Monday, March 23, 2009

Japon mutfağına Türk zeytinyağı

Hürriyet Ege
22 Mart 2009,Pazar


Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin Japonya’da düzenlenen Foodex Fuarı’ndaki tanıtımı büyük ilgi gördü. Japonlar firmalarla görüşmelere başladı.

DÜNYANIN ikinci büyük ekonomisi Japonya’da zeytinyağı tüketimi katlanarak artarken, Türk ihracatçılar bugüne kadar İtalyan ve İspanyollar’ın hakim olduğu pazardan daha fazla pay almak için harekete geçti. Japonya’nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex 34. Gıda ve İçecek Fuarı’na bir standla katılan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, büyük başarı sağladı.

Zeytinyağı pazarı

Fuarda, Komite’nin Başkan Vekili Metin Ölken ve Ege İhracatçı Birlikleri Raportörü Alper Alpar, Japonya, Çin ve Tayvan başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen alıcılara Türk zeytin ve zeytinyağı pazarının büyüklüğü, kalitesi hakkında bilgi aktardı.

Japon ithalatçılar

Ölken, “Bazı firmalar meyvemsi sızma zeytinyağı isterken, bazıları özel tasarımlı şişelerde ambalajlı zeytinyağı, bazıları da yüksek hacimli zeytinyağı alımı yapıp yapamayacaklarını araştırıyor. Japonlar ithalata başlamadan önce ihracatçıları deneme sürecinden geçiriyor. Firmalarımızın bizzat gelerek fuarlarda ürünlerini tanıtmaları ve Japon ithalatçılarla yüz yüze görüşmeleri gerekiyor” diye konuştu.

EATALY MODEL

Metin Ölken, Türk zeytin/zeytinyağının ve diğer Türk gıda ürünlerinin tanıtımı için örnek olabilecek Tokyo’nun merkezinde açılmış olan “EATALY” adındaki İtalyan süpermarketin pastadan zeytinyağına, peynirden şarapa kadar sadece İtalyan markalı gıda ürünlerinin satışının yapıldığını anlattı.

İHRACAT ARTIYOR

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı son üç yıldır genelde gerilediği halde dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve sağlıklı beslenme bilincinin en gelişmiş olduğu Japonya’ya artıyor. Türkiye 2005 yılında Japonya’ya 3 milyon 285 bin 566 dolarlık zeytinyağı ihraç etmişken, 2006 yılında 6 milyon 556 bin 267 dolarlık altınsıvı ihracat rakamına ulaştı.

Türk mutfağı

Türkiye’nin Japon-ya’ya zeytinyağı ihracatı 2007 yılında 8 milyon 4 bin 806 dolara, 2008 yılında ise 10 milyon 790 bin 37 dolara ulaştı. 2005 yılı ihracat rakamına göre 2008 yılındaki ihracat tutarı yüzde 230’luk artışa ulaştı. Ölken, ZZTK olarak önümüzdeki yıllaraki fuarlarda Türk Mutfağını tanıtmayı ve Türk yemeklerini tattırmayı düşündüklerini anlattı.

No comments: