Friday, August 01, 2008

Zeytin birliği başkanının istifası istendi

Haber Ekspres
01 Ağustos 2008,Cuma


Balıkesir'in Edremit Körfezi'ndeki Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar'ın istifası istendi. Burhaniye Belediye Düğün Salonu'nda Belediye Başkanı Fikret Akova ile Körfez Ziraat Odası başkanları ve siyasi parti ilçe başkanları ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı bir toplantıda zeytinlerde uçakla yapılması planlanan mücadele masaya yatırılırken, tartışmalar yaşandı.

Edremit Körfezi'ndeki zeytinliklerde yapılması gereken zeytin sineği mücadelesinin parasızlık yüzünden yapılamayacağının ortaya çıkması körfezdeki zeytincileri telaşlandırdı. Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği geçen ay yaptığı uçak ihalesinin parasızlık gerekçesi ile iptal ederken, soruna çözüm bulunması için toplantı yapıldı. Belediye Başkanı Fikret Akova ile körfezdeki ziraat odaları başkanları, AKP Burhaniye İlçe Başkanı İhsan Karagöz, CHP Burhaniye İlçe Başkanı Tarık Erdil, CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Faruk Cenal, Ticaret Odası Başkanı Rıza Pabuccuoğlu, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mustafa Başoğlu ve şube başkanı Ramazan Yaşar'ın katıldığı toplantıda sert tartışmalar yaşanırken, bazı konuşmacılar birlik başkanının istifasını istedi.

Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman ve Havran Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy ve AKP İlçe Başkanı İhsan Karagöz birlik başkanının istifasını istedi. Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar, zeytin üreticilerinden ilaçlama bedellerinin toplanamadığını belirterek parasızlık yüzünden ilaçlamayı yapamayacaklarını bildirdi. Körfezdeki zeytincilerin yüzde 15 kadarının ilaçlama bedellerini ödediğini belirten Ramazan Yaşar, "4 yıl önce batık bir birlik teslim aldık. İlaçlama yapılabilmesi için devlet desteği şart. Önceki yıl Tarım Bakanlığı'ndan ziray adlı cezp ediciyi kendi çekim ile aldım. Şu anda ziray adlı cezp edici için 300 bin YTL isteniyor. Bizim bunu ödememiz mümkün değil. 10 bin çiftçi hakkında haciz işlemi başlattığımız halde paraları toplayamadık. Bu durumu meclis zeytin komisyonu üyelerine de bir raporla bildirdik. Tarım bakanlığı yardımcı olmuyor. Paraların toplanması için yasal yaptırım gelmesi lazım" dedi.
Birlik başkanının başarısız olduğunu belirten Haran Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Emin Ersoy, başkanın istifa etmesini istedi. AK Parti İlçe Başkanı İhsan Karagöz ve Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman da birlik başkanının istifasını istedi. Emin Ersoy başkan Ramazan Yaşar'ın ne kadar maaş aldığını ve birliğin aylık gidereninin ne kadar olduğunu da sordu. Başkanın bin 750 YTL maaş aldığını belirten birlik sekreteri Naci Öztürk de, birliğin aylık 10 bin YTL giderinin olduğunu bildirdi. Birliği en şekilde yönetmeye çalıştıklarını belirten başkan Ramazan Yaşar, "Biz istifa etmeye hazırız. Yeter ki bu işi yapacak birini bulun. Bu ilaçlama yapılsın. Birlikteki 12 olan personel sayısını 6 ya düşürdük" dedi.

Sert tartışmaların yaşandığı toplantıda araya giren Belediye Başkanı Fikret Akova, başkanın istifasının çözüm olmadığını söyledi. Başkan Akova, "Zaten önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlerden sonra birlik yönetimi de değişecek. Onun için şimdi biz ilaçlamayı nasıl yaparız, bunu tartışalım. Bir heyet oluşturarak Vali Selahattin Hatipoğlu'na gidelim. Özel idareden destek isteyelim" dedi.

Ticaret Odası Başkanı Rıza Pabuccuoğlu da ilaçlama için körfezdeki ziraat odalarının maddi destek yapmalarını istedi. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi Müdürü Mustafa Başoğlu da yaptığı konuşmada, birliğin ilaçlama bedellerinin toplanması konusunda gayretini artırmasını istedi. Tarım Bakanlığı'nın sorunları bildiğini belirten Başoğlu, "Yeter ki sizler bir adım atın. Devlet 10 adım atar" dedi.
İl Genel Meclisi'nde Tarım Komisyonu Başkanı olduğunu belirten Havran Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy ise, özel idareden destek sağlanması konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

Edremit Körfezi'nde büyük tehlike

İHA
29 Temmuz 2008


Balıkesir'in Edremit Körfezi'ndeki zeytin üreticilerine hizmet veren Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nin bu yıl da ilaçlama yapamayacak olması, zeytin diyarı olarak bilinen körfezi önemli ölçüde etkileyecek.

Ortalama 30 bin üyesinden alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle 2007 yılında zeytin sineğiyle mücadele için ilaçlama yapamayan Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nin bu yıl da ilaçlama yapamayacağı öğrenildi. Basın mensuplarının konuyla ilgili görüşme talebini birlik başkanı Ramazan Yaşar kabul etmezken, birlik yetkililerinden edinilen bilgilere göre, 30 bin civarındaki kayıtlı zeytin üreticisinden yalnızca 5 bin kadarı borcunu ödedi. Elde edilen gelir ile yaklaşık 3 milyon YTL'ye mal olan uçakla zeytin sineği ilaçlama işlemini gerçekleştiremeyecek olan Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği çalışanları hakkında halk arasında istifa söylentileri de çıktı. Yarın birlik yönetiminin, üreticiler ile toplantı yapacağı öğrenilirken, bu yıl da Edremit Körfezi'ndeki 5 ilçede ilaçlama yapılmaması halinde 30 ila 60 milyon YTL'lik zarar tahmini yapılırken, devletin de durumdan ortalama 5 ila 7 milyon YTL kaybı olacağı bildirildi.

SIKINTIYI TARIM BAKANI DA BİLİYOR

Birlik yöneticilerinin ifadesine göre, 2007 yılı için çiftçiye yapılan doğrudan destek başvurularında 'birliğe borcu yoktur' belgesinin istenmemesi tahsilatları önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Birliğin sağlıklı bir şekilde tahsilat yapabilmesi için Tarım İl Müdürlüğü önderliğinde defalarca toplantılar yapıldığı ve özellikle ilaçlama bedellerinin kaynağından kesilmesi konusunda bir çok teklifin rapor haline getirilerek Tarım Bakanlığı bürokratlarına sunulduğu öğrenildi. 2007 yılı ilaçlamalarının yapılmaması, hava sıcaklıklarının istenilen değerde seyretmesi nedeniyle olumsuzluklar ve rekolte ile kalite düşüşü yaşanmamıştı. Bu yıl hava sıcaklılarının olumsuz seyretmesi nedeniyle ilaçlama yapılmaması halinde uzmanlar, ürün kaybı ve kalite düşüşünün ciddi rakamlarda olmasını bekliyor.

Zeytin sineği ile mücadelenin yapılmaması halinde kaliteli zeytin yağının hayal olacağını belirten Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, ilaçlamaya devlet desteği sağlanması için Ankara'ya gideceklerini söyledi. Körfez bölgesinde dünyanın en kaliteli zeytin yağlarının üretildiğine dikkat çeken Duman, zeytin sineği ilaçlamasının yapılmamasının üreticiyi büyük sıkıntıya sokacağını söyledi. Belediye Meclisi Salonu'nda körfez ziraat odası başkanlarının katıldığı bir toplantı yaptıklarını belirten Ali Duman, "Birlik başkanı Ramazan Yaşar toplantıda karamsar bir tablo çizdi. Birliğin üreticiden para toplayamadığını bahane ederek ilaçlamanın yapılamayacağını söyledi. Körfezde zeytin sineği mücadelesi yapılamazsa zaten sıkıntıda olan zeytinci iyice biter. Birlik başkanında ilaçlamanın yapılması konusunda bir gayret görmüyoruz. Başkan zeytincinin dilinden anlamalı. Zaten zeytinci borç batağında. İlaçlamanın yapılmaması halinde körfezde kaliteli zeytinyağı hayal olur. İlaçlamanın yapılmaması halinde Körfez zeytincisinin 100 milyon YTL zararı olur. Çarşamba günü ikinci bir toplantı yapacağız. Bu toplantıda oluşturacağımız bir heyetle Ankara'ya gideceğiz. Tarım Bakanlığı'ndan ilaçlamada kullanılan 'ziray' adlı cezp edicinin ücretsiz verilmesini isteyeceğiz. Devlet en azından bu yıl da zeytinciyi ilaçlama konusunda desteklemeli. Aksi halde üreticinin hali perişandır" dedi.

No comments: