Friday, March 27, 2009

İspanyol zeytin sektörü rotayı Türkiye’ye çevirdi

26 Mart 2009,Perş.

Dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan İspanya, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü ile işbirliği olanaklarını araştırıyor.

Sektörün önde gelen temsilcilerinden oluşan İspanyol heyet, Akhisar’daki zeytin bölgelerinde incelemelere bulundu, Zeytindostu Derneği’nde karşılıklı işbirliği olanaklarının araştırıldığı toplantıya katıldı.


Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki gelişmeler, dünyanın en büyük zeytin üreticisi ülkesi İspanya’nın ilgisini Türkiye’ye çekti.

İspanya’da devlet desteği ile örgütlenen sektörel KOBİ’lerini dış ülkelere açmak için oluşturulan Inoleo adlı birliğin temsilcileri ilk olarak Zeytindostu Derneği’nin davetiyle Türkiye’ye geldi.

Citoliva Araştırma Enstitüsü’nden Myriah Cano Rubio. Cristina Navero, Maria Dolores, İspanyol makine üreticisi Calero’nun temsilcisi Francisco Jose Calero Ruiz, İspanyol tank üreticisi Herpasur S.A.’dan Salvador Cordero Martin ve Haythem Ismael Mardini, CM-Europa SL laboratuarından Rosa Maria Lopez, Pablo Cano Marchal, M&M Danışmanlık firması temsilcisi Elena Arevalo Castillo ’dan oluşan heyet önce Aksihar Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde Akhisar’daki zeytin bölgeleri ile zeytin ve zeytinyağı kuruluşlarında incelemelerde bulundu. Karşılıklı işbirliği olanaklarının araştırıldığı Akhisar ziyareti sonrası heyet Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nde Türk ihracatçıları ile buluştu. Ardından Zeytindostu Derneği’ndeki sektörel toplantıya katılan ziyaretçiler, toplantıda Türk ve İspanyol firmalarının işbirliği olanaklarını görüştü. Her iki ülkenin sektörün gelişimi için ortak projeler üretmesi, toplantının ikinci ayağının İspanya’da tekrarlanması konusunda fikir birliğine varıldı.

Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, derneğin sektörün gelişimi için yurtiçinde yaptığı çalışmaların yanı sıra yurtdışında da önemli organizasyonlara imza attığını belirterek, “İspanyol heyetinin Türkiye’de partner olarak Zeytindostu Derneği’ni seçmesi derneğimizin yurtdışında da önemli bir ağırlığı olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

Zeytindostu Derneği’nde bazı Türk firmaları ile ikili görüşmeler de yapan heyet temsilcileri, ziyaretin çok olumlu geçtiğini, kısa sürede olumlu sonuçlar alınacağını ifade ettiler.

No comments: