Monday, March 23, 2009

‘Namus meselemiz’

MEHMET EMİN AL
Yenigün
22 Mart 2009,Pazar


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin: Zeytinyağı ithalatı üreticimize haksızlık…

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Genel Müdür Güngör Şarman, Baş Danışman Haldun Çıray Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ömer Dinçer’i ziyaret etti. Çetin ziyaretinde bazı çevrelerin dışarıdan yağ ithal etmek isteyerek üretici fiyatları üzerinde baskı yaptığını hatırlattı. Dünyanın en kaliteli yağlarından olan Türk zeytinyağı dışarıdan ithal edilen ve yıllardan beri dökme yağ olarak satıldığı için bir türlü hak ettiği yere gelemediğine değinen Tariş Başkanı Çetin sektörün ayakta kalması için üreticiye fiyat baskısı yerine destek verilmesini gerektiğini kaydetti.

Yağın imajı zedeleniyor

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı’nda gündeme gelen zeytinyağı ithali konusuna değinen Çetin, Suriye gibi ülkülere kota vererek yağ almanın Türk yağının imajını zedeleyenciğini kaydetti. Bu yıl Türkiye genelinde var yılı olduğuna dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti: “İç piyasada zaten bu yılki rekolte (yıllık ürün) tahmini 170 bin ton civarındaydı. Geçen yıldan da yaklaşık 30 bin ton yağ stoğumuz var. Yani elimizde toplam 200 bin ton yağımız olacak. Elimizde her yıl yağ kalıyor. Dışardan yağ alarak her yıl ‘dışardan ucuz yağ gelecek. ürününüz para etmeyecek’ türünden spekülasyon yapmak akıl karı değil. Biz her zaman üreticinin yanında olacağız.”

Pamuk, şeker pancarı bitti

Çetin bir yandan Türk zeytinyağının dünya piyasalarında etkili olması ve marka mücadelesini verirken öte yandan ithal yağ almanın sektöre ciddi zarar vereceğini dile getirdi. Cahit Çetin konuşmasında ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde üretimin yüzde 65’lere dayanmadığını hatırlattı. Pamuk, şeker pancarı gibi sektörlerin öldüğünü buna karşılık bir tek zeytinyağının ayakta kaldığını şu sözlerle sürdürdü: “Gerek zeytinyağı, gerekse kendi pamuk ve şekerpancarı gibi ürünler dışardan ithal edilen mallar nedeniyle öldü. Türkiye’nin bir tek namuslu ürünü zeytinyağı kaldı. Zeytinyağını da kaybedersek zor durumda kalır kendimizi hiçbir ürün ile ifade edemeyiz.”Krizi döneminde kendi kaynaklarımızı üretime dahil ederek global ekonomik krizin daha az tahribatla aşılacağına dikkat çeken Çetin “Biz kriz döneminde kendi kaynaklarımızla üretimi artırmak yerine dışardan mal ithal ediyoruz. Bir an önce çiftçiye KOBİ’lere desteklerin artırılması ve mille ekonominin bilinçli bir biçimde desteklenmesi gerekiyor” dedi.

No comments: