Friday, August 08, 2008

Turistin şarap ve zeytinyağı ilgisi

AKŞAM EGE
08 Ağustos 2008,Cuma


İZMİR'İN Selçuk İlçesi'ne bağlı tarihi evleriyle ünlü Şirince Köyü, meyve şarapları ve zeytinyağı ile de yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. Şirince Muhtarı Levent Apak, 560 nüfuslu, 200 haneli köyün giderek turizmden aldığı payı artırdığını anlattı.

Tarihi evleri, doğal ortamı, şarabı ve zeytinyağıyla Şirince'nin artık bir marka haline geldiğini belirten Apak, köyde şeftali, üzüm ve zeytin başta olmak üzere birçok ürünün yetiştirildiğini, 12 çeşit meyve şarabı yapıldığını kaydetti. Köye gelen turistlerin özellikle şarap ve zeytinyağına büyük ilgi gösterdiğini, Şirince'de şarap fabrikasının bulunduğunu ifade eden Apak, "Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde 90-95'i muhakkak Şirince şarabı alır. Şirince şaraplarının ünü dünyaya yayılıyor. Şarap, köy ekonomisinin bel direği. Bunun yanında zeytinyağına da rağbet var" dedi.

GÜNDE 2 BİN ZİYARETÇİ

Şirince'de 20'den fazla tarihi evde pansiyonculuk yapıldığını dile getiren Apak, doğal ortamı nedeniyle özellikle yaz aylarında günde 2 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ağırladıklarını sözlerine ekledi. Şarap evi işletmecisi Barış Morkaya, turistlerin beğendiği meyve şaraplarının yalnızca bu bölgede üretildiğini ifade ederek, "12 çeşit meyve şarabımız var. Yabancı turistlerden Koreliler bol miktarda alıyor. Fransızlar, Almanlar ise genelde Türkiye'de tüketecekleri kadar alıyor. Onun dışında yerli turistler şarap almadan gitmiyor. Kendisi içmese bile bir yakınına, arkadaşına şarap alıyor" dedi.

No comments: