Wednesday, August 27, 2008

UZZK: sektörel uzlaşıda somut bir adım

27 Ağustos 2008,Çarşamba

Zeytin ve zeytinyağı kimyacıları, UZZK çatısı altında toplanıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 65 kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı ilk toplantı, İzmir Ticaret Borsası’nda yapıldı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) bünyesinde, teknik konularda ortak görüş oluşturmak ve sektör menfaatlerini koruyacak etkin faaliyetlerde bulunmak üzere “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Kimyası Çalışma Grubu” oluşturuldu. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 65 kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı ilk toplantı, İzmir Ticaret Borsası’nda yapıldı.
UZZK Başkanı Dr. Mustafa TAN ve UZZK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kimya Komitesi Sorumlusu Ümmühan Tibet’in başkanlık yaptığı toplantıya katılan zeytinyağı kimyacıları, zeytin ve zeytinyağı standartları, duyusal özellikler, tağşiş gibi konular hakkında görüş belirterek ortak proje önerilerinde bulundu.

Mevzuat hazırlanacak

Toplantıya katılan sektör temsilcilerinin, geniş katılımlı böylesi bir organizasyonun yıllardır özlemini çektiklerini ilettiğini belirten UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Yapılan bu ilk toplantıda, UZZK çatısı altında, sektörün çok önemli sorunlarından zeytin ve zeytinyağı standartlarının güncellenmesi, Avrupa Birliği ve Uluslararası Zeytincilik Konseyi standarlarına uyum, duyusal özelliklerin belirlenmesi ve resmi tadım panel gruplarının oluşumu, coğrafi işaret, tağşiş gibi önemli konu ve projede ortak eylem kararı alındı. Grup bundan böyle çalışmalarını, belirli aralıklarla yapacağı toplantılar ile zeytinyağı ve sofralık zeytin ile ilgili olarak yürütecek. Elde edilen sonuçlar, yasalaşmak üzere UZZK tarafından hükümetin resmi makamlarına iletilerek mevzuat haline getirilmesi sağlanacak” dedi.

Ortak akıl, tek adres

UZZK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kimya Komitesi Sorumlusu Ümmühan Tibet de, zeytin ve zeytinyağı sektörünün hedeflerine ulaşmak için gerçekleştirilen bu tür çalışmaların yıllardır bir komite tarafından, daha az katılımla yapıldığını söyledi. Tibet, “İlk kez tüm ülkeyi ve zeytinci yöreleri kapsayacak şekilde bir grubun kuruluşunu başlatmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu çalışmalar, ortak akıl ve adres yaratarak UZZK çatısı altında tüm sektörü kapsayacak şekilde başarıyla yürütülecek” diye konuştu.

1 comment:

MelekGirisimci said...

MELEK YATIRIMCILAR ARACILIĞIYLA 5 İŞ FİKRİNİ ŞİRKETLEŞTİREN
LABX YENİ FİKİRLER BEKLİYOR...
“Fikrim Var Sermayem Yok”
Potansiyeli yüksek iş fikirlerini şirketleştirmek ve yürüyen projeleri geliştirmek amacıyla kurulan LabX, melek yatırımcı ağı sayesinde bu fikirlere ve projelere sermaye buluyor, iş planlarını oluşturarak, şirket haline getiriyor. Kurulduğu günden bu yana medikal, internet, reklamcılık, mobil teknoloji gibi farklı konularda 5 yeni iş fikrini hayata geçiren ve şirketleştiren LabX bu fikirler için melek yatırımcılardan yaklaşık 1.5 milyon dolarlık finansman sağladı. Şirketin hedefi bu finansmanı sene sonu itibaribye 3 milyon dolara çıkarmak. Bütün girişimcilerin başvurularına açık olan LabX, bu hizmet karşılığında girişimcilerden herhangi bir ücret talep etmiyor. LabX’e başvurular internet üzerinden www.lab-x.org adresinden yapılıyor.
Türkiye’nin en eski ve en köklü yönetim danışmanlık firması Helix A.Ş. bünyesinde yer alan LabX, geliştirdiği özel iş modeliyle girişimciyle melek yatırımcıyı biraraya getiriyor. Türkiye’nin faaliyet gösteren ilk melek yatırımcı ağını kuran şirket, girişimci ile yatırımcı arasında adeta bir köprü görevi görüyor. Gelen fikirleri öncelikle bir ön elemeye tabi tutan LabX, sonrasında iş dünyasının temsilcilerinden oluşan danışma kuruluna sunuyor. Fikrin gerçekleştirilebileceğine karar verilirse, fikir sahibiyle her iki tarafın haklarını da koruyan bir protokol imzalanıyor. Ardından fikrin üzerinde çalışmaya başlanıyor, yatırımcıya gitmeden detaylı iş planını ve sermaye ihtiyacını içeren bir döküman hazırlanıyor. Bu süreç yaklaşık bir ay sürüyor. Sonrasında şirketleşme süreci başlıyor, kurulan şirkete yatırımcının ve girişimcinin yanı sıra küçük bir hisseyle LabX de ortak oluyor. Böylece tüm paydaşlar (girişimci, yatırımcı ve LabX) için ‘kazan-kazan ” modeli ortaya çıkıyor.
LabX, üyesi olduğu EBAN (European Business Angel Network) melek yatırımcı ağı sayesinde girişimcilere uluslararası arenada varlık gösterme imkanı sunuyor. Ayrıca Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa organize ettiği “birFİKRİNmiVAR?” ve BÜMED’le birlikte gerçekleştirilen ‘’Yeni Düşler Yenilikçi Düşünceler’’ Yarışmaları ile üniversiteli gençler arasında girişimciliği teşvik ediyor. Bu yarışmalarda kazanan fikirlere şirketleştirme fırsatı sunuyor. İlk seneleri olmasına rağmen bu iki yarışmaya 30’un üzerinde üniversiteden 1000 kadar iş fikri başvurusu yapıldı. Girişimcilik kültürünün geliştirilmesini misyon edinen LabX ayrıca ükiversitelerde girişimciliğe ilişkin eğitimler de veriyor. Şu ana kadar 6 farklı üniversitede bu tarz eğitimler başarıyla gerçekleştirildi. Eğitim önümüzdeki dönemde devam edecek olan LabX bu konularda üniversitelerle yeni işbirliklerine de açık.
LabX şirketi kurduktan sonra da yeni şirketle bağlantısını kesmiyor, yatırımcıya girişimci ile birlikte düzenli olarak rapor veriyor. Ayrıca Helix Yönetim Danışmanlık aracılığıyla yönetim danışmanlığı yapıyor. Bu danışmanlık dört ana alana yoğunlaşıyor; strateji belirleme, verimi arttırma, yönetim ve bilgi kullanımı. .
www.lab-x.org