CHA
10 Mart 2009,Salı
Manavgatlı çiftçiler, 'Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğunu Geliştirme Hibe Projesi (CSD)' çerçevesinde eğitilerek daha bilinçli hale getiriliyor.
Manavgat Ziraat Odası (MZO), Tarım İlçe Müdürlüğü, Ilıca Belediyesi, CSD ve AB Merkezi Finans ve İhale Birimi(MFİB)'nin Nisa Düğün Salonu'nda düzenlediği eğitim seminerinde, çiftçiler, tarım ürünlerini pazarlama yöntemleri, ürün çeşitliliği, etkin kaynak kullanımı, organik tarım, zeytin aşılama ve budama konularında bilgilendiriliyor. Üç gün sürecek eğitim çalışmasının ilk gününde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş ve Doç. Dr. Salih Ülger sunum yaptı. Akdeniz Bölgesi'nin iklim yapısının siyah salamura zeytin üretimine uygun olmadığını belirten Salih Ülger, 'zeytine su verilirse verimi az olur' düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi. Kaliteli ve nitelikli zeytinin su verimiyle mümkün olacağını ifade eden Ülger, babadan kalma yöntemlerle çiftçilik yapmanın tarihe karıştığını söyledi.
Ülger, "Dünya'da zeytin üretiminin lider ülkeleri İspanya, İtalya ve Yunanistan. Zeytinin anavatanı Türkiye olmasına rağmen, istediğimiz ölçüde ürün elde edemiyoruz. İspanya'da yıllık 5 milyon ton zeytin üretimi oluyor. Tunuslu çiftçiler geçiminin yüzde 80'ini zeytin üretiminden sağlarken, ülkemizde ise yüzde 2,5. Ülkemizde 2001 yılında 99 milyon adet fidan varken, 7 yıl içinde 140 milyona ulaştı. Kaliteli ürün elde etmek istiyorsak işimizi profesyonel yapmak zorundayız. Üretilen nitelikli ürünün dünya pazarında her zaman alıcısı olacaktır. Ürün kaliteli ve nitelikli olursa pazar bulmada sıkıntı olmaz." diye konuştu.
Ülke genelinde yetişen zeytin ürününün yüzde 90'ının Gemlik türü olduğu bilgisini veren Ülger, bazı bölgelerde toprak analizi yapılmadığı için dikilen fidanlardan istenilen ölçüde ürün alınamadığını söyledi. Çiftçiler arasında zeytine su verilirse ürünün kalitesinin düşeceği inancının yanlış olduğunu belirten Ülger, "Su verilen ağacın meyvesi daha kaliteli ve lezzetli olur." dedi. Zeytin ağacı dibine hayvan sığır gübresi atımının zararlı olduğunu ifade eden Ülger, at ve tavuk gübresinin meyvenin olgunlaşması için yararlı olduğunu söyledi. Ülger, "Su olmadan zeytin üretimi olmaz. Kuzey Afrika ülkeleri Tunus, Fas, Cezayir, Libya, Mısır ve Sudan zeytin üretiminde büyük oranda su sorunu çözdü. Su sorunu çözmeden kaliteli ve ihracata yönelik zeytin üretemeyiz. Kulaktan duyma ve babadan kalma yöntemlerle zeytin üretimi tarihe karış. Yoksa zeytin üretiminde rakibimiz olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Fas ve Suriye ülkeleriyle yarışamayız." diye konuştu.
AB entegrasyonda MFİM projelerinin çiftçi eğitimi ve kaliteli ürün elde etmenin önemli olduğunu belirten Orhan Özçatalbaş, çiftçi eğitimine yönelik ilk projeyi Burdur Ziraat Odası (BZO) ile yaptıklarını söyledi. Kaliteli ürün elde etmenin ilk yolunun bilinçli tarım yapmaktan geçtiğini belirten Özçatalbaş, topraktan bire on ürün almak istiyorsak çiftçilerin bilinçli tarım yapmak zorunda olduğunu kaydetti. MZO Başkanı Rasim Metin ve Ilıca Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Çakar, bölgede meyve ve sebze üretim rekoltesini yükseltmek için çiftçi eğitimine devam edeceklerini sözlerine ekledi.
1 comment:
Bu Aso tasarruf ve kredi kredi sirketidir. kisisel is için bir kredi gerekiyor, ya da tüm temizlemek için kredi ihtiyaciniz varsa
Daha fazla bilgi için evisloanfirm@gmail.com: fatura lütfen bizim bizim burada e-posta ile temasa geçin. Bilginiz için, firmamiz
Eger ilgileniyorsaniz lütfen bize geri almak hemen kredi ile halletmek için,% 2 faiz oraniyla kredi vermek
2z
Onay belgesine aktarmak.
Dolgu ve dönüs
(1) Tam adi: ………………..
(2) Kredi Tutari: ……………
(3) Kredi Süre: …………..
(4) Cinsiyet: …………………….
(5) Cinsiyet: ……………
(6) Ülke:
(7) Ev adresi: ………
(8) E-posta adresi:
(9) Telefon numarasi: ………..
Bay Evis Philip
Post a Comment