Friday, August 22, 2008

Çiftçiye Kemal Abi morali

Lütfü Karakaş
Referans
22 Ağustos 2008,Cuma


Türkiye her yıl yağ açığı ile boğuşuyor. Ülkemizin en önemli ayçiçeği üretim merkezi, Trakya'nın verimli toprakları. Ancak İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında bu kentten çıkarılacak sanayiciler gözünü bu verimli topraklara dikti. Trakyalı direniyor. Birinci sınıf tarım arazilerini korumak için çaba harcıyor. Aslında bu Trakyalıların sorunu değil. Tüm ülkenin sorunu. Türkiye'de her kesimin Trakya'nın bu verimli topraklarını korumak için güç birliği yapması gerekiyor.
Bölgenin ovaları aylardan beri sarı ayçiçeği kafaları ile süslüydü. Güneş bastırdı, o sarı güzellik, yerini kuru ayçiçeği kafalarına bıraktı. Bugünlerde de hasat yer yer başladı.

Politikacıların bir zamanlar "kara delik" dediği tarım satış kooperatifleri birlikleri arasında yıldızı parlayan bir kuruluş var. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 82. sırada Trakya Birlik yer alıyor. Akıllı politikalar ile ayakta kalmayı başardı. Özellikle son 3 yıldır dünya piyasalarını da yakından takip ederek, hem üreticiyi koruyor hem de kendi ayakları üstünde duruyor.

Fiyat belirlenmeye çalışılıyor
Nitekim Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Genel Müdür İsa Gökçe ile birlikte önce Bulgaristan ve Romanya'daki ayçiceği üretimini yerinde tespit ettiler. Şimdi de dünya piyasalarını elinde tutan Ukrayna'da tespit yapıyorlar. Bu gözlem ve tespitlerden sonra Trakyalı üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyatla karşılarına çıkacaklar. Tabii kurumun geleceğini de ipotek altına almadan bir karar vermeleri gerekiyor.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya-Birlik) sorumluluk alanında bu yıl 360 bin hektar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. İklim şartları ve değerlendirmelere göre 600 bin ton dolayında bir verim bekleniyor. Türkiye'deki ekim ise 475 bin dekarı buldu. Ülke veriminin ise 850-900 bin tonu bulması bekleniyor. Ama bu üretim ülke ihtiyacını karşılamıyor. Ülkenin 1.5 milyon tonluk ihtiyacı var.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen başkanlığında bir heyet geçen günlerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kapısını çaldı. Temmuz 2007 seçimlerinde doğduğu büyüdüğü topraklardan aday yapılması yönünde hemşehrilerinin Başbakan Erdoğan nezdinde gerekli girişimi yapmaması nedeniyle "kırgın" olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu kez hemşehrilerini sıcak karşıladı.

Görüşmede Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen söze girdi ve önce kurumun genel durumu ile beklentilerini anlattı. İç ve dış piyasa fiyatları, rekolte durumu, üretici maliyetleri ve beklentileri ile düşük seyreden ithal maliyetleri konusunda bilgi aktaran Başkan Sezen, alınması gereken önlemler konusunda yardım talep etti.

Yapılan görüşmede Bakan Unakıtan'ın konuya hâkim olduğunu gören Trakya Birlik yönetimi üreticinin sorunlarını yakından bildiği izlenimi aldığı ve üreticinin korunması için gereken gayretin gösterileceği sözü ile Edirne'ye döndü.

Alınacak tedbirler beklenecek
Birliğe bağlı Edirne, Lalapaşa, Ahmetbey, Çorlu, Gelibolu kooperatiflerinin bölgesinde ayçiçeği hasadı yoğun olarak başladı. Kooperatiflerimizin faaliyet bölgesinde az da olsa hasat başlamıştır. Bu haftadan itibaren yoğun olarak hasat Trakya genelinde başlayacak.

Rafet Sezen, geçen yılki istisnai durum hariç (15 Ağustos 2007 avans fiyat açıklanması) her yıl avans alım fiyatının ağustos sonu veya eylül ayı başında açıklandığını hatırlatarak "İthal maliyetleri çok düşük. Sanayici piyasaya henüz tam anlamı ile girmedi. Alınması gereken tedbirlerin beklenmesi gibi nedenlerle bu yıl da ayçiçeği avans alım fiyatını ağustos sonu veya eylül ayı başında açıklamayı planlıyoruz. Birliğimiz 7030 ton ayçiçeği alımı gerçekleştirdi" diyor.

Trakya Birlik yönetimi bugüne kadar olduğu gibi, yine piyasa fiyatlarının üzerinde bir fiyat açıklayarak üreticimizi mağdur etmemek için çaba harcıyor.

No comments: