçilere anket yapacağız diye " biz sizin haklarınızı koruyoruz ne kadar para alıyorsunuz " diye sormaktadırlar. İşçi işveren ve ekonomi düşmanlığı yapmaktadırlar.

Anonymous said...

vçalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı personeli denetimelere gittiklerinde işçilere anket yapacağız diye " biz sizin haklarınızı koruyoruz ne kadar para alıyorsunuz " diye sormaktadırlar. İşçi işveren ve ekonomi düşmanlığı yapmaktadırlar.