Wednesday, March 11, 2009

Ortak akıl kurnazlığı

Cemal Sevgi
Yenigün
06 Mart 2009


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Zeytinyağı Tanıtım Grubu, Zeytin Dostu Derneği. Zeytinyağı sektörünün kendi içindeki bölünmüşlük öteden beri beni çok rahatsız eder. Sektörün geleceği için hep birlikte hareket edilmesi kaçınılmaz bir gerçek ama yaşananlara bakınca bunun pek de mümkün olmadığını da görüyorum. Bu kafayla bu işler yürümez. Geçtiğimiz hafta Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı yapıldı. Bu toplantıya TARİŞ ve UZZK katılmadı. İlk bakışta sektörün bir araya geldiği bu toplantıya neden katılmadıkları benim de kafamı kurcalamıştı ama sonuç bildirgesinin okuyunca katılmamakta son derece haklı olduklarını bir kez daha anladım.

“Dervişin fikri ne ise zikri de o olur” misali bu adamların da Dahilde İşleme Rejimi’nden (DİR) vazgeçmeye niyetleri yok. Tutturmuşlar bir DİR sanki ondan başka bir şey bilmiyorlar.Güçbirliği toplantısının sonuç bildirgesinin Dış Pazar Sorunları bölümünde aynen şöyle deniyor; “Ürün miktar çeşit ve kalitesinin artırılması amacıyla üretici sorunlarının çözülmesi, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’ne (COI) üye olunması, periyodite ve kuraklığa bağlı ürün çeşit-miktar yetersizliğinden kaynaklanan pazar kayıplarının engellenmesine yönelik DİR uygulamasına geçilmesi öncelikle ve acil olarak, AB’ye ihracatta rakip ülke Tunus benzeri kota temin edilmesinin, sürekli ve kaliteli ürün temini ile tağşişin önlenmesi ve veri tabanı oluşmasına yönelik olarak lisanslı depoculuk kurumlarının oluşturulmasının en kısa sürede sağlanması değerlendirilmiştir.”

Acaba bu sonuç toplantıya katılan 79 kişinin orta fikri mi yoksa organizasyonun niyet beyanı mı? Bu konuda da bazı tereddütler var ama sonuçta ortada böyle bir açıklama var. Böyle bir sonucun çıkacağı belli olan toplantıda Tariş ile UZZK’nın ne işi var. “Şu birlikler olmasa zeytinyağı sektörü ne güzel idare edilir” misali bazı uyanıklar Tariş’i devre dışı bırakmaya çalışıyor ama nafile. Üreticinin hakkını gasp edemezsiniz.

NOT: Öldük, bittik, satacak yağ bulamıyoruz diyenlerin acaba ihracat rakamlarından haberi var mı? Yarın.

No comments: