Wednesday, March 04, 2009

MARMARABİRLİK'İN İHRACATI ARTIYOR

CHA
03 Mart 2009,Salı


Türkiye'nin toplam ihracatında büyük düşüş yaşanırken, Marmarabirlik son 4 aylık dönemde ihracatını yüzde 10 oranında artırdı. Birlik, bu dönemde 6 milyon 200 bin dolar döviz geliri sağladı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, global ekonomik krizin etkisiyle pek çok işletmenin kapandığı bir dönemde Marmarabirlik'in ihracatını yüzde 10 artırdığını söyledi. Taviloğlu, kasım-şubat aralığındaki 4 aylık dönemde, sofralık zeytin ihracatını yüzde 10 artırdıklarını belirterek, "Son aylarda dünyada yaşanan ekonomik kriz bütün sektörlerde etkisini gösterirken, Marmarabirlik'in tutarlı, temkinli politikaları sayesinde ihracatımız arttı. Kasım 2008-Şubat 2009 dönemini kapsayan 4 ayda yaklaşık 6 milyon 200 bin dolar değerinde bin 700 ton sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirdik ki, bu da geçen yılın aynı dönemine göre bedelde yüzde 4, miktarda yüzde 10'luk artış demek" dedi.


Taviloğlu, aynı dönemde Ege'den yapılan sofralık zeytin ihracatının miktar olarak yüzde 4 artmasına karşılık, bedel olarak yüzde 10 gerilediğine dikkat çekti. Taviloğlu ayrıca, Ege'den yapılan sofralık zeytin ihracatında ortalama kilogram fiyatı 1,29 ile 2,36 dolar arasında değişirken, Marmarabirlik'in ortalama kilogram fiyatının, aynı dönemde 3,49 ile 3,70 dolar arasında gerçekleştiğini bildirdi.

Tarım sektöründeki sıkıntının global krizle birlikte daha da katlandığını belirten Taviloğlu, şöylbe devam etti: "Bu zor koşullarda Marmarabirlik, ortak üreticilerini desteklemek için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Bu yıl aldığımız ürünün bedellerini yüzde 80 oranında ödedik. Üreticimizin malını değerlendirmek için de koşulları zorluyoruz. Bu çabanın sonucunu gerek ihracat, gerekse içerdeki satış rakamlarında görebiliyoruz. Ancak üretici açısından sıkıntı azalacağına giderek artıyor. Alım kampanyası döneminde çeşitli kanallardan yüksek fiyat baskısı yapılmasına, birliğimizin satış politikalarına müdahale edilmesine rağmen Marmarabirlik Yönetim Kurulu, tutarlı ve temkinli politikalarla zeytin üreticisini ayakta tutmaya çalışmaktadır. Suni gübre KDV'sinin düşürülmesi, mazot ve benzeri girdilerin ucuzlatılması, her şeyden önemlisi zeytinyağına olduğu gibi sofralık zeytine de gerçekçi prim verilmesi gibi önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu önlemler hayata geçirilmeden zeytin üreticisinin yüzünün gülmesi olanaksız"

No comments: