Sunday, August 24, 2008

BAKAN ÇAĞLAYAN: "GIDA ÜRÜNLERİ PETROLDEN DAHA BÜYÜK STRATEJİK ÖNEME SAHİP OLMAYA BAŞLADI"

CHA
23 Ağustos 2008,Cumartesi


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, gıda ürünlerinin artık petrolden daha büyük stratejik öneme sahip olmaya başladığını söyledi. Çağlayan, hükümetin Türk tarımını küresel rekabete hazırlamak amacıyla çalışmalar yaptığını dile getirdi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Tarımın Yıldızları Yarışması'nın ödül töreni Hilton Oteli'nde düzenlendi. Bu yılki tarımın yıldızları seçilen pamukta Aydınlı üretici Ali Barışık, üzümde Manisalı Ali Topal, incirde Aydınlı Ali Hikmet Avcu ve zeytinde Manisalı Ali Osman Tekin, ödüllerini Bakan Çağlayan, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun elinden aldı.

Törende konuşan Çağlayan, kuraklık sebebiyle tarım ürünlerinin öneminin her geçen gün daha çok arttığına dikkat çekti. Tarımın gücünün teknoloji kullanılmadan ortaya çıkmasının mümkün olmadığını dile getiren Çağlayan, organik tarımın ve ürünlerin pazarlanmasının da önemine dikkat çekerek, hükümetin tarım ürünlerine yönelik çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. 1 Ekim tarihinden itibaren tarım ihtisas organize sanayi bölgelerinin (OSB) yer alacağı projenin kanun haline gelerek uygulamaya geçirileceğini anlatan Bakan Çağlayan, "Bu kanun kapsamında 13 tarım ihtisas OSB kurulacaktır. Ayrıca lisanslı depoculuk kanunu da geçen dönem çıkarılmış ancak uygulamadaki birtakım sıkıntılardan dolayı yürürlüğe girememiştir. Lisanslı depoculuk için başvuran sekiz şirketten izin verilen ikisinden biri çalışmalarını tamamlamak üzeredir" dedi.

Toptancı halleriyle ilgili kanun taslağını radikal bir değişiklikle Meclis'e göndereceklerini anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı, kışın 71 bin, yazın ise 38 bin YTL gelir elde edilen bu sektörde pazarın sadece yüzde 30'unun kayıt altında olduğuna dikkat çekti. Bakan Çağlayan, kayıtdışılığı önlemek için çalıştıklarını ifade ederek, "Ürün kaybı yüzde 25 azalırken yüzde 70'lere varan kayıtdışılığın da önüne geçeceğiz. Bu tüketiciye de enflasyon rakamlarına da olumsuz yansıyor. Rüsum bedelleriyle ilgili karar da çıkacak. Ürün künyesi mecburiyeti getiriyoruz; tüketici, bir ürünün nerede yetiştirildiğini öğrenebilecek. Bu kanunla gıda güvenliğini de sağlanacak. Karar iki hafta içinde Başbakan'a, oradan da Meclis Genel Kurulu'na gidecek" şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise kuraklık sebebiyle geçen yıl 5 milyar YTL zarar ve yüzde 35 verim kaybı yaşandığını söyledi. Daha az ilaç kullanılması ve sulama imkanları sayesinde Türkiye'nin tarım açısından önünde büyük bir fırsat bulunduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, işsizliğin çözümünde ve cari açıkla mücadelede tarımın stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Vali Kıraç da İzmir'in tarım ürünü çeşitliliğine dikkat çekerek, çiftçilerin teknoloji kullanmasının önemine değindi. Kıraç, tarımla sanayi entegrasyonunun da mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

No comments: