Thursday, March 19, 2009

Tarımcılar cezayı hak etti!..

Ali Ekber Yıldırım
Dünya
19 Mart 2009,Perşembe


Ekonomik kriz dönemlerinde köye dönüş başlıyor. 2001 krizinde olduğu gibi, yaşadığımız bu kriz döneminde de tarıma, kırsala dönüş hızlandı. Tarım ülkesi olmayı “utanç”sayanlar olsa da, tarım sektörü krizde sığınılacak bir liman olarak duruyor.
Krizde, ekonomik sıkıntıların en üst düzeye ulaştığı dönemlerde dahi ülkede sosyal patlamaların yaşanmaması, şehirde, kasabada yaşayanların bir ayağının köyde olmasından kaynaklanıyor. Bir çok gıda maddesini köyden temin eden memurların, işçilerin sayısı azımsanmayacak düzeyde. Bu yönüyle tarım sektörü, ülkenin sosyal sigortasını oluşturuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan, “fındık fiyatı ne olacak” diye soran okurlarımız var. İstanbul’da çalışsa da Ordu’da, Giresun’da fındıklığı olan çok sayıda yurttaş var.
Son günlerde hükümet yetkilileri dahil, toplumun bir çok kesimi tarım sektörünü krize karşı koymada en önemli güç,en önemli avantaj olarak öne sürüyor. Tarım sektörü olmasa, krizin çok daha derin yaralar açacağı konusunda görüş birliği var.
Ülke ihracatı hızla düşerken tarım ürünleri ihracatında artış sürüyor.
İstihdam yaratan, ihracatı artan, toplumun sigortası konumundaki tarım sektörü de elbette krizden çok ciddi olarak etkileniyor. Kriz tarım sektörünü teğet geçmiyor. Fakat, Hükümet tarım sektörünü her seferinde teğet geçiyor.
Kriz döneminde tarımın önemi vurgulanırken bir tarafta da uygulanan politikalarla tarım ve tarım kesimi yok edilmeye çalışılıyor.
Ekonomiyi canlandırma paketleri açılıyor. Can suyu kredileri veriliyor. Fakat, tarıma yönelik hiçbir önlem, hiçbir destek yok. Dahası, tarıma karşı görülmemiş bir çifte standart, iki yüzlülük var.
En son açılan pakette otomotiv, konut ve beyaz eşya sektörlerini canlandırmak için Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve Katma Değer Vergisi(KDV) düşürüldü.
Otomobilin, kamyonun, minibüsün,midibüsün vergisi düşürülürken sadece traktörün vergisi düşürülmüyorsa bu çifte standarttır, iki yüzlülüktür.
Arabanın, beyaz eşyanın vergisi bir günde düşürülürken aylardan beri konuşulan, defalarca söz verilmesine rağmen sütte KDV yüzde 8′den yüzde 1′e indirilmiyorsa bu sadece iki yüzlülük değil aynı zamanda söz verenlerin utancıdır.
Süt fiyatları hızla düşerken veya düşürülürken, inekler kesime giderken bu vergiyi indirmeyecekseniz ne zaman indireceksiniz? İnekler kesildikten, süt üretimi bittikten sonra mı?
Kriz nedeniyle kırsala dönüş başlamışken sadece mazotun ÖTV’ si, KDV’si düşürülse, girdilerde bir ucuzlama sağlansa bakın neler olur.
1- Boş kalan tarlalar sürülür üretim artar
2- Ülkenin en büyük sorunu olan işsizlik azalır
3- Gıda ithalatına ödenen milyarlarca dolarlık dövizin büyük bölümü ülkede kalır
4- İhracat artar, ülkeye daha çok döviz girer
5- Tarımsal sanayi, makine, finans, taşımacılık, ticaret ve en önemlisi kan ağlayan esnaf kesimi derin bir nefes alır ve ekonomi canlanır
6- Büyük kentler göç baskısından kurtulur
7- Ülke krize karşı güçlü hale gelir.
Türkiye’de bunları sağlamak için yeterli tarım toprağı, altyapı ve bilgi birikimi var. Fakat, bu potansiyeli harekete geçirecek akıl yok. Daha doğrusu, tarıma bakıştaki iki yüzlülük bu potansiyelin değerlendirilmesini engelliyor.
Kriz döneminde bile tarım sektörü neden göz ardı ediliyor?
Tarımın lobisini yapacak, sektörün gücünü ortaya koyacak güçlü bir örgütü yok. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın sektörün gücü ölçüsünde hükümette etkinliği yok. Buna bir de çiftçilerin dürüstlüğü eklenince tarım sektörü yine “üvey evlat”muamelesi görüyor. Ülke öyle bir hale getirildi ki, dürüst olan mutlaka cezalandırılıyor.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ne diyor: “çiftçi, borç ertelemesi veya af beklemesin”. Gerekçesi daha da ilginç; “çiftçilerin yüzde 90′nı borcunu düzenli olarak ödüyor. Borcunu zamanında ödemeyen yüzde 10 için borç ertelenmez.”
Bedrettin Bey çok haklı. Dürüstçe borcunu ödeyen çiftçiye niye erteleme veya af getirilsin ki.
Çiftçi, tarlasını, traktörünü satarak borcunu ödüyor. Ödeyemezse intihar ediyor. Çünkü onlar için borç namustur.
Bu kadar dürüstlük kimde var? Üstelik en az yüzde 50’si hükümet partisine oy veriyor. Bunlar kesin olarak cezayı hak ediyor!…

No comments: