Wednesday, September 24, 2008

Hükümet 1 YKr destek primi vererek çiftçiyle alay ediyor

Referans
24 Eylül 2008,Çarşamba


Pamuk, zeytinyağı gibi ürünlere 2008 yılı için sadece 1 kuruşluk destek primi öngören taslak çiftçileri ayağa kaldırdı. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Aydın Kesen, '1 kuruşluk prim artışı çiftçiyle alay etmek demek' dedi.

Tarımsal Destek ve Yönlendirme Kurulu'nun başta pamuk ve zeytinyağı olmak üzere bazı tarım ürünlerinde 2008 yılı primini sadece 1 kuruş artırma yönündeki çalışmasına tarım kesiminden tepkiler geldi. Tarım sektörü yetkilileri, düşük prim verilmesi halinde birçok tarım ürününde ithalata bağımlılığın artacağını ifade ediyor.

Kurulun hazırladığı taslağa göre yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya, kanola, aspir, zeytinyağı ve çeltik destekleme primi geçen sezona göre 1 kuruş artırılacak. Mısır desteğinin ise 2 kuruş artırılması öngörülüyor. Dekar başına verilecek gübre ve mazot desteği ise yüzde 100 oranında yükseltiliyor. 2008 yılı ürünlerini kapsayan prim destekleri, 2009'da ödenecek.

Hükümet 'ekmeyin' diyor

Prim oranlarına tepki gösteren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, 1 kuruşluk prim artışının çiftçi ile alay etmek anlamına geldiğini savundu. Kesen, "Primlerin Tarım Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacağı ifade ediliyor. Bazı tarım ürünlerinde primin sadece 1 kuruş artacağı söyleniyor. Bu ifadelerin gerçek olmamasını ümit ediyoruz. Eğer gerçekse hükümet çiftçiye ürün ekmeyin demiş olacak" dedi.

Pamuk üreticisi olan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar ise başta mazot, ilaç, gübre olmak üzere tarım girdilerinin rekor düzeyde artmasına karşın, hem pamuk fiyatlarının hem de primin artmamasının çiftçiyi sıkıntı içine ittiğini söyledi. İyiuyarlar, "Hükümet tabandan gelen sesi duymalı. Bu maliyetlerle üretim yapamayız" diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve üzüm üreticisi Tayfur Gürcan da geçen yıl 3.5 YTL'ye kadar çıkan kuru üzümün kilosunun bu yıl 1.3-1.4 YTL düzeyinde seyrettiğini, üreticinin bu fiyatlarla maliyetlerini bile karşılayamayacağını dile getirdi.

Prim miktarları kesinleşmedi

AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı bir taslakta bazı tarım ürünlerine 1 kuruşluk prim artışı getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek "Ancak bu bir taslak çalışması. Henüz bakanlar kurulunun onayından geçmedi. Prim ödemeleri 2009 bütçesinden yapılacak ama 2009 bütçesi henüz belli değil. Bu nedenle taslak değişebilir" açıklamasında bulundu.

Taslağın içinde mazot ve gübre desteklerinin de yeniden düzenlendiğini ifade eden Yemişçi, "Çeşitli ürünlere göre 1.5 YTL ile 4.5 YTL arasında dekar başına verilen mazot ve gübre destekleri yüzde 100 oranında artırılıyor. Bu da üreticinin maliyetini azaltır. Tarım kesimi bunu da dikkate almalı" dedi.

Primi 1 YKr artırılacak ürünler

Ürün (Ykr)Destek primi
Ayçiçeği 21
Zeytinyağı 21
Soya 23
Kanola 23
Aspir 23
Çeltik 10
Pamuk 30

No comments: