Monday, August 25, 2008

Markalaşamayan Hataylı zeytin üreticisi sıkıntılı

AA
25 Ağustos 2008,Pazartesi



Türkiye üretiminin yüzde 9'unu karşılayan Hatay'da üretilen zeytinyağının yüzde 70'i markalaşma olmadığı için diğer kentlere ham yağ olarak satılıyor.

Şu an kentte 6 zeytinyağı markasının bulunduğunu, ancak kent kapasitesinin bunun iki katı olduğunun altını çizen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, üreticilerin markalaşma olmadığı için pazar bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Hikmet Çinçin, Hatay'da 270 bin 766 hektarlık tarım arazisinin 46 bin 317 hektarında zeytin üretiminin yapıldığını belirtti. Kentte yaklaşık 6 milyon meyve veren olmak üzere toplam 14 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğunu ifade eden Çinçin, geçen yıl kentte 158 bin 575 ton zeytin üretiminin yapıldığını, 32 bin 648 ton zeytinyağı elde edildiğini vurguladı. Hatay'da 5 çeşit zeytin ekimi yapıldığını kaydeden Çinçin, şu bilgileri verdi: "Kentte zeytin ve zeytinyağının kalitesi çok yüksek. Bu kadar önemli bir potansiyele sahip Hatay'da üretilen zeytinyağının sadece yüzde 30'u markalaşarak Lübnan, Ürdün Suudi Arabistan gibi Arap ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Geri kalan yüzde 70'lik kısım ise İstanbul ve İzmir gibi kentlere ham yağ olarak gönderilip orada firmalar tarafından işlenerek farklı markalarla reyonlarda yerini alıyor. Bu durum kentimiz için büyük bir kayıp oluşturuyor."

Üreticiler sıkıntılı
Kentte yüksek kalitede zeytinyağı üretilmesine karşın markalaşmayla ilgili sıkıntı bulunduğunu ifade eden Çinçin, "Zeytincilik konusunda büyük potansiyele sahip kentimizi zeytinyağı ile tanıtabiliriz. Bunun için öncelikle kentte üretilen zeytin çeşitlerinin tescilini yaptırmalıyız. Daha sonra zeytinle ilgili ürünlerin ön plana çıkarılması için Uluslararası Zeytinyağı Kongresi düzenlenmeli" diye konuştu.

No comments: