Wednesday, September 24, 2008

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA YENİ SEZON HEDEFİ 100 BİN TON

25 Eylül 2008,Perşembe

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, TARİŞ, Marmarabirlik, UZZK ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün katılımıyla oluşan Zeytin ve Zeytinyağı Rekolte Tespit Komisyonu tarafından 160 bin ton olarak açıklanan zeytinyağı, 328 bin ton olarak açıklanan zeytin rekoltesinin yağışlarla birlikte yüzde 15 civarında daha fazla çıkacağını tahmin ettiklerini, Türkiye’nin 2008-09 sezonunda 100 bin ton zeytinyağı ihraç edebileceğini söyledi.

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi hakkında Ege İhracatçı Birlikleri’nde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Güreli, sektör olarak son 2 yıldan bu yana kötü bir dönem geçirdiklerini, 97 bin tonluk zeytinyağı ihracat rakamlarından 10 bin tonlara kadar bir gerileme yaşadıklarını anlattı.
Son iki yıldır ihracatta en fazla irtifa kaybeden sektör olduklarını vurgulayan Güreli şöyle konuştu:

''1 Eylül'den itibaren zeytinlik bölgeler ciddi yağış aldı. 160 bin ton olarak tahmin edilen zeytinyağı rekoltesinin yağışlarla birlikte yüzde 15 civarında daha fazla çıkacağını tahmin ediyoruz. Denizli'de, Mersin, Antakya, Adana'da artık yeni zeytinlik alanlar var. Zeytin Türkiye'nin ortak bir tarım ürünü haline gelmeye başladı. 2 senedir işsiz geziyorduk. İhracatımız 97 bin tondan 14 bin tona düştü. İki yıldır dibe vuran ihracatımız 1 Kasım'dan itibaren yukarıya çıkacaktır. 2009'da ihracatı en çok yükselen sektör olacağız. Artık 2 yıl boyunca kaybettiğimiz pazarı müşterileri nasıl kazanırız diye onun planlarını yapmalıyız. Herhangi bir iklimsel sorun yaşanmadığı takdirde birkaç yıl içerisinde Türkiye dünyanın ikinci büyük üreticisi olacaktır. Bu rekoltenin 100 bin tonunu ihraç etmek gerekiyor. Sektör bunu yapacak güçtedir.''

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TALEBİMİZ DEVAM EDİYOR

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin 2007-2008 sezonu başında hem zeytin hem de zeytinyağı için Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç kaydıyla zeytin ve zeytinyağı ithali talebi olduğunu hatırlatan Güreli, ''Bu talebimiz bu sezon için de devam ediyor. Bu bir haktır. Sektör hakkını istiyor. Uni Lever'e ait Bertoli markası 1 milyar dolara satıldıysa DİR sayesindedir. Biz Amerika raflarında Bertoli'yle bu şartlarda rekabet edemeyiz. Bu nedenle DİR talebimiz devam ediyor'' diye konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanvekili Mustafa Gökalp ise son 6-7 yıldan bu yana ağaç varlığını artırmak için çalışma yaptıklarını, ağaç sayısının 170 milyona ulaştığını söyledi. Gökalp, 328 bin ton olarak açıklanan sofralık zeytin rekoltesinin de yüzde 15-20 daha fazla çıkacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

No comments: