Milas Önder
13.03.2009
Çeşitli kurumlarda çalışan ve çeşitli alanlarda kitaplar hazırlayan Araştırmacı Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi beşinci kitabı olan "Milas’ta Zeytincilik (Kara Havyar: Zeytin)" adlı kitabının tanıtımını yaptı…
Daha önce "Milas Kentimiz, Sevdamız ve Hüznümüz Bizim", "Kuşlar, Balıklar ve Uçaklar/Milas Bodrum Havalimanının Yapım Süreci ve İsim Mücadelesinin Öyküsü", "Yaşadığımız Mekanlar / Milas’ın Cadde, Sokak ve Mahalle İsimlerinin Anlamları ve Nereden Geldikleri" ve "AKBÜK-Ayrılıklar ve Yeni Hayatlar-Maviyle Yeşilin Buluşması" adlı kitapları hazırlayan Araştırmacı Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi son kitabında Milas için önemli unsurlardan birisi olan zeytinciliği ele aldı. Tüfekçi, ilçemizde zeytincilik adına yapılan tüm çalışmaları ele alarak hazırlamış olduğu "Milas’ta Zeytincilik" adlı kitabını dün saat 16’da Milas Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya; MİTSO Başkanı Enver Tuna, MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer, oda yönetim kurulu üyeleri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi As Başkanı Kamil Gül, zeytin ve zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Başkanı Tuna, Tüfekçi’ye Milas için önemli olan bir konu üzerinde böyle bir kitap hazırlığı yaptığı için teşekkür etti.
Daha sonra hazırlamış olduğu kitap hakkında bilgi veren Tüfekçi şunları söyledi:
"Milas deyince akla; tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte zeytin gelir. Milas, hem tarihi ve kültürel değerler açısından hem de zeytin ağacı sayısı bakımından çok zengin bir ilçedir. Fakat ne acıdır ve ne hüzün vericidir ki Milas, sahip olduğu bu değerler bakımından hak ettiği yerde değildir. Milas bugün, gerek turizmde gerekse zeytin ve zeytinyağı sektöründe ismini duyuran bir ilçe konumunda olmalıydı. Ama değil. Bunun çeşitli nedenleri var. Bugün bulunduğumuz noktada, Milaslılar olarak, Milas’taki sektörü hitap eden kuruluşlar olarak, yüzümüzü geleceğe çevirerek hareket etmeli, sahip olduğumuz zenginliklerin farkına ve bilincine vararak; boşa geçen zamanı telafi etmek için Milas’ın her alanda ismini duyuran adımları atmalıyız. Bunun iki yolu var. Birincisi, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmak, ikincisi ise; başta zeytin olmak üzere ekonomik değerlerimize sahip çıkmak.
Milas, Türkiye’de zeytin potansiyeli açısından önemli bir ilçedir. Ülkemizdeki yaklaşık 140 milyon, ilimizdeki 12 milyon zeytin ağacının 8 milyonu Milas’ta bulunmaktadır. Bu kadar zeytinyağı fabrikası da başka bir ilçede bulunmamaktadır. Milas zeytin ve zeytinyağı potansiyelinin yüksekliğine rağmen sektörde hak ettiği yerde değildir. Zeytin ve zeytinyağında kendi markasını yaratamamıştır. Son yıllarda ilçemizde bazı girişimciler tarafından markalaşma eğilimleri gelişmekte olup bu yeterli değildir. Zeytinciliğimizin gelişmesi konusunda Milaslılar olarak hepimize çok önemli görevler düşmektedir. Değerlerimizi yüceltmek, sahip olduğu değerlerle Milas’ı layık olduğu yerlere taşımak; öncelikle biz Milaslıların yerine getirmesi gereken temel bir görevdir.
Bir Milaslı olarak, Milas zeytinciliğinin gelişimine katkıda bulunabilmek, bu alandaki sorunları tespit etmek, bilimsel zeytin tarımına dikkat çekmek, zeytin ve zeytinyağının kültürünü ortaya koymak, kısacası Milas Zeytinciliğine genel bir bakış sunabilmek için 2 yıl süren bu araştırmamı; "Milas’ta Zeytincilik (Kara Havyar; Zeytin) ismiyle kitaplaştırdım. Kitabımın, Milas Zeytinciliğinin yeniden değerlendirilmesi ve gelişmesi konusunda önemli bir işlevi yerine getireceğini ümit ediyorum.
Kitabımda; zeytin ve zeytinyağı ile ilgili temel bilgiler, zeytinyağı elde etmenin tarihsel evrimi, Milas’ta zeytinciliğin tarihsel gelişimi, sektörle ilgili kişi ve kurum yetkililerinin görüşleri, hasat ve zeytinin sıkım yerine taşınma şekilleri, Milas’a özgü markalı zeytinyağı üretimleri, zeytinyağlı Milas yemekleri, sabunculuk, temiz yakıt pirina gibi bölümlerin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı ile ilgili çeşitli fotoğraflar yer almaktadır."
Tüfekçi’nin kitabıyla ilgili aktardığı bilgilerin ardından toplantıya katılan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı söz alarak, "Milas’ın giderek bazı değerlerini kaybettiğini üzülerek görüyoruz. Zeytinyağı, Milas halısı, Milas balı, Labranda suyu gibi. Ne yazık ki bu değerlerin korunması, geliştirilmesi ve daha da kaliteli hale getirilmesi için ne üreticiler, ne sivil toplum örgütleri ne de yerel yönetimler ellerini taşın altına koymuyorlar. Milas ne yazık ki zeytincilik alanında her geçen gün geriliyor. Zeytincilikte çok eski bir geçmişimiz olmasına rağmen hak ettiğimiz yerde değiliz. Önümüzdeki süreçte yerel yönetim, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üreticiler bir araya gelerek konuyu masaya yatırmaları gerekiyor. Ben sayın Tüfekçi’nin çıkarmış olduğu bu kitabı konu hakkında bir başlangıç olarak görüyorum. Kendisine de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Atıcı’nın ardından söz alan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi As Başkanı Kamil Gül, zeytin ve zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe’de Tüfekçi’ye teşekkür ettiler. Tüfekçi, kitabın hazırlık aşamasında kendisine katkıda bulunan Ali Osman Menteşe’ye teşekkür etti.
Tüfekçi’nin son kitabı "Milas’ta Zeytincilik (Kara Havyar: Zeytin)" A 4 boyutunda, 115 gram kuşe kağıda renkli olarak 1000 adet basıldığı öğrenildi.
1 comment:
Değerli blog kullacısı sitenizi çok beğendik Ambulans olarak paylaşımlarınızı ve makalelerinizin devamını diler teşekkür ederiz...
Post a Comment