Sunday, August 10, 2008

İspanya`ya 15 gün süreyle İnceleme


Tarım Merkezi
10 Agustos 2008,Pazar


Doğu Akdeniz`de, 12,5 milyon zeytin fidanına sahip Hatay, ağaç başına verimi İspanya seviyesine çıkarmaya çalışırken, Mersin`in Tarsus ilçesinde Sarıulak cinsi 200 bin zeytin fidanı daha bu yıl toprakla buluşacak, Osmaniye`de ise 7 teknik eleman İspanya`da 15 gün süreyle incelemede bulunacak.

Hatay Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın, insan sağlığı açısından en yararlı yağı olan zeytinyağını son yıllarda yeniden keşfettiğini ve zeytinyağına büyük talep olduğunu ifade etti.

Türkiye`nin dünyanın sayılı zeytin üreticisi ülkelerinden birisi olduğunu kaydeden Özyılmaz, ``Türkiye`de ise bu konuda Ege ve Marmara bölgeleri önde. Aslında zeytin ağacının ana vatanı Doğu Akdeniz`de, Hatay, Gaziantep ve Mardin`dir. Son yıllarda zeytinciliğin yükselişe geçtiği Doğu Akdeniz`de ise ağaç sayısı ve üretim olarak birinci il Hatay`` dedi.

Özellikle Özel İdare kaynaklı projelerle, her yıl 1 milyondan fazla fidan dağıtarak, ildeki zeytin ağacı sayısını 12,5 milyona çıkardıklarını kaydeden Özyılmaz, ``Hedefimiz, zeytinyağı üretiminde dünyada birinci sırada olan İspanya`nın seviyesine yükselmek. Bu konuda aşmamız gereken en önemli engel ise verimlilik. Biz ağaç başına 30 kilo verim alırken, budama, bakım, sulama teknikleri sayesinde İspanya`da bu rakam 40-50 kilo. Biz de gitgide verimimizi yükseltiyoruz ve İspanya seviyesine ulaşacağımıza inanıyorum`` diye konuştu.

-TARSUS MARKA OLMAK İSTİYOR-

Mersin`in Tarsus ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus`ta 1997 yılına kadar zeytinciliğin sağlıklı ve modern yöntemlerle yapılmadığını, ancak, 1997 yılından bu yana Tarsus`ta 3 milyon zeytin fidanı dikildiğini ve yaklaşık 50 bin dekar alanda zeytin üreticiliği yapıldığını ifade etti.

Zeytincilikte Ege Bölgesini geçmeye kararlı olduklarını ve Tarsus`a özgü olan ``Sarıulak zeytini``ni markalaştıracaklarını vurgulayan Ergezer, ``Bu konuda Adana Zeytin Üreticileri Birliği ile ortak bir proje yürütüyoruz ve bu proje kapsamında üretilen 200 bin adet Sarıulak cinsi zeytin fidanını önümüzdeki yıl üreticilere sunacağız. Ayrıca Sarıulak ve Topak zeytinlerine coğrafi tescil belgesi alınması konusunda çalışmaları sürdürüyoruz`` dedi.

Damlama sulama yöntemiyle zeytincilik yapılmasını teşvik ettiklerini belirten Ergezer, ``Tarsus çiftçisi olarak biz bu işi öğrendik. Ağaç başına 80 kiloya kadar zeytin elde edebiliyoruz. Ayrıca Tarsus`ta zeytinyağı fabrikaları ve işleme tesisleri çok gelişti`` diye konuştu.

-OSMANİYE`DEN UZMANLAR İSPANYA`DAN EĞİTİM ALACAK-

Osmaniye İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş ise ilde Zeytin Yetiştiriciliği ve İşlemeciliği Projesinin destekleme kapsamına alındığını, bu kapsamda 7 teknik personelin İspanya`da 15 gün eğitim göreceğini kaydetti.

Elemanların, İspanya`daki yetiştirme tekniği ve hasat işlemi hakkında incelemelerde bulunacaklarını ve yetiştirme konusunda önemli bilgileri alarak, kentteki üreticilerle paylaşacaklarını ifade eden Çeribaş, ``Son yıllarda zeytincilikteki gelişimle, ilde 20 adet zeytinyağı fabrikası kuruldu. Biz de daha kaliteli zeytin üretimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz`` dedi.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler ise Adana`da 2,5 milyon adet zeytin ağacı bulunduğunu ifade ederek, ``Adana`da zeytin üretimi desteklenmekte. Ancak, 2007 yılında fidan dağıtımındaki bazı usulsüzlükler nedeniyle dağıtım durduruldu. Desteklemenin ve fidan dağıtımının yeniden başlayacağı yönünde bilgiler var. Bunun gerçekleşmesiyle, ilde zeytinciliğin önemli gelişim göstereceğine inanıyorum`` diye konuştu.

No comments: